Ilse Sand: Älska dig själv – en guide för särskilt sensitiva
Ilse Sand: Älska dig själv – en guide för särskilt sensitiva

Ilse Sand: Älska dig själv – en guide för särskilt sensitiva

Älska dig själv handlar om just de själar vars behov och sätt att fungera många gånger krockar med andra personer, normer, sociala koder och samhället. Här finns gott om verktyg och exempel på hur man kan hantera olika situationer. Det kan vara en stor hjälp för att inte behöva uppleva världen som hetsig och hård.

Titel: Älska dig själv – En guide för särskilt sensitiva och andra känsliga själar
Författare: Ilse Sand
Genre: Fakta
Förlag: Förlaget Ammentorp
Utgivningsår: 2012

Teologen och psykoterapeuten Ilse Sand är själv ”särskilt sensitiv”, som hon kallar det. Andra kallar det för högkänslig personlighet eller starkskör. I boken delar hon med sig av både sina personliga erfarenheter och sina erfarenheter som terapeut. Hon visar en stor förståelse för människors svårigheter och har stor kunskap kring hur man kan göra med dessa svårigheter. Det finns gott om konkreta tips kring sociala kontakter och koder, hur man säger ifrån och tar hänsyn till sina egna behov och hur man hanterar egen och andras ilska, skuld och skam. Vardagstips finns det också gott om, som hur man stänger ute och vilar från jobbiga intryck, vad som får en att må bättre och orka med sin vardag, råd vid överstimulering, att säga ifrån och hitta en balans i livet. Man får lära sig hur dålig självkänsla och höga egenkrav påverkar ens mående och hur man kan bli medveten om detta. Man kan då gå från en ond cirkel till en god. Det är även intressant att läsa om hur särskilt sensitiva ofta är samvetsgranna personer. Boken tar också upp hur det kan vara i parförhållanden och livet med barn. Personer med denna känslighet har ofta svårt för ytliga konversationer och i boken finns lättförståeliga tips på hur man flyttar ett samtal genom olika nivåer, från ytlighet till djup. Det finns ett eget kapitel om psykisk sjukdom, något som många särskilt sensitiva drabbas av när de inte får sina behov tillgodosedda. Det är skrämmande att läsa om hur man kan bli felbehandlad av psykologer på grund av kunskapsbrist. Man får också läsa om hur fel det kan bli när man lyssnar på råd från välmenande personer, som inte alls fungerar som en själv.

Författaren Ilse Sand

Det finns mycket intressant att lära sig om hur man som särskilt sensitiv fungerar, som till exempel hur man hanterar bråk. Det finns en allmän uppfattning om att man ska bråka när något känns fel. Men här får man veta hur finurliga knep många har för att undvika bråk, men ändå hitta lösningar. Det blir tydligt hur någon med denna personlighet faktiskt tar in väldigt mycket; en sensitiv mår väldigt dåligt av bråk och bör undvika det. Man får ofta rådet att inte på förhand tänka på saker som kan gå fel, men det kan faktiskt vara bra för en särskilt sensitiv att vara förberedd, för att inte må alltför dåligt om något faktiskt händer. I slutet finns en lång lista med punkter på sådant som kan skapa särskild glädje och njutning för en särskilt sensitiv, och boken avslutas med ett självtest.

Jag fann denna bok väldigt intressant och givande. Författaren vet vad hon pratar om och har både stor inlevelse och kunskap. De många erfarenhetsberättelserna och lättförståeliga tipsen om hur man kan hantera livet, måendet och vardagen var väldigt givande. Detta är en bok jag kommer att återvända till många gånger. En del tips har redan gett positiva förändringar i mitt liv och en större förståelse för hur jag fungerar. Ilse Sands syfte, att utvidga normaliteten och få fram att det är okej att vara särskilt sensitiv, lyckas hon bra med. Jag hoppas att många läser boken, för den har verkligen något att komma med!

Läs artikeln Högkänslig personlighet för att få veta mer om högkänslig personlighet.
Läs även recensioner av böckerna Den högkänsliga människan – konsten att må bra i en överväldigande värld och Drunkna inte i dina känslor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.