Sara Kadefors: Kast med liten kniv
Sara Kadefors: Kast med liten kniv

Sara Kadefors: Kast med liten kniv

Kast med liten kniv är en starkt skriven roman som det är lätt att bli uppslukad av. Den handlar om Jonas, som lever med en känslomässig blockering. Vi följer honom både som barn och vuxen.

Titel: Kast med liten kniv
Författare: Sara Kadefors
Genre: Roman
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: 2012  ISBN 978-91-87319-33-4

omslag kadeforsKast med liten kniv är en starkt skriven roman som det är lätt att bli uppslukad av. Sara Kadefors skriver om personen Jonas uppväxt, varvat med beskrivningar av Jonas i vuxen ålder. Som vuxen är Jonas känslomässigt blockerad; han reagerar med nervositet när en situation innefattar starka känslor. Det komplicerar kontakten med hans egna och andras barn och gör att han får svårt att hävda sig. Han försöker dölja det genom att vara exemplarisk. Engagerar sig som fotbollstränare och på föräldramöten, men viker sig och tystnar så snart en konflikt uppstår.

Som barn hänger Jonas i gäng, saknar vuxna som engagerar sig och har svårt att bli förstådd. Han har dessutom dyslexi, och får problem i skolan på grund av att ingen märker hur han kämpar och hjälper honom med det.

Plötsligt händer något fruktansvärt, något som får allt annat att blekna.

Romanen är skickligt skriven. Jag drogs känslomässigt in i berättelsen, och kände igen en hel del känslor och stämningar från hur det kan vara att växa upp i en liten ort med frånvarande vuxna. Sara Kadefors har med stor precision visat exempel på en traumatiserad människas psykologiska utveckling Vad händer om man inte får bearbeta svåra händelser? Att få följa karaktären upp i vuxen ålder kändes som att få inblick i ett personligt livsöde. Det finns så mycket mer jag skulle kunna skriva om den här boken, men rekommenderar dig istället starkt att läsa den.

Sara Kadefors  Sara Kadefors är född 1965 och har tidigare skrivit Fågelbovägen 32, Borta bäst samt flera barn- och ungdomsböcker bl.a Sandor slash Ida( Augustpriset 2001). Hon skriver även dramatik för TV, radio film och teater.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.