Ett nyårslöfte
Ett nyårslöfte

Ett nyårslöfte

Många av oss lovar saker så där lagom till nyårsaftonen och jag är en av dem. Precis som inför många andra år har jag några nyårslöften som jag vill hålla 2014. Ett av dessa löften har jag bestämt mig för att dela med er, är att gå ner i vikt.

Visserligen har jag gått ner i vikt förut och jag har gått på många dieter och kostprogram. Men ingen viktminskning har varit långvarig. Ni har väl alla hört talas om jojo-bantning som resultat av misslyckade försök med quickfix. Jag har även köpt dyra gymkort som jag knappt använt. Jag har tränat fem dagar i veckan i några få veckors perioder för att sedan inte träna alls.  Känner ni igen er? Efter många misslyckade försök har jag blivit frustrerad men jag har inte gett upp. I år lovar att jag kommer att lyckas att både gå ner i vikt, äta hälsosammare och träna regelbundet. Vågat att ge ett sådant löfte i en webbtidning, kanske ni tycker? Och det tycker jag också. Men just därför blir jag mer angelägen om att lyckas. Frågan är bara hur jag skall göra för att verkligen göra det.
Jo, jag har tänkt om. Jag struntar helt enkelt i alla dieter som finns och alla orealistiska löften om viktnedgång de ger. Visserligen kan man gå ner i vikt med de flesta dieterna men många av dem är ohållbara i längden.  Jag vet, för att jag nämligen har provat. plus-size-model-silhouetteJag tänker göra någonting som jag aldrig gjort förut;  acceptera och älska min kropp – även om den är rund. Därför har jag köpt kläder i den storlek jag har idag. Kläder som jag trivs i och känner mig snygg i. Jag har kommit till insikt om att det är lättare att motivera sig till att äta hälsosammare och motionera om man tycker om sig själv. Det man värdesätter vill man ta hand om.Vi har alla hört om att man måste ändra sin livsstil för att gå ner i vikt långvarigt. Det låter kanske som en kliché och någonting som är svårt att ta in. Men det är dessvärre sant. Det är också sant att livsstilsförändringar tar tid och att man skall ha mycket tålamod – speciellt till en början.  Det som är positivt är att de flesta av oss har kunskaper om vilka livsmedel som är sunda respektive osunda. Vi är medvetna om att träningsvanor skall man skapa långsamt utifrån ens egna förutsättningar. Vi vet att det bästa för kroppen i normala fall är att gå ner i vikt långsamt. Vi behöver egentligen ingen dietist eller personlig tränare för att tala om detta för oss.  Problemet är att vi inte tillämpar det vi redan vet och anledningen är att vi helt enkelt är otåliga. Känner ni igen er? I år tänker jag ge mig själv tid att förändra min livsstil. Jag tänker tillämpa det jag redan vet. Jag tänker sluta lura mig själv med orealistiska och ohållbara quickfix. Men framför allt tänker jag njuta av min kropp – oavsett storlek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.