Att göra i San Francisco (området)
Att göra i San Francisco (området)

Att göra i San Francisco (området)

USA anses ofta vara ett land som man får spara länge till för att kunna besöka. Men med flyg tur och retur från överkomliga 3000 kronor behöver en sådan resa inte vara en extravagant historia. Här kommer lite tips om vad man kan hitta på, även om budgeten är snäv, och vad man ska se upp med.


Port of San Francisco

Port of San Francisco, där den ikoniska Ferry building erbjuder mer än ett fototillfälle, är en förstklassig introduktion till staden. Innan man ens når ingången möts man av gatustånd där det säljs billiga handgjorda smycken, bilder av olika sevärdheter i San Francisco-området, mat med mera. Det mesta som erbjuds är typiskt för en turistattraktion, men det finns undantag som till exempel högkvalitativa, klassiska rakhyvel- och borstset tillverkade i lokala träslag. Väl inne i själva byggnaden fortsätter det lokala temat, med än större fokus på kvalité – och med matchande priser. Det finns små designbutiker med vacker keramik, ekologiska hudvårdsprodukter och speciellt utvalda föremål till trädgården eller hemmet. Det finns även caféer och restauranger där man antingen kan äta på plats eller, om vädret tillåter, ta med sig maten till en av de många bänkarna med utsikt över viken, bron, Alcatraz och centrum.

En gatuöversikt där gatan är uppdelad i en brant nerförsbacke och en brant uppförsbacke.
De välkända San Francisco-gatorna lever upp till sitt kulliga rykte.
Barbary Trail – ett turiststråk som sammankopplar historiska platser och museum i San Francisco.
Barbary Trail – ett turiststråk som sammankopplar historiska platser och museum i San Francisco.

Palace of Fine Arts

Palace of Fine Arts
Palace of Fine Arts.

Palace of Fine Arts uppfördes i samband med Världsutställningen 1915 och är en av få av utställningens många strukturer som inte revs direkt efteråt. Den centralt placerade byggnaden, som har en stor kupol som syns från flera högt belägna platser i San Francisco, omges av en vacker park som är väldigt mysig att strosa omkring i. Då det aldrig var meningen att utställningens byggnader skulle stå längre än ett år, blev det på 60-talet nödvändigt att hejda förfallet av ruinerna och till viss del restaurera dem.

Inuti kupolen.
Inuti kupolen.
Palace of Fine Arts - huvudbyggnaden.
Huvudbyggnaden.

De vackra och imponerande strukturerna och en lokal flora och fauna bestående av till exempel sköldpaddor, svanar och, för mig som europé, exotiska fåglar, är väl värda ett besök.


Haight-Ashbury

Viktorianskt och grann
Viktorianskt och grant.

Haight-Ashbury var under 60-talet kultur­centrum för det sociala och upplevelserika experiment som hippie­rörelsen stod för. Då fanns det butiker som sålde bland annat droger som marijuana och LSD. Allt som är kvar av den eran är en (förvånansvärd stark) lukt av marijuana och caféer där personer med läkar­intyg kan äta ”speciella” brownies. De gamla husen har restaurerats men behållit sin individuella charm och stil, vilket gör det extra intressant att promenera från de berömda Painted Ladies till Haight Street, där butikerna lockar med sitt eklektiska utbud.


Mission District

Mission District, grundad 1776 och San Franciscos äldsta stadsdel, har under senare år genomgått en gentrifiering, vilket lett till att flera hippa (kan läsas hipster-) barer och restauranger flyttat hit. Men det är områdets mer traditionella taquerias och rika kulturliv som lockar. Ät den lokala varianten av mexikansk mat, köp en glass på det populära Bi-Rite och utforska områdets många väggmålningar med politiska och konstnärliga motiv. Musik har alltid haft stor betydelse i stadsdelen och flera kända musiker och band härstammar härifrån, till exempel Carlos Santana, Faith No More och Beck. Det finns flera restauranger där mariachiband spelar och en stor variation av lokala klubbar med både hip hop, R’n’B och reggae/dub. Missions festivaler gör att områdets gator flera gånger under året förvandlas till scen och festlokal i ett.


Marriot Marquis

Det vackra bågformade fönstret.
Det vackra, bågformade fönstret.

Hotellet Marriot Marquis i postmodern stil är med sina 39 våningar den näst högsta byggnaden i staden. Högst upp ligger baren The View, där man genom vackert bågformade art déco-fönster har fri utsikt över viken, det närbelägna finansdistriktet och kullarna i utkanten av staden. Bäst är att komma hit strax innan solned­gången, då vyn och en drink blir en perfekt avslutning på dagen.

Utsikten från The View.
Tips!
Panera breads power mandel quinoa gröt.

Bo billigt med Airbnb, vandrarhem och/eller utanför själva San Francisco. Kvalitén på vandrarhem i USA är väldigt hög och fördelen är att man har ett kök att laga och äta mat i så att pengarna inte försvinner på att äta ute. Med BART-tågen är det väldigt enkelt att ta sig till San Francisco från närliggande städer och områden.

Kedjan Panera Bread är väldigt hypad på internet och med massor av olika bagels, gott kaffe, hälsosam gröt och smoothies kan det vara värt att lyxa till det en morgon.


Sausalito

Golden Gate bron
Golden Gate-bron.

På andra sidan Golden Gate-bron ligger Sausalito – en mysig liten stad med många möjligheter till utsikt över San Francisco och den kända bron, utmärkt för den fotointresserade. Leta upp den danskägda, men väldigt amerikanska, Lighthouse Cafe för mexikansk äggröra eller en crab and cheese melt-macka. Som alternativ kan du välja det dyrare och mer exklusiva surf ’n’ turf, en rätt bestående av skaldjur och stek, som flera restauranger erbjuder. Fortsätt sedan mot Sausalitos centrum om du känner för att fika och titta runt bland de många småbutikerna.


Pigeon Point Lighthouse

Den vackra fyren som vandrarhemmet Pigeon Point Lighthouse är upkallat efter.
Den vackra fyren som vandrarhemmet Pigeon Point Lighthouse Hostel ligger vid.

Pigeon Point Lighthouse Hostel är vandrarhemmet som erbjuder dramatisk utsikt och, för den intresserade, en del historia. Den amerikanska västkustens högsta fyr har varit i bruk sedan 1872 och i mitten av 60-talet började de närliggande byggnaderna användas som vandrarhem. Här kan du äta en utomhusfrukost eller -lunch med utsikt över den gamla fyren, och ta en promenad på stranden.

Stranden nedanför fyren.
Stranden nedanför fyren.

Avsluta dagen med att se solnedgången från utomhusjacuzzin där vattnet är underbart varmt och havsluften känns härligt uppfriskande. Man kan verkligen känna stressen lösas upp av värmen i takt med att stjärnorna tittar fram.

En färsk mexicansk salsa bestående bland annat av tomater, lök, koriander och chili.
Pico de gallo.

Den närliggande och prisbelönta puben Highway 1 Brewing Company erbjuder maträtter med lokalproducerade råvaror och egenbryggd öl. Orkar man åka lite längre bort är Tres Amigos vid Cabrillo Highway South i Half Moon Bay varmt att rekommendera. Själv satsade jag på lite autentisk mexikansk mat, en öl och tortillachips med pico de gallo, en färsk mexikansk salsa bestående bland annat av tomater, lök, koriander och chili.


Berkeley

Staden Berkeley, som är mest känd för sitt universitet, ligger cirka 20 minuter från San Francisco med de turistvänliga BART-tågen. Shattuck Avenue och College Avenue är två av huvudgatorna där du kan strosa bland förtjusande butiker.

Parit, bokaffärskatten
Parit, bokaffärskatten.
Pegasus books logga
Pegasus books logga.

Här ligger till exempel Pegasus Books, där ett brett urval av nya och begagnade böcker lockar lika mycket som de två katterna som håller till i butiken. Artist & Craftsman Supply erbjuder det mesta inom konstnärs- och hobbyartiklar för både stora och små till otroliga priser. Tenzing Collections är en upplevelse i sig och med kläder, handgjorda smycken och tibetanska sjungande skålar är det ett spännande alternativ till de mer konventionella affärerna.

På kvällen kan det vara skönt att slappna av på Jupiter, där man kan äta sig mätt på stenugnsbakad pizza och där baren har ett stort urval av öl.

Att inte göra…
  • Planera inte för mycket på en dag. Tillåt dig själv att ha tid att strosa runt och upptäcka (uppleva) saker när de bara dyker upp. Håll särskilt utkik efter kolibrier som finns lite här och var i trädgårdar.
  • Lita inte på turistkartans avstånd. Det som ter sig som enkla tre eller fyra kilometer blir alldeles för lätt femton eller tjugo kilometer.
  • Ät inte på överhypade In-N-Out Burger. Pommes fritesen var de äckligaste jag och mina vänner någonsin upplevt. Så till den grad att jag gick tillbaka med alla fyra portioner och bad om pengarna tillbaka.
Utsikt från Wave organ installationen med Alcatraz i bakgrunden.
Utsikt från Wave organ installationen med Alcatraz i bakgrunden.

Det intressant döpta Wave Organ var lite av ett antiklimax. Det tog lång tid att ta sig dit, var inte helt lätt att hitta och var inte alls den musik­alis­ka, orgelliknande installation jag förväntade mig utifrån beskrivningarna. Samtidigt var utsikten, bland annat över hamnen, och den rofyllda atmosfären väldigt mysig. Det kan tilläggas att det förmodligen är en helt annan upplevelse att komma dit när det är flod och inte ebb.


Text: Dagmara G
Foto: Dagmara G (förutom bildspel 1 och Haight-Ashbury, Panera Bread och Pegasus Books)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.