Skip to main content
KULTURMusikScenkonst

Direktsändning från GöteborgsOperan

By 29 november 2013juli 8th, 2022No Comments

Söndag 1 december kommer GöteborgsOperan premiärsända uppsättningen av Kärleksdrycken till ett trettiotal lokaler i Sverige. Man blir därmed först i landet med att livestreama en uppsättning med egen utrustning och ett nybyggt kontrollrum.

Foto: My Nilsson

GöteborgsOperan har investerat omkring 2,5 miljoner i detta projekt som vidare har ett syfte att nå ut till vårdinstitutioner och skolor – framförallt i Västra Götalands-regionen. Direktsändningen på söndag markerar startskottet för ett kostnadseffektivt projekt som ska skapa en större kulturell tillgänglighet i regionen. Syftet är att kunna tillgängliggöra fler och olika typer av uppsättningar, både som livesändningar och nedladdningsbara inspelningar.

– Med studion och ny teknik kommer vi kunna försörja hela regionen, säger GöteborgsOperans vd Peter Hansson. Som menar att studion har möjlighet att utvecklas och användas utanför operahuset. Den kan bli en central resurs för all form av scenkonst i VG-regionen.

Projektet anlitar redan anställd personal som utbildats inom den nya tekniken.

– På det sättet kan vi jobba kostnadseffektivt och med hög flexibilitet. Vi har redan planerat ett antal föreställningar för kommande säsong, säger Peter Hansson.

Gaetano Donizettis opera Kärleksdrycken blir första uppsättningen att direktsändas till biografer och Folkets hus runt om i Sverige. Läs mer på Folkets Hus och Parker.

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.