Mitch Winehouse: Min dotter Amy
Mitch Winehouse: Min dotter Amy

Mitch Winehouse: Min dotter Amy

Hon var stökig, högljudd och kom alltid för sent. Samtidigt hade hon en fantastisk talang och var älskad av alla. Amy Winehouse charmade en hel värld med sin underbara röst, sina känslosamma sånger och sin speciella stil. Hennes pappa fanns med hela vägen genom barndomen, karriären och missbruket och vill nu berätta sin egen histora om sin älskade dotter.

Titel: Min dotter Amy
Författare: Mitch Winehouse
Genre: Biografiska texter
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: 2013

Redan som barn törstade Amy efter uppmärksamhet och hon tog till alla möjliga upptåg för att synas och höras. Hon älskade att sjunga och showa och blev på de olika teaterskolor hon gick under uppväxten mycket omtyckt för sin talang och sitt intresse. Men vanliga skolämnen tråkade ut henne, hon kunde aldrig komma i tid eller följa regler om hur man skulle vara klädd eller bete sig. Därför blev det mycket konflikter med lärare och hon bytte skola. Hon var som hon var och det gick inte att ändra på, men den vilda tjejen med talang och uppmärksamhetstörst hade allt hon behövde för att skapa sig en karriär.

Vilken karriär hon fick. Hon blev en av vår tids stora artister, känd för fantastiska låtar med ett alldeles eget sound och en klädstil som många kopierade. Hela tiden hade hon sin far vid sin sida. Han var hennes manager, vän och pappa i ett, han skötte allt ifrån spelningar, hennes ekonomi till kontakter med läkare. Men han kunde bara se på när Amy träffade sin stora kärlek som ledde in henne i drogmissbruket. Hon som tidigare hade varit väldigt emot tunga droger fastnade i ett destruktivt förhållande med missbruk och många vändningar. Det stormiga förhållandet, och senare äktenskapet, var inspiration till några av de låtar som sedan blev väldigt känslomässigt jobbiga för henne att sjunga; den berömda låten ”Rehab” blev exempelvis till i början av hennes missbruk. Hennes far ställde upp så mycket han kunde, men hade svårt att få henne ifrån det förhållande som hela tiden drog ned henne och tillbaka in i missbruket. En stor del av boken beskriver hans envisa och många gånger fruktlösa kamp med att få in henne på olika rehabcenter, sjukhus och så vidare – bara för att hon sedan skev ut sig och börja ta droger igen.

Man förstår att boken delvis kommit till som svar till alla de som beskyllt Amys far Mitch för att ha bidragit till hennes missbruk, när man här får läsa om den långa, envisa kamp han förde för att rädda henne ur det. Man undrar många gånger hur han orkade med denna berg- och dalbana som hennes liv blev, men det visar också tydligt en förälder som gör allt för sitt barn och aldrig ger upp. Trots att man vet hur det slutar fastnar man i boken och vill veta hur det går. Det är intressant att läsa om en så speciell personlighet och fantastisk talang som Amy var, och det är lärorikt att läsa om hur destruktiva förhållanden och missbruk verkligen gör en människa sjuk, och hur svårt det är att ta sig ur det.

Amy Winehouse hade en svindlande karriär samtidigt som hon var sjuk i missbruket, och en flera år lång kamp med sjukhusvistelser, inställda spelningar, utbuade spelningar där hon var påverkad, hyllade spelningar och musik som tar plats i evigheten. Älskad av en hel värld dog hon alldeles för ung, 27 år gammal, för att bli ihågkommen som en stjärna på himlen.

One comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.