A day in the world
A day in the world

A day in the world

Tisdagen den 15 maj år 2012 tog både amatörer och yrkesfotografer över hela världen bilder som visade hur vardagen såg ut. Ungefär 100 000 fotografier laddades upp på hemsidan aday.org, och 1000 av dem samlades i en nästan tre kilo tung fotobok.

En dag i Sverige 2003
En dag i Sverige 2003

Den svenske bokförläggaren och fotografen Jeppe Wikström är en av initiativtagarna till projektet. Nio år tidigare genomfördes projektet En dag i Sverige, när den 3 juni 2003 dokumenterades i bilder och 253 av dessa sedan valdes ut till en bok. 45 yrkesfotografer hade fått uppdraget att dokumentera motiv som krävde planering men juryn valde bilderna efter kvalitet och inte vem som tagit dem. Det var det största enskilda fotografiska projektet genom tiderna i Sverige. Jeppe Wikström ville göra en global version redan då, men det var svårare när bilderna skickades in i form av negativ och diabilder. Dagens teknik, när majoriteten av alla bilder tas med digitalkameror, förenklar det. Hemsidan aday.org startades inför projektet så att deltagare kunde anmäla sig. De kunde inte på förhand veta hur stort det skulle bli, men när dagen gått var antalet fotografer ungefär 65 000.

ADAY-bilder_0003
A day in the world 2012

Bilderna i A day in the world visar de otroliga kontrasterna mellan olika delar av världen. Från morgongymnastik på golvet i Finland till pojkar som spelar fotboll i ett fattigt område i Kabul. Majoriteten av bilderna skildrar just vardagen; situationer där många inte tänker på att ta upp kameran annars. Skrivbordet på jobbet eller barnen i bilen på väg till skolan känns kanske inte självklart att fotografera, men de visar ofta livet som det är.

Vardagsbilderna blandas med större händelser. Den 15 maj 2012 var en helt vanlig dag för många människor, medan det för andra är ett datum de aldrig kommer glömma. Födelsedagar, dödsfall och installationen av en ny president. Bredvid nästan varje fotografi finns en beskrivning om vad som visas, kortfattat och med en bakgrundshistoria när fotografen känner att det behövs. När det gäller en del bilder gör det att man får en djupare inblick i hur livet kan se ut. En man i Beijing  var på möte och fotograferade en fönsterputsare utanför kontoret. Några dagar tidigare hade en arbetare fallit ner till marken och dött. Ibland behöver man inte ens åka till en annan del av landet eller världen för att uppleva skillnaderna i livs- och arbetsvillkor, det räcker att se ut genom fönstret.

Fotografierna är tagna både av yrkesfotografer och av amatörer. A day in the world blev det största dokumentations-projektet som genomförts under en enda dag. På hemsidan laddades ungefär 100 000 foton upp från fler än 165 olika länder, och på hemsidan finns alla bilder kvar idag. En internationell jury valde ut de tusen bästa bilderna till boken, men samtliga fotografier är även sparade på hårddiskar. En digital tidskapsel med bilderna förvaras nu i en koppargruva i Falun tillsammans med ett exemplar av boken på engelska och fotokopior av några bilder. Den kommer finnas där för att visa framtida generationer hur världen kunde se ut en dag år 2012.

Projektets hemsida: aday.org

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.