Spirit – unikt samarbete på GöteborgsOperan
Spirit – unikt samarbete på GöteborgsOperan

Spirit – unikt samarbete på GöteborgsOperan

Två världsnamn inom den moderna danskonsten arbetar för första gången tillsammans på GöteborgsOperan. Den belgisk-marockanska koreografen Sidi Larbi Cherkaoui och Saburo Teshigawara från Japan gör ett unikt samarbete med GöteborgsOperans danskompani och skapar föreställningen Spirit.

Spirit är den avslutande delen på projektet Mind and Spirit, som varit GöteborgsOperans tema under säsongen. Spirit består av två delar, Noetic och Metamorphosis. För att skapa Noetic har Sidi Larbi CHerkaoui arbetat tillsammans med kompositören Szymon Brzoska och skulptören Antony Gormley. Brzoskas musik är dramatisk och låter nästan lite medeltida med sång på latin av svenska folkmusikern Miriam Andersén och den japanska multitalangen Shogo Yoshii på slagverk, fiol och flöjt. Cherkaoui har även arbetat tillsammans med den belgiska modeduon Les Hommes, vilka har gjort kostymerna. Männen är stiliga med svart kostym och kvinnorna har svart klänning med mycket vidd i kjolen och stundtals högklackat. Skulptören Antony Gormley har arbetat fram långa remsor av kolfiber som inkorporeras i koreografin för att förlänga dansarnas rörelser. Dansarna använder kolfiberremsorna för att skapa olika rum på scenen.

spirit3
Foto: Bengt Wanselius
spirit2
Foto: Bengt Wanselius
spirit1
Foto: Bengt Wanselius

Remsorna är förvandlingsbara och bildar först ett rutmönster på golvet för att sedan bli till perfekta cirklar och till sist ett gigantiskt nystan. Noetic betyder inre visdom och Cherkaoui har arbetat mycket på hur saker och ting som är skapade av människan kan bete sig så naturligt. Det är naturvetenskap som möter dans. Saburo Teshigawaras skapelse Metamorphosis är mer filosofisk än Noetic, men ändå tydlig i sitt sätt. Teshigawara är trogen sin stil och det är minimalistiskt och avskalat med dansarnas hudfärgade kläder och dansarna uppför sig ungefär som jag föreställer mig att organismer i mikroskop ser ut. Det ligger en stor spiral på scenen och dess rörelser och form går igenom i dansarnas rörelser och även i musiken. Något börjar, flätas samman med något annat som sedan fortsätter. Ljudbilden består av elektronisk musik, körsång och fallande metallstänger. Metamorphosis är en blandning av smärta och skönhet och det är kroppens ständiga förändring som står i centrum. Noetic är en spektakulär föreställning, en bomb av intryck som lämnar publiken leende och jag tänker att det kommer bli svårt för den kommande Metamorphosis att toppa detta. Men när hela föreställningen nått sitt slut kan jag konstatera att Teshigawaras Metamorphosis är minst lika bra som Noetic och jag lämnar operan mycket nöjd efter en helkväll med dans. Jag hade stora förväntningar på Spirit och de infriades.

spirit4
Foto: Bengt Wanselius

Föreställningen Spirit spelas t.o.m. 12 april.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.