Bokmässan Special – Brasilien i fokus
Bokmässan Special – Brasilien i fokus

Bokmässan Special – Brasilien i fokus

Världens blickar riktades mot Brasilien i somras när landet stod värdar för fotbolls-VM. Då landet även står för värdskapet av olympiska spelen 2016 och har ett kulturliv i spännande utveckling finns det nog med anledningar till att landet är i fokus på Bok & Biblioteksmässan 2014. Under årets mässa ges besökarna en unik möjlighet till inblick i den brasilianska kulturen i allmänhet och framför allt fördjupa sig i landets litteratur.

Bild: Bok & Bibliotek i Norden AB
Bild: Bok & Bibliotek i Norden AB

Det är sammanlagt fjorton brasilianska författare, varav fyra skriver skönlitteratur, som besöker årets mässa.

Vanessa Barbara, Michel Laub och Daniel Galera fanns alla med på listan när den ansedda litteraturtidskriften Granta utsåg de mest lovande unga författarna i Brasilien för några år sedan. Årets bokmässa har nöjet att välkomna, bland andra, dessa eminenta skribenter!

Vanessa Bárbara är vid sidan av sitt författarskap kolumnist för The International New York Times och den brasilianska dagstidningen Folha de São Paulo. Vid sidan av de fem böcker hon skrivit är hon också verksam som översättare, och har bland annat översatt Alice i underlandet till portugisiska. I höst kommer hennes roman Salladsnätter på svenska.

Michel Laub är verksam som journalist och författare. Han har hittills gett ut fem romaner och blivit rikligt prisbelönt för dessa. Hans senaste bok, Diário da Queda, har sålts till elva länder och fått den svenska titeln Att falla.

Daniel Galera debuterade som författare med korta berättelser som publicerades digitalt. Ett urval av dessa samlades sedan i boken Dentes guardados som kom 2001. Uppföljaren till debuten, Até o dia em que cão morreu, filmatiserades 2007. Romanen Med blod i skägget är den första som ges ut på svenska.

Andrea del Fuego har skrivit en rad hyllade böcker, bland annat för barn. Hennes debutroman Syskonen Malaquias nominerades till de prestigefyllda priserna Prêmio São Paulo de Literatura och Prêmio Jabuti 2011 och kommer på svenska i höst.

Dessutom gästas Bokmässan av Ana Maria Machado, den första barnboksförfattaren att väljas in i Brasilianska akademien. Hon har sedan 1980-talet skrivit över hundra barnböcker som sålts i nästan 19 miljoner exemplar världen över. År 2000 tilldelades hon Hans Christian Andersen Award för sin insats för barnbokslitteraturen.
Träffa henne på Bokmässan här.

Seminarier med brasiliansk litteratur, dramatik och poesi i fokus

Paulo Coehlo intervjuades via videolänk på Digitala Torget. (2013)
Paulo Coehlo intervjuades via videolänk på Digitala Torget. (2013)

Bokmässans skönlitterära brasilianska författargäster medverkar bland annat i seminariet ”Romanens rum i samtida brasiliansk litteratur”. Vilka rum ryms i den samtida brasilianska litteraturen och i vilka rum, nationellt och internationellt, befinner den sig själv i? Seminariet är uppdelat i två delar – med Daniel Galera och Michel Laub, fredag 11:00-11:45; – med Andréa del Fuego och Vanessa Bárbara, fredag 16:00-16:45.

Som en del av det brasilianska temat sätter årets mässa extra fokus på den brasilianska poesin och dramatiken i tre tunga seminarier.

Brasilien – kultur och litteratur
Ett samtal om brasiliansk litteratur och dess väg ut i världen, förhållandet till andra litteraturer, koloniala problematiker och traditionssammanhang. Med Laura Erber, bildkonstnär och en av sin generations internationellt mest erkända poeter, Marco Lucchesi, poet, översättare, essäist och sedan 2011 medlem av Brasilianska akademien, samt Paulo Henriques Britto, poet, översättare och essäist, torsdag, 14:00-14:45.

Samtida brasiliansk dramatik
Dramatikern Jô Bilac, scenkonstjournalisten Rogéria Gomes, och Sergio Saboya, teaterproducent och grundare av teaterfestivalen Cena Brasil Internacional, diskuterar olika perspektiv på samtida brasiliansk dramatik, vilka utmaningar den står inför och vilken roll den har i Latinamerika och i världen, torsdag, 15:00-15:45.

Erfarenhet och nytänkande
Fyra poeter ur två generationer ger en inblick i dagens brasilianska poesiscen och en glimt av dess framtid. Ett samtal mellan de tre unga poeterna Ana Martins Marques, Alice Sant’Anna, Bruna Beber och Paulo Henriques Britto, som debuterade 1982 och varit verksam som poet sedan dess, fredag, 10:00-10:45.

Samtliga poeter – Ana Martins Marques, Paulo Henriques Britto, Laura Erber, Marco Lucchesi, Alice Sant’Anna och Bruna Beber – har också uppläsningar i Rum för poesi.
Läs hela programmet för Rum för poesi här.

Bokmässans seminarieprogram rymmer också programpunkter som uppmärksammar poesi, barnlitteratur, fotojournalistik och samhällsutveckling i och från Brasilien. Alla seminarier som hör till det brasilianska temat hittas på sidan 6 i seminarieprogrammet.

Musik och samba i Brasiliens monter
I den brasilianska ambassadens monter (C02:02) bjuds det på poesi, musik och dans under hela Bokmässan. Musikern Gui Mallon och dansaren Adriana Mendes underhåller under alla fyra mässdagar.

Brasilien på stan
Även utanför mässhallens väggar kommer det märkas att Bokmässan har Brasilien i fokus i år.

2014_Wonderland_poster_jpg_228x233_q85Wasteland på Göteborgsoperan
Dansverk inspirerat av en prisbelönt dokumentärfilm med samma namn, om människor som formar skönhet av skrot på en soptipp i Brasilien. Spelas 20/9-26/10.

With concern på Världskulturmuseet
Den prisbelönta brasilianska fotografen Sebastião Salgado uppmärksammar oss på människors utsatthet och vardag, värdighet och kamp. På ett angeläget sätt lyfter han fram globala förhållanden i en gemensam värld. Öppnar mässfredagen 26 september.

Carlos Bracher på Stadsbiblioteket
Utställning med 46 verk av Carlos Bracher, en av Brasiliens mest kända samtida konstnärer. Den självlärde expressionisten Brachers verk omfattar omkring tiotusen målningar. Han har haft separatutställningar i bland annat Paris, Rom, Milano, Madrid, Haag, Lissabon och Miami. Visas 24/9-7/10.

Texten är sammanställd av pressmeddelanden från Bok & Biblioteksmässan 2014.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.