Historiska sportvändningar
Historiska sportvändningar

Historiska sportvändningar

Visst finns de, de magiska ögonblicken i idrottshistorien. Även om de är lätt räknade. Jag pratar om de idrottshändelser som engagerar även de som inte är idrottsfanatiker. Jag satte mig ner och funderade på vilka ögonblick jag minns starkast. Nästa steg var att gå in och kolla om videoklippen fanns på YouTube. Och de gjorde de!

Den heta sommaren 1994. Jag var 12 år gammal och hade fått specialtillstånd av mina föräldrar att se matchen – trots att det var sen natt. Det var kvartsfinal mellan Sverige och Rumänien i fotbolls-vm, som denna gång gick i USA. Sent i matchen gjorde Sverige 1-0 genom en genialisk frisparksvariant av Thomas Brolin. Det gick en rysning genom den svenska nationen och all tycktes möjligt. Detta bara för att se Rumänien kvittera till 1-1 i slutminuterna. Sedan tog rumänerna ledningen med 2-1 i förlängningen och drömmen höll på att spricka. Men så nickade Kenneth Andersson in 2-2 och hoppet levde igen. Så ljöd domarens pipa som förkunnade att det var straffläggning för att få till ett avgörande. Håkan Mild missade Sveriges första straff när han sköt högt över. Rumänerna satte däremot sina bollar tills Ravelli lyckades rädda en helt avgörande straff. Då gick straffläggningen över till suddendeath-läge. Det hela slutar med att Ravelli gör ytterligare en fantomräddning och blir den här heta sommarens största svenska idol.

Nästa drama är vändningen med stort V i hockeyns värld. Sverige spelade vm-kvartsfinal mot Finland på deras hemmaplan. Jag minns inte så mycket detaljer, men stämningen och att jag stod i en bar i Göteborg och såg matchen på en mini-tv. Sverige låg under med 1-5. Ärkerivalerna Finland hade i princip redan avgjort matchen och man hoppades på att siffrorna inte skulle bli ännu större till finnarnas fördel. Då inleds en av hockeyhistoriens största vändningar. Sverige gör plötsligt mål efter mål och jag kommer alltid att minnas Mats Sundins ögon efter att Sverige lyckades slå in 6-5. Allt utspelade sig dessutom på finsk mark, i deras nationalarena.

En annan historisk match är drabbningen mellan Sverige och Holland 2011. Sverige var tvungna att vinna matchen för att bli bästa tvåa i alla kvalgrupperna och gå direkt till em. Sverige tar ledningen genom en himmelsk frispark från Kim Källström. Sedan gjorde holländarna både 1-1 och 2-1. När det såg som mörkast ut fick Sverige dock en straff. Sebastian Larsson förvaltade förtroendet och slog säkert in 2-2. Relativt kort efter det lyckades Sverige göra 3-2 och det var siffror som höll ända till slutsignalen! Holländarna var innan denna match obesegrade genom hela em-kvalspelet. Detta förhöjde naturligtvis glansen kring Sveriges bragd.

Nästa dunderbragd ligger närmare i tiden. Den 12 oktober 2012 mötte Sverige Tyskland på bortaplan. Vi satt alla och skämdes de första 45 minuterna och jag började personligen att hålla på tyskarna. Vid halvtidsvilan stod det 3-0 till tyskarna, och som spelet hade varit utgick alla ifrån att siffrorna skulle bli större till tyskarnas fördel. När spelet satte igång i andra halvlek gjorde tyskarna följdriktigt 4-0 och den svenska hedern vad djupt tilltufsad. Förmodligen stängde många av sin tv i det här läget. Men sen öppnade sig fotbollshimlens portar till Sveriges fördel! Plötsligt hade vi 1-4. Och kort därefter stod det 2-4, samtidigt som Sverige spelade allt bättre med en inbytt Kim Källström. När så svenskarna lyckades göra 3-4 gick det nerv i det hela och tyskarna såg märkbart skakade ut. Fulländningen av detta fantastiska drama skedde via matchens sista spark, när Rasmus Elm pricksköt in 4-4!! För oss som fortfarande satt kvar vid våra tv-apparater visste jublet inga gränser. Visst var vi alla medvetna om att vi just bevittnat ett klassiskt ögonblick i Sveriges sporthistoria.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.