Mötesplats Simone
Mötesplats Simone

Mötesplats Simone

Mötesplats Simone i Göteborg, frizonen för tjejer och transpersoner mellan 13-30, är svaret för dig som vill umgås med andra tjejer. Här kan du få nya vänner, umgås och testa på nya saker. Simone fokuserar på feminism och ifrågasätter samhällets rådande heteronormer.

Jag träffade fritidsledarna Alex och Mario, som är anställda på Simone, för att ta reda på lite mer om verksamheten. Alex arbetade tidigare inom skola som idrottsledare och elevassistent och Mario har arbetat på fritidsgård. Båda har ett uttalat genusperspektiv.
När jag kom in i lokalen trodde jag att jag hade hamnat hemma i någons vardagsrum. Skorna skall man ta av sig och jackan skall hängas upp. Hade jag hamnat rätt? Det såg ut som en vanlig lägenhet med färgglada möbler, vardagsrum, ett kök, ett par kontor och pysselrum – det gav ett mysigt intryck. Mario och Alex bjöd på kaffe och var mycket välkomnande.

Att vara på Simone känns som att vara hemma i sitt eget vardagsrum.
Att vara på Simone känns som att vara hemma i sitt eget vardagsrum.
Foto: Håkan Kristensson

När startade föreningen Simone?
Alex: Egentligen är det en gammal förening som heter Frizonen och startades för tolv år sedan. Fokus låg på unga tjejer, då man ansåg att fritidsgårdarna var mest inredda för killar. Även tjejer behövde ha en plats att vara på. Föreningen har  ombildats ett par gånger men fokus har alltid varit att det ska finnas en frizon där man kan känna sig som hemma. Det skall inte finnas för många krav och man kan använda lokalerna för att förverkliga sina idéer och starta grupper. Mötesplats Simone startade 2012 och har varit igång ett år. Nu är det en förening för tjejer och transpersoner. Vi ”könar” ingen, utan var och en bestämmer över sin identitet.

Vad är det för typ av förening?
Mario: En medlemsförening, vilket innebär att vi har grupper utifrån vad medlemmarna önskar sig. I början av året har vi kvällar där man får fundera och brainstorma över vad som ska hända under året. Vi har många ideella medlemmar som är sugna på en massa saker.
Alex: Mario och jag hjälper till att styra upp vad som skall hända.

Kan du ge exempel på några grupper och aktiviteter?
Mario: Vi har en pysselgrupp under dagtid på tisdagar. En kväll i veckan har vi Elda som är vår mötesplats för unga hbtq-personer. Ibland har vi ett tema, som till exempel när vi diskuterade relationsanarki eller när vi fick besök av Lundströmsmottagningen som sköter könsutredningar i Västra Götalandsregionen. Vi har även filmkvällar och har också bjudit in musikledare då medlemmarna testade att spela olika instrument. Dessutom organiserar vi  en hbtq-fest, som är med på Westpride.

Hur finansieras Simone och hur blir man medlem?
Alex: Man får först anmäla sig på facebook eller mötesplats Simone för att försäkra sig om att det finns personal på plats. Kommunen finansierar verksamheten och i styrelsen arbetar ideellt engagerade personer. Mario och jag är de enda anställda, och vi arbetar 70 procent var. 

Hur många medlemmar har ni och hur ofta kommer de?
Mario: Vi har cirka sextio medlemmar. Innan var vi hundrafemtio. Det gäller att få över de gamla medlemmarna till den nya föreningen
Alex: Vissa kommer ofta hit medan andra bara är här ibland. Man skall inte behöva känna att man måste komma varje gång.

På Simone finns bland annat ett bibliotek, där man gratis kan låna böcker och filmer.
På Simone finns bland annat ett bibliotek, där man gratis kan låna böcker och filmer.
Foto: Håkan Kristensson

Vad kostar medlemskapet?
Mario: 20 kronor för ett år. Man får använda sig av lokalerna, böcker och musik. Det finns alltid gratis fika och mat.

Vilken åldersgrupp är mest representativ för föreningen?
Alex: Tidigare har vi haft många från högstadiet. I hbtq -gruppen Elda är målgruppen mellan 16-20. En gång i månaden har vi större arrangemang och då kommer det även hit äldre personer.

Ni samarbetar även med män som arbetar för jämstäldhet eller hur?
Mario: Inom Simone har vi en verksamhet som heter Jämt i skolan och då samarbetar vi med två från Män för Jämställdhet. Tillsammans arbetar vi för att utbilda bland annat fritidspedagoger och fritidsledare inom ämnena genus och jämställdhet vid Göteborgs folkhögskola. Vi håller workshops om jämställdhet, normer, etnicitet, sexualitet och kön på olika skolor.

Är det framförallt utsatta personer som kommer hit?
Mario: Vem som helst får komma. Det handlar inte om psykiskt mående. Målet är att alla individer blir positivt bemötta. Vi tipsar folk vidare om de behöver mer stöd och samtal.

Anser ni att lokalerna är anpassade för verksamheten?
Alex: Lokalerna är till exempel anpassade för funktionshindrade personer. Ingen diskrimineras – här respekteras man för den man är. Dessutom är Simone lättillgängligt för alla göteborgare. Efter en kort promenad från Järntorget mot Masthugstorget finner du Simone på Masthugsterrassen nummer 4.


Text: Ida Ramovic
Foto: Håkan Kristensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.