Vivian Maier på Hasselblad center
Vivian Maier på Hasselblad center

Vivian Maier på Hasselblad center

Vivian Maier
Vivian Maier

Den amerikanska gatufotografen Vivian Maier (1926-2009) upptäcktes först efter sin död. Hon föddes i New York, växte upp i Frankrike men återvände sedan till USA. Vivian Maier var anställd som barnsköterska i Chicago från tidigt 1950-tal och fyra decennier framåt och levde ett privat och tillbakadraget liv.

År 2007 köpte Chicagobon och historikern John Maloof en låda negativ på en auktion. Det var inte förrän ett par år senare som han gick igenom dem och det enda han hittade när han sökte efter Vivian Maier på internet var en dödsannons. Sedan började han publicera hennes bilder på Internet och har bland annat gjort dokumentärfilmen ”Vivian Maiers okända bildskatt” som sändes i SVT i juni 2014.

Utställningen på Hasselblad center innehåller ungefär 100 fotografier och ett antal super 8-filmer tagna under mitten av 1900-talet i Chicago och New York.

Titel: Vivian Maier – Street Photographer
Medverkande: Vivian Maier
Genre: Fotografi
Plats: Hasselblad center, Götaplatsen
Tidpunkt: 30 augusti – 19 oktober 2014

Mer information: Hasselbland centers hemsida

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.