Yousafzai & McCormick: Malala
Yousafzai & McCormick: Malala

Yousafzai & McCormick: Malala

Utbildningsaktivisten Malalas namn klingar förmodligen välbekant för de flesta. Kanske från när hon som femtonåring blev utsatt för ett mordförsök av talibanerna, vilket väckte avsky i hela världen. Eller från hennes hyllade tal inför FN som sextonåring. Men för den stora massan blev hon – med sina då sjutton år – känd som den yngsta mottagaren någonsin av Nobels fredspris. I den här boken, i första hand riktad till unga läsare, berättar hon själv om sitt liv. 

Titel: Malala – flickan som stod upp för rätten att gå i skolan och förändrade världen                                 Författare: Malala Yousafzai med Patricia McCormick
Förlag: B Wahlströms
ISBN: 9789132166334

Swatdalen i Pakistan var känd för sin skönhet med höga berg, frodiga dalar och flodens kristallklara vatten. Här tillbringande Malala sina första år i livet, med åsikter om Twilight-filmerna och bråkande med sina bröder. Att gå till skolan, som hennes pappa drev, var bland det bästa som fanns för henne. På ett lättillgängligt sätt beskriver hon hur talibanerna kom att förändra den värld hon kände till och älskade.

malalaFörändringen kom smygande, men eskalerade sedan hastigt. Fadern kritiserades för att han drev en flickskola; tonårsflickor skulle inte gå i skolan – de skulle täcka sig och hålla sig hemma. Och så de där illegala radio­sändningarna där en röst började förmana och predika för folk om hur man lever ett dygdigt liv. Rösten tillhörde den militanta islamisten Fazlullah, ledaren för en organisation som strävade efter att genomdriva sharia i Pakistan, och vars styrkor kom att slå ihop sig med pakistanska talibaner. Allt som var ickemuslimskt och västerländskt skulle bekämpas. Kvinnor förväntades inte vistas på offentliga platser. Offentliga spöstraff infördes och det förekom nattliga avrättningar. Även bombattentat, många riktade mot flickskolor, och terrorism blev vardag.

Trots hot fortsatte pappan envist att kämpa för flickors rätt till utbildning. Även Malala engagerade sig i frågan genom att uttala sig i medier, blogga under pseudonym och medverka i en dokumentär. Hennes engagemang började uppmärksammas internationellt och prisas. Men hoten från talibanerna blev till allvar. Den 9 oktober 2012 klev en beväpnad man på Malalas skolbuss, frågade efter henne och sköt henne i huvudet. Mirakulöst nog överlevde hon efter att ha försatts i koma och flugits till Birmingham för att få bästa möjliga vård. I Birming­ham slog sig hela familjen sedan ner. Mordförsöket blev en världsnyhet. Talibanerna gjorde ett uttalande där de sa att de hade skjutit henne för att hennes kamp för fred och rätt till utbildning var obscen.

Saknaden efter vännerna och hemlandet var stort, och anpassningen till det nya livet i England var svår. Hela familjen fick anstränga sig för att finna sig till rätta och det fanns ett visst avstånd mellan henne och de nya klasskamraterna. Hon hade sett och upplevt saker som de aldrig skulle kunna föreställa sig. Men med tiden kom insikten att de varit med om saker som hon inte kunde föreställa sig. Oförtröttligt fortsatte hon med sitt engagemang, bland annat genom bildandet av The Malala Fund. Denna utbildningsfond syftar till att höja flickors röster och säkra deras utbildning, främst genom investeringar i lokala program runt om i världen.

Här slutar boken, men inte historien. Sedan 2013 har hon årligen varit med i Time Magazines lista över de 100 mest inflytelserika personerna i världen. The Malala Fund är i högsta grad levande. Och 2014 fick hon och indiskan Kailash Satyarthi dela Nobels fredspris. Dessutom har David Guggenheims dokumentär He named me Malala fått väldigt bra respons.

Att boken riktar sig till unga läsare gjorde mig lite orolig. Orkar jag verkligen läsa en ”barnbok”? Och orkar barn läsa en bok om så pass komplicerade och svåra saker? Inget av detta blev ett problem. Mitt 10-åriga jag skulle ha slukat boken minst lika ivrigt som mitt vuxna jag gjorde. Förmodligen för att den är skriven ur ett barns perspektiv, om än ett mycket brådmoget och intelligent barn. Det är just detta perspektiv som gör att den annars avancerade politiken aldrig blir för invecklad, och är närvarande främst genom dess konsekvenser. Visst är också många av dessa konsekvenser svåra, men hoppfullheten och viljan att förändra finns hela tiden där som ett skimmer. Det är denna känsla som tar över och består.

Det här är boken som jag önskar att såväl barn som vuxna skulle läsa. Inte bara för att den är riktigt bra. Ämnet är i högsta grad aktuellt, i och med den pågående debatten om islamisk kultur. Här får vi inblick i en muslimsk familj, med en fader som med fredliga metoder ihärdigt kräver lika behandling för alla, oavsett kön. Hans engagemang resulterade i en hjältinna och förebild. En flicka som stod upp för rätten att gå i skolan och förändrade världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.