Butik för chokladälskare
Butik för chokladälskare

Butik för chokladälskare

De flesta är väl förtjusta i choklad. I alla fall jag. Dessutom är choklad nyttigt på flera sätt. Jag blev sugen på att besöka en chokladbutik och bestämde mig för att titta in hos Sibräcka Choklad i Göteborg.

Affären finns på Postgatan i det anrika kvarteret från 1654 där Kronhuset och Kronhusbodarna gömmer sig, bara några kvarter från Nordstan.. Sibräcka Choklad tillverkar själva sina produkter med stor omsorg, och naturligtvis är Elsa Eliasson Svanvik, en av butikens ägare, själv chokladälskare.

choklad 2
I butiken Sibräcka Choklad i Göteborg finns alla sorters choklad som man kan tänka sig.
Foto: My Nilsson

När upptäckte du att du var chokladälskare?
När jag träffade min nuvarande man 2005. Då hade han nyss startat butiken. Han hade byggt upp och drivit den i ett år när jag träffade honom. Jag var där och jobbade lite extra och började steg för steg komma in i rörelsen. När vi flyttade ut till Tjörn 2010 flyttade vi även tillverkningen dit. Men det var här vi startade. Efter att varit mammaledig så började jag jobba på heltid. Sedan dess har jag fått större och större intresse för choklad, man lär sig mer och mer hela tiden.

Så då är företaget inte så gammalt. 10 år?
Ja, men vi har trots allt anor tillbaka till Augusta Janssons fabrik från 1800-talet. Varorna och tanken har vi därifrån. Men vi har givetvis även utvecklat produkterna under vägen till det vi har idag.

Har ni försäljning även ute på Tjörn? Jag läste på er hemsida att man kunde köpa choklad från en liten lucka i ert hus därute?
Ja, i början hade vi en lucka i väggen, men nu har vi flyttat hela vår tillverkning till Skärhamn, där vi nu också öppnar en riktigt fin butik. Den kommer att vara lik butiken i Göteborg, men vi kommer också att kunna servera en kopp kaffe till chokladen om man vill sitta ner en stund. Det har premiär nu i december.

choklad 1
Foto: My Nilsson

Är du utbildad konditor?
Nej, jag är lärlingslärd kan man säga, men efter det har jag utvecklat mina tekniker på egen hand. Jag är barnskötare och fotograf i grunden, så jag har helt bytt inriktning.

Finns det en gräns hur fri man kan vara i arbetet med chokladen?
Nej inte mer än utifrån chokladens egna begränsningar. Man får hålla sig till chokladens regler när det gäller temperaturer och färgsättning, men egentligen finns det inga begränsningar. Men jag tycker att det viktigaste för vårt företag  är att vi vill vara lite gammeldags, vi vill ha den där 20-talskänslan. Allting är handgjort med kärlek och omtanke. Vi är väldigt noggranna, det ska finnas en känsla för råvaran.

Det är därför vi har vår affär här vid Kronhusbodarna. Vi gillar känslan i de här byggnaderna, de är ju väldigt speciella.

Vad betyder kreativiteten för dig i arbetet med chokladen?
Jag använder ju min kreativitet i allt vad jag gör, både om jag tillverkar nya varor, eller fixar i butiken. Men ju mer företaget växer desto mer annat kommer i vägen. Jag har ju inte alltid tid att baka själv, men när det gäller produktutveckling så är jag naturligtvis involverad.

Choklad sägs ju vara bra för hälsan. På vilket sätt?
Det är jättemycket antioxidanter i choklad, som ju är väldigt nyttigt. Det hjälper kroppens imunförsvar. Sen sägs det också att chokladen är kärleksgivande, den gör att man blir kär, som ett afrodisiakum. Det finns även andra nyttiga ämnen i choklad, till exempel flour, och det är ju bra för tänderna.

Vad är det som gör er choklad så speciell?
Det är väl att det finns ett hantverk, vår känsla för produkten. Att det är kärlek och omtanke i det vi gör. Jag lägger inte i vad som helst och jag gör det inte hur som helst. Jag har en tanke och en känsla hur jag vill att det ska vara, och hur jag vill presentera företaget. Det ska vara genuint. Vi har våra egna recept, som våra chokloadbollar, det finns inga chokladbollar som smakar som våra. Det finns inga som är så goda, kan jag tycka. Jag brinner för mina produkter.

choklad 3
Choklad kommer från en frukt som har ett utseende som en stor gurka. Den är 20 cm, med tjockt brunt skal. Inuti skalet finns det vita kakaofettet som ombäddar kakaobönorna. Frukten härstammar från västra Amazonas.
Foto: My Nilsson

FAKTA OM CHOKLAD
Choklad kommer från en frukt som har ett utseende som en stor gurka. Den är cirka 20 cm, med tjockt brunt skal. och Inuti skalet finns det vita kakaofettet som ombäddar kakaobönorna. Frukten härstammar från västra Amazonas.
Arkelogiska fynd från Honduras visar att Mayafolket odlade kakao mellan 1400-1100 f.Kr. Ursprungligen tog man tillvara det fruktkött som ombäddar kakaobönorna, och av det gjorde man drycken.  Bönorna blev senare även den mest värdefulla handelsvaran i Central- och Sydamerika, och användes som ett betalningsmedel under cirka tusen år.

Första gången som choklad nämns i en text på svenska språket är 1688. Inledningsvis stoppades spridning av choklad, och chokladdrickarna fick betala en speciell skatt för att få avnjuta en kopp. Samtidigt började Carl von Linné puffa för den nya drycken, och vid 1700-talets mitt började tillverkningen komma igång på allvar.
Den fabriksmässiga tillverkningen i Sverige tog fart under senare delen av 1800-talet. Det var vid denna tid som företagen Cloetta och Mazetti grundades.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.