Hägglund & Dahlin: Drunkna inte i dina känslor
Hägglund & Dahlin: Drunkna inte i dina känslor

Hägglund & Dahlin: Drunkna inte i dina känslor

Drunkna inte i dina känslor är en bok om högkänslig personlighet (HSP) och hur man kan lära sig att hantera denna. Den är skriven av två journalister som utgår mycket från sina egna erfarenheter. Detta är boken som de säger att de själva skulle velat ha haft, full av tankar kring hur man hanterar sin ”starkskörhet”, som de väljer att kalla det.

Titel: Drunkna inte i dina känslor – En överlevnadshandbok för sensitivt begåvade
Författare: Maggan Hägglund och Doris Dahlin
Genre: Fakta
Förlag: Libris förlag
Utgivningsår: 2012

Den här boken är full av personliga reflektioner, råd och tips kring hur man kan hantera att vara starkskör i en värld som många gånger inte förstår. Ibland förstår man kanske inte ens själv varför man ena dagen är stark, kompetent och får massor av projekt och saker gjorda, medan man nästa dag är alldeles skör, inte får någonting gjort och bara vill krypa ned och gömma sig. De menar att man måste acceptera att man är si ena dagen och så andra dagen. Tipsen man får om hur man ska hantera sin starkskörhet känns dock väldigt generella. Det är det vanliga snacket om att man ska ta hand om sig själv, äta ordentligt, sova ordentligt, vila, motionera, ta promenader och varva ned på olika sätt. Man ska också lära sig att säga nej, att inte pressa sig när man har mindre ork och att bestämma sig för att man är okej som man är. Det känns uttjatat och självklart men kanske ändå bra att påminnas om; det är ju råd som är viktiga för alla människor men kanske extra viktiga för så kallade starksköra personer.

Vad jag finner mer värdefullt är de olika personliga berättelserna i boken. De ger en bättre insikt i hur man som starkskör påverkas av olika saker, och att man faktiskt kan anpassa sitt liv efter sina behov så att det blir bättre. Jag hade dock önskat fler berättelser som inte enbart handlar om personer som är framgångsrika i sitt arbetsliv.

En stor del av boken finner jag mest full av upprepningen ”vi är starka ibland och sköra ibland”. Det verkar vara deras mantra. Kanske något som de anser behöver nötas in? De går in på en kort förklaring kring vad högkänslig personlighet är, med referenser till den amerikanska psykologen Elaine Aron, som forskat om detta. Det hela avslutas dock snabbt till förmån för författarnas personliga erfarenheter och åsikter. I slutet av boken finns mer tips, listor och övningar med olika sätt att varva ned, första hjälpen vid sköra dagar, test av vilken typ av ”starksköring” man är och hur man hanterar det, hur andra ska hantera en ”starksköring” et cetera.

Jag blev besviken på boken eftersom jag förväntat mig att den skulle innehålla mer värdefulla råd kring hur man kan hantera livet som högkänslig person – jag kände redan till de allra flesta råden. Jag tror ändå att det är bra att boken finns eftersom högkänslig personlighet ännu är så okänt i Sverige; att känna till att vi finns är en stor hjälp i sig, både för att förstå sig själv och för att förstå andra. Jag hade däremot verkligen velat läsa om personer som inte fått samma chans att utvecklas i sin begåvning, och kanske inte har hamnat där i livet där saker som kreativitet, detaljseende och inkännande är något som fått blomstra. Jag hade önskat mer om hur man hittar en plats i livet som passar en, även utanför arbetslivet. Och hur man hanterar andra personer som funkar på andra sätt. Det känns väldigt mycket som att detta är författarnas egen story om de knep de har i sina liv, och om deras vänskapsrelation. Det är en ganska lättläst bok med personliga reflektioner men inte så mycket innehåll, och den hade tyvärr inte så mycket nytt att säga mig.

Läs artikeln Högkänslig personlighet för att få veta mer om högkänslig personlighet.
Läs även recensionen av boken Älska dig själv – En guide för särskilt sensitiva och andra känsliga själar
och recensionen av boken Den högkänsliga människan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.