Emma Virke: Toto tittut
Emma Virke: Toto tittut

Emma Virke: Toto tittut

Toto tittut är en pekbok som bjuder på en unik läsupplevelse där det lilla barnet själv får vara delaktig i berättelsen. Boken innehåller kikhål, rim och färgglada illustrationer som aktiverar barnets fantasi och kreativitet.

Titel: Toto tittut
Författare: Emma Virke
Format: Board book
Omfång: 14 sidor
Utgivningsdatum: 2014-03-19
Läsålder: 0-3 år
Förlag: Lilla Piratförlaget

Toto tittut är en underbar liten pekbok med luckor och kikhål. De starka färgerna skapar ett lekfullt intryck och illustrationerna samspelar med varandra från sida till sida. Klockans visare får en ny form när man vänder blad och förvandlas till en mustasch. En krabbklo blir en fågelnäbb och bakom två glada blommor gömmer sig härliga kramdjur.

Det lilla barnet erbjuds att undersöka bokens finurligheter och läsupplevelsen blir unik varje gång. Barnet kan sticka in fingrar, näsa och tyg i bokens sidor för att skapa olika effekter. Ett finger kan bli en snabel eller två små sprattlande ben.

Författaren och illustratören Emma Virke har skapat en bok där läsaren själv får ta plats och påverka berättelsen. Handlingen rör sig i miljöer som är viktiga för barnen, som trädgården och lekrummet. Många barn kan identifiera sig med Toto som ger ett genusneutralt och harmoniskt intryck. Texten är enkel och rimmar.

Vad har Toto i sin skål?
Kanske en krabba eller en ål
som vill in genom nästa hål?

Jag läste boken för min systerdotter Noomi som redan har en favoritbok, Tittut i trädgården av Petra Szabo. Därför blev det intressant att introducera en ny tittut-bok och detta verkar vara en bok som hon kan bläddra i många gånger utan att tröttna. Det lilla formatet med sidor i tjock papp är anpassat för små barn som gärna vill hålla boken själv och vända blad. Noomi blev väldigt förtjust i boken och efter lässtunden pussade hon Toto på kinden.

http://www.youtube.com/watch?v=Y2bwBNsvhH8

One comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.