Beroende på kredit
Beroende på kredit

Beroende på kredit

Bild: Moa Andersson

Fynden göms undan och räkningar ligger i högar. För en köpberoende person kan lönen försvinna samma dag som den kommer in, och under det döljer sig en stor portion ångest. – När det avslöjades mådde jag otroligt dåligt och kände en skam som var obeskrivlig, säger Ann-Britt Aldeman, före detta köpberoende.

Ann-Britt Aldeman säger att hon alltid känt ett sug efter att shoppa kläder för att trösta sig när livet känts tungt.
– Jag började på 80-talet att shoppa på kontokort som till slut blev spärrade då jag överskred kreditgränsen, säger hon.
I början av 90-talet blev Ann-Britt Aldeman chef för en personalkooperativ förskola, hon började ”låna” ur kontantkassan och efter några år skriva påhittade fakturor för att dölja att hon gjorde kontantuttag på företagets kort.
– Jag shoppade och mådde bra, men ruskänslan varade allt kortare stunder och då shoppade jag igen för att lindra min ångest.
Våren 1996 kunde hon handla för 10 000 kronor i veckan. Ann-Britt Aldeman shoppade även åt sin mamma och hjälpte henne med pengar trots att mamman visste var de kom ifrån.
– Mot slutet mådde jag riktigt dåligt. Jag sov inte på nätterna, hade ångest hela tiden och funderade all min vakna tid på hur jag skulle kunna ta mig ur det, säger hon.
Efter shoppingrundorna gömde hon allt hon köpte och klippte bort alla prislappar så att hennes man inte skulle upptäcka det. Ibland när hon shoppat upp sina pengar gav hon sig själv mer i lön utan att någon visste det.
– Någon gång kunde min man upptäcka prislappar i sopkorgen på till exempel en dyr tröja. Han blev arg och frågade var jag fått de pengarna ifrån, då ljög jag honom rakt upp i ansiktet och sa att jag hade fått bonuslön.

Tre teorier
Owe Sandberg är psykoterapeut med inriktning på köp- och spelberoende. Han säger att det finns tre teorier kring varför man utvecklar ett köpberoende.
– Det kan vara en biologisk orsak, att man har en sårbarhet som gör att man har en benägenhet att utveckla ett stimulansberoende där man söker kickar av att shoppa. Det kan finnas en psykologisk orsak i form av att man vill ha bekräftelse och tar igen bristen på det via shoppingen. Även är tillgängligheten är en orsak. Shopping finns överallt. Vi överfalls av reklam, guider om att till exempel  ”shoppa loss i New York”, modebloggar och i galleriorna försöker de få folk att handla mer.

Ann-Britt Aldeman säger att det finns flera orsaker till varför hon utvecklade ett köpberoende.
– Jag växte upp med en mamma som var tablettmissbrukare så jag fick tidigt med mig ett sätt att förhålla mig till svårigheter i livet. Mitt beroende började som överkonsumtion och eskalerade allt mer. Jag tog till shopping för att döva min egen ångest och depression som alla missbrukare gör.

Owe Sandberg säger att det inte finns någon vetenskaplig definition för köpberoende. Men han brukar ha kriterierna att man tänker på shopping hela tiden, man blir rastlös när man inte kan shoppa och man köper saker man inte behöver för pengar man inte har. Man tröstshoppar och får en kick av det.
– Köpberoende är ofta förknippat med kvinnor men medan de oftare köper kläder kan män köpa mer teknik. De ser det som tjusiga investeringar, en man köpte till exempel 25 rolexklockor. Det är förlöjligat som ett lyxproblem men det kan vara väldigt illa, säger han.

Köpberoende liknar på flera sätt spelberoende. Det är svårt att se beroendet eftersom man inte förstör kroppen, det går inte att kontrollera det via prover som för alkohol och narkotika. Både spel- och köpberoende skapar skulder för personen, den beroende behöver dosökning i form av att spela med större insatser eller handla mer och dyrare saker. Köpberoende har däremot inte, till skillnad från spelberoende, klassificerats som en beroendesjukdom.
Owe Sandberg säger att köpberoendet blir ett tvångssyndrom.
– Till sist är det inte roligt att shoppa, de känner att man bara måste ha sakerna, säger han.

Stora konsekvenser
Ett köpberoende kan få stora konsekvenser för personen. Han eller hon kan ta många lån som även går till inkasso och kronofogden. Förutom de rent ekonomiska konsekvenserna orsakar det också ofta sociala problem. Vänner och anhöriga förlorar tilliten om man ljuger, manipulerar och på olika sätt försöker dölja sina inköp för omgivningen. Till slut riskerar man att hamna i kriminalitet i form av stöld och förskingring för att finansiera sitt shoppingmissbruk.
I juni 1996 hittade Ann-Britt Aldemans kollegor på förskolan kvitton som låg på hennes skrivbord som hon skulle skicka in till bokföringen. När de konfronterade henne sade hon att hon tagit fel VISA-kort.
– Jag tog ett snabbt telefonlån och betalade tillbaka allt inom tre dagar. Samtidigt gick jag ur förskolans styrelse som ordförande och sade upp mitt medlemskap i kooperativet. Jag hade för avsikt att hitta ett nytt jobb och samtidigt som jag lämnade tillbaka företagets VISA-kort behöll jag ett kort där jag kunde ta ut kontanter på posten.

Efter sommaren blev det en väldigt kylig stämning mellan Ann-Britt Aldeman och kollegorna på förskolan. Det stora förtroende de haft för henne började nu svikta. I slutet av september började de kontrollera all bokföring hos bokföringsfirman, då polisanmälde de henne och hon blev avskedad.

Owe Sandberg säger att när kicken efter en shoppingrunda lägger sig kommer en väldigt stark ångest på grund av skulden och skammen.
– I det läget kan de ta till drastiska åtgärder, ibland kommer patienter direkt från psykakuten. Man kan relatera till serien om Spara och Slösa, det spär på känslorna av skuld och skam.
Ann-Britt Aldeman säger att polisanmälningen och avskedandet blev en räddning för henne.
– Först mådde jag otroligt dåligt och kände en skam som var obeskrivlig, säger hon. Min man var först skitförbannad men sedan väldigt stöttande och vi är fortfarande gifta idag. Min äldre son som då var 20 år var också mycket stöttande, den yngste som var sex år visste ingenting förrän några år senare när jag berättade allt.

Rättegången var 1998 och då blev hon dömd till skyddstillsyn, psykoterapi och till att betala ett skadestånd på 1 miljon.
– Jag har haft löneutmätning sedan dess. Mina kollegor tvingade oss att sälja vårt radhus på exekutiv auktion och de fick i sammanhanget en struntsumma på 150 000 kronor. För fem år sedan beviljades jag skuldsanering och i maj när vi firar silverbröllop är jag skuldfri! Då har jag betalat 10 000 kronor i fem år och har haft löneutmätning och levt på existensminimun sedan 1998, säger hon.

Behandling för köpberoende
Owe Sandberg använder KBT (kognitiv beteendeterapi) som behandling för patienter med ett köpberoende.
– De får skriva inköpslista och använda metoden ”stopp och tänk”: behöver jag detta? Varför köper jag det? Vad ska jag använda det till? Sedan kan man besluta om att ha köpstopp för en tid, bestämma sig för att man har saker så att man klarar sig ett tag. Men till skillnad från till exempel alkoholberoende kan man inte sluta med all shopping. Man måste ju handla livsmedel och det kan trigga igång impulserna. I behandlingen tar jag ibland ut patienten på en promenad och ser hur han eller hon reagerar på alla shoppingintryck, säger han.
Ann-Britt Aldeman sökte först hjälp inom öppenpsykiatrin men sedan mådde hon så dåligt att hon ville ta sitt liv eftersom hon inte tyckte att hon var värd att leva inför sin familj.
– Skuldkänslorna var outhärdliga och jag blev inlagd på Ersta sjukhus där jag träffade en sjukhuspräst. Jag fortsatte i psykoterapi hos henne ända fram till 2002.

Köpberoendes riksförbund
2006 bildade Ann-Britt Aldeman Köpberoendes Riksförbund dit köpberoende och oroliga anhöriga kunde vända sig. Riksförbundet beviljades däremot inget ekonomiskt stöd från varken stat eller kommun så runt årsskiftet 2007/2008 fick det avvecklas.
– Begreppet köpberoende är inte accepterat av samhället. Det ifrågasätts ständigt och beskrivs ofta som att det handlar om dålig moral och att man får skylla sig själv. Jag har uppvaktat politiker och Folkhälsoinstitutet under flera år men ingen är beredd att vidta några som helst åtgärder. Det finns heller ingen forskning i ämnet.
Spelberoende är mer uppmärksammat i Sverige och Ann-Britt Aldeman funderar på om det kan handla om ett genusperspektiv, då fler män fastnar i det och lyfter frågorna i media. Det är däremot många män som hört av sig till henne genom åren och det finns även domar där köpberoende män har förskingrat pengar.
– USA har kommit längre och man diskuterade att ta med det som diagnos i nya DSM-V, diagnosmanualen för psykiatrin. Men det blev inte så då forskningen är otillräcklig. Begreppet är däremot mycket mer accepterat där. Innan alkoholism blev erkänt i Sverige tog det tio år, så det här kommer nog ta tjugo år!

Fakta om beroendesjukdom
Förvärvad, kronisk förändring, av hjärnans belöningssystem där minnen av de upplevelser som orsakade beroendet är lagrade. Man kan inte bli botad men det går att lära sig hantera det med behandling. Det är därför de som tagit sig ur ett beroende beskrivs med termer som ”nykter alkoholist” och ”spelfri spelare”. Än så länge räknas beroende av cigaretter, alkohol, droger, tabletter och spel som beroendesjukdomar. Men några andra beteenden, däribland shoppingberoende, liknar på många sätt en beroendesjukdom. Kriterier är:
Jag tänker mycket på just detta
Jag har börjat smyga med det
Jag känner ett sug efter det
Jag har utvecklat tolerans, och behöver allt starkare doser/högre spelinsatser
Jag blir hög av att få ägna mig åt det
Jag får diverse negativa symptom, abstinenssymptom, av att inte få ägna mig åt det
Det inkräktar på resten av livet, arbetet, familjen, fritiden
Även efter långa uppehåll kan jag trilla dit igen

Källa: Hjärnfonden

5 Comments

  1. Redaktionen

    Det är svårt att ge några specifika råd just här, i kommentarsfältet, i synnerhet eftersom redaktionen inte har koppling till t.ex. någon förening som eventuellt erbjuder stöd och hjälp.

    Rent generellt – vid alla typer av dåligtmående – är det dock en god idé att vända sig till t.ex. en vårdcentral, eller en eventuell befintlig vårdkontakt, för att där få hjälp vidare. De har trots allt ett ansvar för människors hälsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.