Snabba bromsar och extatiska ljus
Snabba bromsar och extatiska ljus

Snabba bromsar och extatiska ljus

Med buss 32 från Eketrägatan i ett blåsigt Göteborgsväder och brummande traktor i bakgrunden, stampade jag in på Volvomuseet. Där hittade jag, förutom ett varmt välkomnade och en fräsch yta, även det som Volvo är mest känt för – bilar.

Sedan 1995 står Volvomuseet stadigt på sina hjul och visar stolt upp sina fordon. Det första som möter en är inget mindre än den första bilen Volvo skapade. Stolt och skarp kom den till 14 april 1927. Trots den tunga servon och den tama hastigheten på 30 km/h har denna bil trots allt en sak gemensamt med världens övriga bilar– fyra hjul och en motor på insidan.

Sören Nyeboe, VD för Volvomuséet.

När man går igenom museet ser man hur bilarna har utvecklats genom åren. Från platta rutor och träramar på de äldre bilarna till dagens futuristiska skapelser. Man kan också kika på en Legobil i full storlek, som blivit barnfamiljernas storfavorit. Även kända bilar, som en av kungens bilar och Selma Lagerlöfs står högfärdigt på sina platser.

Jag rullar, är vad samtliga bilar gör, men inte alla heter det; Men Volvo betyder ”jag rullar” på latin. Och för längesen hette Volvo lustigt nog Larsson, men man bytte namn för att man ville nå ut internationellt. Och global uppmärksamhet fick den. Volvo finns i de flesta länder, och man kan bland annat se dem i diverse filmer, till exempel Gone girl.

Något som går av stapeln i år är Volvo Ocean Race och det ska självklart firas. Det är en kappseglingstävling som pågår runt hela världen och i år är slutdestinationen ingen mindre stad än – Göteborg.

– Man kan följa seglingen live här på muséet och vi har många människor som dyker upp kollar på den, berättar Sören Nyeboe VD för Volvomuseet. Han var även snäll nog att ge både mig och fotografen Håkan Sundelius en guidad rundtur.

I år firar också Volvosmuséet hela 20 år. Det celebreras 30 maj med en storslagen parad på Götaplatsen med Volvo bilar från olika decennier. Så kom, njut och rulla dig in i på det bästa som erbjuds av Volvo vid detta event.

Foto: Håkan Sundelius

DSC_0080
Legobilen som är skapat av företaget Lego är en familjefavorit, säger Sören Nyeboe, VD för muséet.
Så här såg Volvos första bil ut.
Så här såg Volvos första bil ut.
I TV-serien Helgonet med Roger Moore (känd från James Bond) kör protagonisten en Volvo P1800.
I TV-serien Helgonet med Roger Moore (känd från James Bond) kör protagonisten en Volvo P1800.
En bil designad av några kvinnliga ingenjörer som arbetade med ett framtidskoncept.
En bil designad av kvinnliga ingenjörer som arbetade med ett framtidskoncept.
Många konceptbilar, som den här raketbilen från 70-talet, kom aldrig igenom fabriksbanden utan stannade i prototypstadiet.
Många konceptbilar, som den här raketbilen från 70-talet, kom aldrig igenom fabriksbanden utan stannade i prototypstadiet.
Den här bussen har rest från framtiden för att visa hur det kan se ut när allt går på el.
Den här bussen har rest från framtiden för att visa hur det kan se ut när allt går på el.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.