HBTQ-festival i Skövde
HBTQ-festival i Skövde

HBTQ-festival i Skövde

Om du befinner dig någonstans i Skaraborgstrakten mellan 16 och 19 maj så är du varmt välkommen till HBTQ-dagarna i Skövde. Det är första gången detta evenemang anordnas och är något att se fram emot. Även om det främst berör människor med anknytning till hbtq handlar det om rätten att få vara den du är, att umgås på lika villkor och känna sig trygg i vardagen.

Det är inte bara Pride-festivalen i Stockholm som är till för att uppmärksamma människor utanför den heteronormativa tillvaron och stå för människors likaberättigande. I början på sommaren finns åtskilliga andra festivaler att se fram emot. HBTQ-festivalen i Göteborg tar i år namnet West Pride för att anknyta till sin syskonfestival i huvudstaden, men förutom Sveriges två stora Pride-festivaler – vilka är de andra? För bara någon vecka sedan avslutades en HBTQ-festival i Norrköping och på gång är även en festival i Jönköping. Samtidigt är det dags för HBTQ-dagarna i Skövde.

Det är RFSL Skaraborg som under 16–19 maj, i samarbete med bland andra Nyeport, Skövde kommun och KulturUngdom, anordnar en festival som ska belysa hbtq-personer. Festivalen kommer att vara informationsrik och fylld med workshops, teater och uppträdanden. Den är till för att alla ska känna sig välkomna och få möjlighet att träffa nya människor, skapa och samtala.

En av huvudarrangörerna är Olle Sandhagen. Hen svarar här på varför det kom sig att just hen blev involverad, och vad det betytt på ett personligt plan.

En HBTQ-festival i Skövde och Skaraborg, hur kom det sig?

Att det blev just i Skövde och Skaraborg var från början på grund av att jag hade min praktik på RFSL Skaraborg och under min praktik skulle ha ett eget projekt där jag kunde få utmana mig själv och mina kunskaper. Jag ville ha någon form av social verksamhet och bestämde mig för att anordna en HBTQ-festival, och så blev det. När jag satte igång med arbetet såg jag mer och mer behovet av en HBTQ-festival i just Skaraborg. Skaraborg består av 15 ganska små kommuner, och på mindre orter kan ofta fördomarna vara många och hårda. Med HBTQ-dagarna vill vi skapa en trygg plats där en kan få vara sig själv.

Varför är du engagerad i hbtq-frågor?

Eftersom jag själv identifierar mig som hbtq-person är dessa frågor och typer av arrangemang viktiga för mig personligen. Jag har själv vissa erfarenheter och vet hur skönt det är att besöka en HBTQ-festival, träffa andra som delar liknande erfarenheter, samt att kunna slappna av och känna sig som ”en av alla” istället för ”en av de andra”. Därför ville jag försöka ge fler möjligheten att uppleva detta.

Hur tänkte du när du insåg vad som krävdes för att genomföra festivalen?

Det har växlat väldigt mycket. Vissa dagar har det känts som om det aldrig kommer gå att genomföra och andra dagar har det känts som att ”det här klarar vi lätt!”. Från början var det bara jag som jobbade med projektet och jag tänkte att det nog inte skulle vara så svårt att ordna det helt själv. Efter att jag och min handledare och kollega på RFSL Skaraborg såg det jobb som krävdes på den förhållandevis korta tid som fanns, blev även min handledare och kollega min medarbetare. Jag är väldigt glad över att jag inte står själv med projektet eftersom det nog hade varit lite väl mycket. Jag har aldrig tidigare ordnat en festival av något slag och jag hade bara från slutet av januari till mitten av maj på mig. Så det blev nog svårare eller mer krävande än jag först trodde. Fyra månader kändes ju som en lång tid, men tiden går snabbt och vi har lagt ner väldigt mycket arbete på att få festivalen så bra som möjligt. Även om vissa moment på vägen har känts svårare eller mer tidskrävande än jag först tänkte, så har det känts som om vi har legat i fas större delen av arbetet. Jag är förvånad över att vi inte har behövt stressa mer än vi har gjort.

Ni har fått ihop en festival – blev det som ni tänkte, och är ni nöjda?

Nu är det ju några dagar kvar innan vi kör igång, men än så länge känner vi oss väldigt nöjda och vi hoppas att det ska gå vägen. Egentligen tror jag inte att så mycket har blivit annorlunda från början av arbetet till ett färdigt resultat. De flesta programpunkter som vi bestämde oss för att ha med i början är fortfarande med, även om någon punkt tillkommit och någon fallit bort.

Vad har du för förhoppningar?

Mina förhoppningar är att HBTQ-dagarna blir uppskattade av besökarna. Eftersom det är första gången HBTQ-dagarna i Skövde arrangeras är det svårt att veta hur många som kommer att besöka oss. Jag känner dock att jag är nöjd så länge vi når ut till någon och kan få den personen att känna sig lite tryggare och friare, om så bara för dessa fyra dagar. Men det är klart att det hade varit jättekul om vi fick många besökare! En annan förhoppning är att HBTQ-dagarna ska arrangeras även nästa år, och fortsätta åren efter det. Jag hoppas att jag har satt igång någonting som kan fortsätta när jag inte längre är kvar. Sedan hoppas vi även att allmänheten får upp ögonen för RFSL Skaraborgs övriga verksamhet och att alla kan vända sig till oss med frågor och funderingar. Vi hoppas kunna skapa ett öppnare, mer respektfullt och accepterande samhälle för alla.

Besök festivalens Facebook-sida för mer information och program!

2 Comments

 1. FridaL

  Hejsan jag är gay och kommer från Skövde. Har aldrig hört talas om att det var en hbtq festival i Skövde.
  Var den bara 2013 eller i år också? Var det någon form av parad?
  Detta är bra, men synd att jag har missat detta.
  Vill veta mer om hbtq Skövde, hemsida? Facebook? Instagram?
  Tack för hjälpen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.