Jimmy Liao: Skogens hemligheter
Jimmy Liao: Skogens hemligheter

Jimmy Liao: Skogens hemligheter

Bilderboksförfattaren Jimmy Liao från Taiwan har gett ut ett fyrtiotal titlar. Hans debut Skogens hemligheter utkom första gången 1998 , men det är först nu som boken når svensk publik. Med suggestiv och poetisk ton skildras drömmarnas värld ur ett barns perspektiv.

Titel: Skogens hemligheter
Författare: Jimmy Liao
Översättare: Anna Gustafsson Chen
Format: 150 x 200 mm
Omfång: 64 sidor
Band: Hårdband, trådhäftad inlaga
Utgivningsdatum: juni, 2014
Läsålder: 3-6 år
Förlag: Mirando bokförlag

Skogens hemligheter gestaltar ett äventyr där vi får ta del av ett barns hemligheter och borttappade drömmar. Barnet är en karaktär som man kommer väldigt nära eftersom boken är skriven i jag-form. Handlingen kretsar kring barnets egna tankar där barnets självständighet står i fokus. Det finns inga vuxna som tar plats i berättelsen. Miljön är sagolik och rör sig mellan skogen, staden och diverse fantasimiljöer.

Boken beskrivs som ett ”Alice i Underlandet-liknande äventyr”, men personlighen tycker jag att den skiljer sig väldigt mycket från Lewis Carrolls berättelse. Båda bygger givetvis på fantastiska inslag med detaljer som kaniner och mystiska dörrar, men i det stora hela är Skogens hemligheter en mycket mer lugn och harmonisk berättelse. Alice i Underlandet har en mer invecklad intrig med egendomliga karaktärer. En annan sak som skiljer dem åt är att språket har en central plats i Carrolls berättelse medan Jimmy Liao låter bilderna berätta, fascinera och skapa nyfikenhet.

Jimmy Liaos illustrationer har en väldigt tilltalande estetik. Sidorna pryds av svart-vita omsorgsfullt detaljerade bilder med en struktur som påminner om fingeravtryck. Det lilla mjukisdjuret följer med på äventyret som en trygg kamrat sida efter sida. Berättelsen har en cirkelkomposition som börjar och slutar i ett rum med vita gardiner som fladdrar lätt i vinden. En effekt som gör att man vill läsa samma berättelse om och om igen, något som barn brukar uppskatta. Jag tänker att boken också kan fungera som godnattsaga för små barn eftersom den lyfter fram det positiva med drömmar.

Skogens hemligheter är ett imponerande verk som lämnar mycket utrymme till läsarens egen fantasi. En berättelse som känns tidlös. Hans bilderbok Stjärnenatt finns också översatt till svenska och utgiven av Mirando bokförlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.