Xpedition, Jonas Schwartz nya skiva
Xpedition, Jonas Schwartz nya skiva

Xpedition, Jonas Schwartz nya skiva

Jonas Schwartz debutalbum Six från 2012 blev uppskattat av kritikerna och var ett sätt för Jonas att bearbeta sina svåra tvångstankar. I höst släppte han sitt andra album Xpedition.

Jonas_Schwartz_04s
Jonas Schwartz bor numera i Stockholm. Men stora delar av den nya skivan skrev han i gamla hemstaden Göteborg. En av inspirationskällorna var en film av Roman Polanski.

Jonas, som ursprungligen kommer från Göteborg, har flyttat till Stockholm för ett lugnare liv med sin flickvän och hund. Och kanske har det lugnare livet satt sina spår i musiken. Xpedition är mer harmonisk och fridfull än debuten Six. Skivan känns mer insvepande i sin elektroniska framtoning. Kyrkklockor och en harmonisk synt sätter stämningen i introt Norregård och skivan fortsätter sedan med singeln What If I Leave, som är en av de bästa låtarna på albumet. Jonas har med sin sköra och fragila röst, tillsammans med den elektroniska musiken, ett speciellt uttryckssätt som känns genuint. Denna elektroniska ljudbild är också den stora skillnaden från hans mer klassiska pop-approach på debutskivan. Xpedition, som Jonas gjort tillsammans med André Laos, känns genomarbetad och välproducerad. Det är en bra och melankolisk skiva som trots vemodet ger något hopp i mörkret som tagit över Sverige.

Hur känns det att släppa ett nytt album? Är det bara positiva känslor eller är det en sorg i att släppa ifrån sig det man jobbat med under en lång tid?
Ganska blandade känslor måste jag säga. På ett sätt en befrielse att kunna gå vidare och skriva nytt. När jag sitter och håller på ett album så blir jag av ofta rätt passiv och då inte särskilt kreativ. Det är först när jag givit den ifrån mig jag kan gå vidare.Den här gången har jag varit ganska nedstämd av någon oklar anledning jag inte riktigt utvärderat ännu.

Vilken musik har varit din främsta influens under skapandet av den nya skivan?
Mer film den här gången faktiskt. En film av Roman Polanski som heter Bitter Moon blev startskottet och den stora inspirationskällan. Rekommenderas!

Har flytten till Stockholm påverkat din musik? I sådana fall hur?
Stora delar av Xpedition skrevs i Göteborg, så det återstår att se. Men jag känner inte lika stor ängslighet över att skriva som tidigare. Men det har förhoppningsvis med ålder, rutin och utveckling att göra.

Vad är planen framöver? Börjar arbetet med en ny skriva direkt, eller ska du ta semester?
Jag har haft min semester och började faktiskt i veckan med att skriva musik igen. Men jag har faktiskt ingen större plan för framtiden mer än att åka ut och ”göra rundan” med den här skivan. Vad som händer efter det får vi helt enkelt se.

Med en blick in i framtiden; hur ser din dröm ut (med tanke på att du kommer från Göteborg)? Är det att stå inför ett fullsatt Ullevi när du är 40? Eller hur kommer musikskapandet att se ut i ditt liv då, tror du?
Live är en fantastisk kick.Men om jag ser mig själv om 10-20 år så är det komponerandet jag brinner för. Det är nog någonstans på Österlen jag sitter och skapar filmmusik med fem koppar kaffe i kroppen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.