Beatrice Alemagna: Vad är ett barn?
Beatrice Alemagna: Vad är ett barn?

Beatrice Alemagna: Vad är ett barn?

Vi har alla olika minnen och upplevelser av att vara barn. Författaren och illustratören Beatrice Alemagna gestaltar olika känslor kring temat i sin bilderbok Vad är ett barn? Vi får möta barn som gillar att äta spunnet socker, lyssna på havet inuti en snäcka och barn som behöver ha en liten lampa bredvid sängen.

Titel: Vad är ett barn? (Che cos’è un bambino?)
Författare: Beatrice Alemagna
Översättare: Ida Andersen
Format: 240 x 317 mm (stort format!)
Omfång: 36 sidor
Band: Hårdband, trådhäftad inlaga
Utgivningsdatum: mars, 2014
Läsålder: 3-6 år
Förlag: Mirando bokförlag

Vad är ett barn_Alemagna_300 dpi.indd”Barn har små händer, små fötter och små öron, men det betyder inte att deras tankar är små”

Beatrice Alemagnas bilderbok Vad är ett barn? är perfekt som högläsningsbok för att skapa dialog mellan vuxna och barn. Både språket och bilderna har en poetisk prägel och det finns en tydlig rytm som ger högläsningen flyt.

Boken är skriven ur ett vuxenperspektiv och jag tänker att barn kan ha vissa invändningar när det gäller innehållet. Många barn lägger antagligen märke till att de växer, de upplever växtvärk och behöver köpa nya kläder. Men man behöver inte hålla med författaren. Egna tankar förenas med texten och skapar dynamik i dialogerna.

Handlingen rör sig på ett emotionellt plan. Den handlar om barns tankar, om att växa upp och bli stor, om små detaljer som får barn att glittra och om olika känslor. Den gestaltar barns likheter och olikheter. Illustrationerna har en stark bredd med flickor och pojkar, olika hudfärger och frisyrer, skrattande och gråtande barn, nyfikna och fundersamma barn, hungriga och trötta. Här kan barn finna något att identifiera sig med, men berättelsen kan också öppna upp för andra perspektiv och låta barnen ta del av nya världar utanför sina egna.

Illustrationerna är charmerande, naivistiska och uttrycksfulla. Porträtten är målade i en blandteknik (gouashe, krita och kollage) och är fyllda med värme och stark medkänsla. Vi får möta en pojke som gosar med den gula hunden, ett flicka som lyssnar på havet inuti en snäcka och en pojke som fascineras av de fallande snöflingorna. Alemagna har bland annat inspirerats av svenska konstnärer som Jockum Nordström och Poul Strøyer.

Detta är en perfekt bok för att väcka tankar och skapa interaktion mellan olika människor. Det stora formatet är en fördel när flera barn samlas i ring för att lyssna på berättelsen. Den inspirerar till att skapa ett eget porträtt kring upplevelsen av att vara ett barn. Barn har så många olika erfarenheter och idéer om vad det innebär att vara barn och det är viktigt att lyfta fram detta, utan pekpinnar.

Kortfilm om Beatrice Alemagna: http://mirandobok.se/kortfilm-om-beatrice-alemagna/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.