Odd Zschiedrich: Vad är bildning
Odd Zschiedrich: Vad är bildning

Odd Zschiedrich: Vad är bildning

 
Vad är bildning? Titeln till Odd Zschiedrichs bok in­leds med en frågeställning. Efter att frågan fått rotera några varv i min tankevärld inser jag att jag inte riktigt vet. Allmänbildning, utbildning, folkbildning, klassisk bildning… Bokförlaget Langenskiölds Vad är-serie tar upp svårdefinierbara ämnen som snarare är begrepp. Författaren har inte heller haft ambitionen att komma med en fullständig redovisning, klargör han i förordet. Syftet med boken är snarare att i symbolisk mening sitta vid köksbordet och tala om livets små och stora ting.
Titel: Vad är bildning – och 100 andra jätteviktiga frågor
Författare: Odd Zschiedrich
Förlag: Bokförlaget Langenskiöld
ISBN: 978-91-87007-76-7 
Vad är bildning (2014).

Kan grodor vara bildade? Vad är en klassiker? Vad är ett orv? Hur blir man bildad? Boken svarar på 108 frågor med ett kort svar och ett långt. De korta svaren är främst humoristiska och underfundiga. Om grodor kan vara bildade? Grodor man säger är näst­an alltid obildade och opassande, förstås. De långa svaren, som ändå inte är så fasaväckande långa som det låter, ger djupsinnigare svar som också berättigar frågorna, i första hand genom varierande och tanke­väckande exempel. Som den om en forskare som lät en grupp ungdomar från djungelliknande förhålland­en i Nya Guinea besöka en stad i Australien. De klarade sig inget vidare där med allt okänt. Men när försöket gjordes i omvänd riktning, och några australiensiska stadsungdomar fick besöka djungeln, klarade de sig inte ett dugg bättre.

Odd Zschiedrich bakgrund som lärare och kansliansvarig vid Svenska Akademien lyser igenom. Med en okonstlad pedagogik nästan leker han med språket, som formuleras lättsamt och finurligt till skarpa insikter. Men missta er inte. Även om boken är lärorik så är det ingen handbok i hur man blir en Trivial Pursuit-mästare eller hedersdoktor i antik litteratur. I Sydsvenskan säger författaren att boken passar bäst som en form av coffe table book för hängmattor och bilköer, där man kan vända och vrida på begreppet utifrån hans synvinklar om ämnet. Jag både instämmer och rekommenderar. Denna lilla bok har fått mig att skratta och fundera. Till och med att filosofera.

Men vad är bildning, då?

Kort svar: Mycket.
Långt svar: Mycket svår fråga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.