Rinker & Lichtenheld: Sömntåg, drömtåg
Rinker & Lichtenheld: Sömntåg, drömtåg

Rinker & Lichtenheld: Sömntåg, drömtåg

I boken Sömntåg, drömtåg får vi möta ett barn som ligger i sin säng och drömmer om sitt leksakståg. Boken tar med oss på en resa där olika djur lastar drömtåget med allt som ska med. Isbjörnarna packar kylvagnen med glass, elefanterna fyller tankarna med färg och kängurur fyller en hel vagn med studsande bollar.

Titel: Sömntåg, drömtåg
Författare: Sherri Duskey Rinker
Bild: Tom Lichtenheld
Översättare: Gösta Svenn och Helena Sjöstrand Svenn
Formgivare: Gösta Svenn och Tom Lichtenheld
Bandtyp: Inbunden
Läsålder: 3-6 år
Utgivningsår: 2014
Förlag: Alfabeta Bokförlag

somntag_dromtag-duskey_rinker_sherri-25470178-2050719510-frntl”Allt som rullar å snurrar i ett kör langar apan in, vilken jonglör!”

Sömntåg, drömtåg är en härlig godnattbok för barn i åldrarna 3–6 år. Ett tåg tuffar runt med djur som apor, kängurur, giraffer, elefanter, dinosaurier, isbjörnar och sköldpaddor. Vi får möta ett litet barn som sover i sin säng och har ett leksakståg på golvet, vilket ger en fin balans mellan dröm och verklighet.

I drömmen vaggas alla djuren till sömns i sina vagnar medan tåget tuffar vidare mot en ny dag. Det är en lugn och harmonisk berättelse samtidigt som den är fylld med energi och påminner om en cirkus där interaktionen och samarbetet mellan djuren får en central plats.

Boken är skriven på vers med en rytmiskt, rimmande text. Illustrationerna går i mörkblått och har en brusig, impressionistisk karaktär vilket förstärker drömeffekten.

Sömntåg, drömtåg är en mycket fin bok med ett lekfullt språk som jag absolut kan rekommendera till små barn. Det är den andra boken av Sherri Duskey Rinker och Tom Lichtenheld. Tidigare har de gjort boken Godnatt, godnatt byggarbetsplats som är riktad mot samma åldersgrupp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.