Unbroken – en film om överlevnad
Unbroken – en film om överlevnad

Unbroken – en film om överlevnad

Filmen Unbroken är baserad på en sann historia och en bok av Laura Hillenbrand. Den handlar om överlevnad, om att finna en styrka inom sig själv.

Huvudpersonen är olympiern Louis ”Louie” Zamperini , som också blev krigshjälte under andra världskriget. Tillsammans med sina besättningsmän i ett stridsplan kraschar han ute på öppet hav. De vistas på en flotte i fyrtiosju dygn innan de tillfångatas av den japanska flottan.

I filmen Unbroken finns flera otäcka tortyrscener.
I filmen Unbroken finns flera otäcka tortyrscener.

Kopplingen mellan Louis Zamperinis barndom och livet som stridspilot är bra sammanfogad. Även om det känns som att det haltar lite i en scen där han är barn och börjar springa – som sedan leder till att han faktiskt blir olympier. Här upplever jag att det saknas en del av väsentlig handling, och det är lite tråkigt.

Det hade blivit en starkare upplevelse om filmen hade börjat i Zamperinis barndom och sedan lett fram till att han sitter planet med sina besättningsmän och störtar i det öppna havet.

Filmen känns också lite seg under scenerna när Zamperini är i livflotten. Samtidigt finns en fin detalj med nerräkning av dagar, vilket behövs. Vi får också se prov på en raffinerad överlevnadsstrategi när gruppen på flotten blir tillfångatagna av japanerna och utsätt för tortyr.

Filmens regissör är Angelina Jolie. Vinner hon en Oskar för filmen, så är det väl för att den på ett bra sätt skildrar en sann historia, inte för de konstnärliga. Jag tycker att den rätta gnistan saknas i alltför stora delar av filmen.

I rollerna ser vi bland andra Jack O’Connell, Garrett Hedlund, Domhnall Gleeson, Alex Russell och John D’Leo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.