Örnarna – inte Midgårds taxiservice
Örnarna – inte Midgårds taxiservice

Örnarna – inte Midgårds taxiservice

Har du alltid undrat varför örnarna i Tolkiens Sagan om Ringen inte lyfte upp Frodo och ringen, flög dem till Mordor och räddade Midgård från ett grymt och dystert öde? I den här artikeln får du svaret på frågan! Men fortsätt på egen risk, för nu blir det nörderi på hög nivå.

/www/webvol19/ni/k0t6t3wfqyvc0go/aspekt.nu/public html/../../media1.aspekt.nu/public html/2016/09/middle earth mapJ.R.R. Tolkien har trollbundit en hel värld med böcker som Sagan om Ringen, Bilbo och Silmarillion. Böckerna har översatts till cirka 40 språk och legat till grund för filmer, spel och actionfigurer. I Sagan om Ringen måste Frodo och hans vänner oupptäckt ta sig till Mordor för att förstöra Saurons mäktiga ring, och en fråga som har gäckat både läsare och tittare är varför Manwës örnar inte flyger dem dit. Det hade besparat sällskapet en lång och farofylld resa genom halva Midgård.

För den som inte är så insatt i Tolkiens värld kanske det här är rena grekiskan. Detta går att råda bot på genom att helt enkelt läsa böckerna och/eller se filmerna, något jag varmt rekommenderar! I artikeln nämns personer och händelser som främst förekommer i boken Silmarillion, som bland annat handlar om världens skapelse. För att lättare hänga med i läsningen finns en ordlista, och vill man veta mer kan jag rekommendera google.

Ordlista
Elronds rådslag – När flera av huvudpersonerna samlas i Rivendell (svenska: Vattnadal eller Riftedal) i första boken och diskuterar vad de ska göra med ringen.
Gandalf – Maiar och trollkarl som sändes till Midgård av Manwë. Hjälper Frodo och company.
Isengård – Sarumans fästning.
Maiar – Andliga varelser som funnits sen världen skapades. Det finns flera av dem och fem sändes till Midgård av Manwë för att hjälpa folket att stå upp mot Sauron – dessa fem kallas trollkarlar.
Manwë – Valars konung som styr världen. Skickar trollkarlarna till Midgård och ber örnarna hålla koll.
Mordor – Saurons land, här ligger Domedagsberget som är den enda platsen ringen kan förstöras på.
Nazgûl – Ringvålnader, Saurons nio tjänare som rider till häst eller på flygande bestar, allmänt scary och obehagliga.
Ringen – Saurons mäktiga ring. Den måste förstöras så att han inte får tag på den och kan dränka Midgårds länder i ett oändligt mörker.
Saruman – Maiar och trollkarl som tillsammans med bland andra Gandalf sändes till Midgård av Manwë. Blev senare ond.
Sauron – The bad guy. Var en Maiar men blev ond. Är den som smidde ringen.
Valar – Andliga varelser som funnits sen världen skapades. Ungefär som gudar.

Örnarna spelar en mindre, men inte oviktig, roll i många av Tolkiens verk. De är hjälpsamma på olika vis i krigen mot ondskan och räddar bland annat Gandalf och hans vänner ett flertal gånger. Men varför gjorde de inte mer för att hjälpa dem under ringens krig? Frågan blir särskilt aktuell i Peter Jacksons filmer. Där ber Gandalf örnarna om hjälp genom att skicka bud med en fjäril (något som aldrig sker i böckerna), exempelvis när han sitter fängslad i Sarumans fästning Isengård. I boken däremot flyger örnen dit med bud och räddar Gandalf först när han upptäcker Sarumans svek.

Varför hade örn-idén inte fungerat?

/www/webvol19/ni/k0t6t3wfqyvc0go/aspekt.nu/public html/../../media1.aspekt.nu/public html/2016/09/606d90d8fa2c95f6ab6edc343511a187
Teckning av Alan Lee

Örnarna är inte Gandalfs personliga taxiservice. I Peter Jacksons filmer har örnarna blivit nedgraderade från stora, stolta och pratande varelser till mindre stolta, icke-pratande taximaskiner. Även om det verkar så kan inte Gandalf knäppa med fingrarna och kalla på dem så fort han är i knipa. Örnarna har en personlig relation till Gandalf eftersom han läkte ett pilsår på deras konung, och därför hjälper de honom några gånger. Men han varken kan eller vill kräva att de ska dyka upp så snart det passar honom.

Örnarna har sina egna affärer att sköta. De lyder under Manwë, Valars konung, och deras uppgifter är främst att flyga med bud och hålla uppsikt över Midgård. Gandalf, som tillsammans med några fler trollkarlar sändes till Midgård av Manwë för att hjälpa folket i kriget mot Sauron, fick tydliga förhållningsregler: att endast vägleda och stödja Midgårds folk. Det innebär att de inte själva får (eller ens vill) knacka på Saurons dörr och köra en duell. Det är troligt att även örnarna har någon form av begränsning i hur mycket de får lägga sig i. Värt att tänka på är att inte alla folkslag i Midgård är involverade i ringens krig, och vissa hjälper, precis som örnarna, bara till sporadiskt.

Valar vill inte lägga sig i för mycket. Kan tyckas lite taskigt att skicka över Gandalf och övriga trollkarlar till Midgård men inte ge dem tillåtelse att bekämpa Sauron med allt de har. Men Valar är inte så förtjusta i tanken att blanda sig i krigen i Midgård. Alla gånger de har försökt fixa till saker har världen förändrats drastiskt (bland annat har en halv kontinent dränkts i havet) och det har blivit kaos. Därför har de i stort sett lämnat Midgård åt sitt öde, förutom Manwë som får dåligt samvete och skickar dit några som får hålla lite koll. Om Sauron får tag på ringen och förslavar folket i Midgård och dränker länderna i mörker, är det troligt att Valar till slut försöker fixa problemet själva. Men där är vi inte än.

Örnarna kanske är rädda för att bli påverkade av ringens makt. Jag är lite osäker till hur jag ställer mig till den här hypotesen, men det finns en möjlighet att örnarna är rädda för att bli påverkade av ringens onda krafter, precis som många andra. Ju mäktigare varelse desto större risk att bli påverkad av ringen – inte ens Gandalf är immun mot ringens makt, därför lär inte örnarna vara det heller.

Örnar är inte diskreta. Under Elronds rådslag kommer huvudpersonerna fram till att ringen måste förstöras och att enda chansen till detta är att oupptäckt ta sig till Mordor. Men Mordor är oerhört bevakat, inte bara av orcher utan även av bevingade nazgûls och av Sauron själv. Att flyga på örnar är alltför riskabelt – de kommer bli upptäckta. Till och med Frodo och Sam, två små hobbitar till fots, blir upptäckta. ‘Nuff said.

/www/webvol19/ni/k0t6t3wfqyvc0go/aspekt.nu/public html/../../media1.aspekt.nu/public html/2016/09/4200898 Örnarna kan bli skadade. I Bilbo vägrar örnarna flyga sällskapet över människornas land på grund av rädsla för pilar och säger att Vi riskerar inte livet för dvärgars skull på slätterna söderut”. De är inte odödliga och vill inte riskera allt för att hjälpa sällskapet att förstöra ringen.

De kan inte flyga hur långt som helst. Örnarna berättar på flera ställen i böckerna att de blir trötta. När Gandalf räddas från Isengård förklarar örnen att han kan flyga honom “många mil, men inte till världens ände. Mitt uppdrag var att flyga med budskap, inte med trollkarlar”. Att flyga Frodo med ringen hela vägen till Mordor och in till Domedagsberget där ringen måste förstöras ligger bortom deras förmåga. Det kanske skulle fungera om de tar pauser, men då är risken att bli upptäckt allt för stor.

Sagan om Ringen genomsyras av olika teman som för Tolkien var oerhört viktiga för berättelsen. Ett sådant är att det inte bara är mäktiga trollkarlar och stora krigare som kan besegra ondskan. Även den minsta varelse kan påverka framtiden, och det rimmar lite illa med stora örnar. Det är Bilbo som är avgörande för att expeditionen till Ensamma berget är lyckosamt, inte dvärgarna och Gandalf. Det är Frodo och Sam som slutför uppdraget att förstöra ringen, trots att brödrarskapet splittras. Visst, örnarna hade kanske kunnat flyga ringen till Mordor om världen hade sett annorlunda ut. Men då hade det inte längre varit Tolkiens berättelse.

Idén att örnarna skulle flyga ringen till Mordor är ingenting som tas upp i böckerna, men huvudpersonerna diskuterar vad som ska göras med ringen under Elronds rådslag i första boken. Det ena omöjliga förslaget efter det andra läggs fram men ingen nämner örnarna, trots att Gandalf precis har blivit räddad av en vid Isengård. Möjligtvis ansåg de att örn-idén var så katastrofalt dålig att det vore pinsamt att ens nämna det. Eller så missade Tolkien helt enkelt att ta med det. Vad vet vi? Det vi vet är att det hade blivit en oerhört tråkig berättelse om örnarna faktiskt hade flugit ringen till Mordor. Så det är väl tur att de inte gjorde det.

/www/webvol19/ni/k0t6t3wfqyvc0go/aspekt.nu/public html/../../media1.aspekt.nu/public html/2016/09/2016 09 20 17
Foto: Martina Liljeqvist

2 Comments

  1. janne slebic

    Hej Martina!
    Tack för utförlig, omfattande och insiktsfull förklaring på mycket intressant frågeställning. Uppenbart att du är en erfaren och skarp Tolkientolkare.
    Bästa hälsningar!
    Janne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.