Kulturkalaset – glimtar ur Mys bilddagbok
Kulturkalaset – glimtar ur Mys bilddagbok

Kulturkalaset – glimtar ur Mys bilddagbok

Årets Kulturkalas i Göteborg bjöd på en mängd intressanta och kulturella upplevelser. Själv hade jag mitt fokus kring bild och form. Utifrån mitt eget intresse valde jag ut några konstutställningar och upplevelser, som jag sedan format ihop till en liten bilddagbok. Fotona är ett urval av de intryck och konstverk som jag själv fann inspirerande och med glädje delar med mig av.

I Trädgårdsföreningen hände det som vanligt mycket under alla kalasdagarna. Bland annat såg jag en konstutställning i Palmhuset, där konstnärernas arbeten integrerades med växtligheten. Konstnärerna kom från Sverige, Ungern och Bulgarien. Jag fastnade speciellt för ett arrangemang med lemlästade dockor. Rått, men samtidigt – motsägelsefullt nog – glatt. Man fick som utställningsbesökare gå runt med en karta för att hitta de utspridda verken.
Ytterligare en bild på de lämlästade dockorna.
Ytterligare en bild på de lemlästade dockorna.
På Röhsska museet kunde man cirkulera runt för att uppleva ett verk av åtta performancekonstnärer, som de kallade Performance In Presens.   Dansare fanns utspridda i hela museet och agerade för att få en nära kontakt med publiken med sina improvisationer. Var och en gjorde en egen grej, och jag kände att man behövde stå länge och betrakta var och en för att komma in i de olika stämningslägena.
På Röhsska museet kunde man cirkulera runt för att uppleva ett verk av åtta performancekonstnärer, som de kallade Performance In Presens. Dansare fanns utspridda i hela museet och agerade för att få en nära kontakt med publiken med sina improvisationer. Var och en gjorde en egen grej, och jag kände att man behövde stå länge och betrakta var och en för att komma in i de olika stämningslägena.
Göteborgs konstmuseum ordnade guidade visningar. Bland annat fick jag veta mer om målningarna och skulpturerna i Fürstenbergska galleriet, som ligger längst upp i museet. Det donerades 1902 till Göteborgs stad av Pontus Fürstenberg och införlivades med Konstmuseet.  Målningen på bilden är gjord av Hugo Birger. Den avbildar skandinaviska konstnärers frukost på ett café i Paris 1886. I Fürstenbergska galleriet finns också målningar av till exempel Carl Larsson, Bruno Liljefors, Carl Fredrik Hill, Anders Zorn och Ernst Josephson.
Göteborgs konstmuseum ordnade guidade visningar. Bland annat fick jag veta mer om målningarna och skulpturerna i Fürstenbergska galleriet, som ligger längst upp i museet. Det donerades 1902 till Göteborgs stad av Pontus Fürstenberg och införlivades med Konstmuseet. Målningen på bilden är gjord av Hugo Birger. Den avbildar skandinaviska konstnärers frukost på ett café i Paris 1886. I Fürstenbergska galleriet finns också målningar av till exempel Carl Larsson, Bruno Liljefors, Carl Fredrik Hill, Anders Zorn och Ernst Josephson.
På Göteborgs konstmuseum såg jag också en utställning med målningar av Helene Schjerfbeck. De gjorde verkligen ett starkt intryck på mig! Helene S. föddes i Helsingfors 1862 och dog 1946 i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Många av målningarna på utställningen var porträtt, inte minst självporträtt. Bilden här ovan är en av Helenes sista bilder med sig själv som modell.
På Göteborgs konstmuseum såg jag också en utställning med målningar av Helene Schjerfbeck. De gjorde verkligen ett starkt intryck på mig! Helene S. föddes i Helsingfors 1862 och dog 1946 i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Många av målningarna på utställningen var porträtt, inte minst självporträtt. Bilden här ovan är en av Helenes sista bilder med sig själv som modell.
"Love explosion". Så hette utställningen som jag såg på Konsthallen. Visst, mycket av det som visades var tekniskt coolt, men det var inte mycket som engagerade mig på djupet. Men en skulptur kändes genomtänkt och intressant, det var en figur som delvis var dold bakom ett draperi.
”Love explosion”. Så hette utställningen som jag såg på Konsthallen. Visst, mycket av det som visades var tekniskt coolt, men det var inte mycket som engagerade mig på djupet. Men en skulptur kändes genomtänkt och intressant, det var en figur som delvis var dold bakom ett draperi.
Mer från "Love explosion" på Konsthallen: delar av djur i formalin...
Mer från ”Love explosion” på Konsthallen: delar av djur i formalin…
Den här skulpturen, som hängde i taket på Konsthallen, hade något speciellt. Var definitivt ett av de bättre verken.
Den här skulpturen, som hängde i taket på Konsthallen, hade något speciellt. Var definitivt ett av de bättre verken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.