Bokmässan 2016 i bilder
Bokmässan 2016 i bilder

Bokmässan 2016 i bilder

Årets festival för kultur- och litteraturälskare har kommit och gått. Bokmässan i Göteborg hade i år 96 293 besök, vilket är 1578 besök fler än förra året. Mycket av snacket inför mässan kom att handla om vändorna med den högerextrema tidningen Nya Tiders deltagande, särskilt eftersom årets tema var yttrandefrihet. Författaren och journalisten Lisa Bjurwald protesterade med att bojkotta evenemanget och ställa in sina programpunkter. Hon initierade även ett upprop mot rasism inför nästa års mässa.

Istället för bojkott valde många utställare att hålla panelsamtal om frågan i sina montrar. DN livesände exempelvis ett samtal mellan ledarskribenten Amanda Björkman och tidningens journalister om vilka rättigheter och framför allt skyldigheter som kommer med yttrandefriheten.

Bokmässan hade i år ett fullmatat seminarieprogram. Det blev 422 seminarier och totalt 4190 programpunkter på hela mässan. Det vill säga tusentals stimulerande samtal om hur det är att vara människa, författare, läsare och kulturkonsument idag.

Golv - Böcker förändrar
Skönlitteratur och facklitteratur är det som majoriteten av besökarna är mest intresserade av på Bokmässan. Cirka 80% av besökarna (både från bransch och allmänhet) var kvinnor.
Totalt 836 utställare delade yta inne på Svenska Mässan. Psykologiscenen är närmast ett stående inslag på första plan, här gästad av författaren och bloggaren Sandra Beijer.
I boken Tio tankar om arbete funderar professorn Bodil Jönsson om varför vi hetsar efter heltidsjobb. Är det verkligen något som passar alla? Hur skulle det vara om vi lagomarbetade istället?
Poeten Jenny Wrangborg står bakom böckerna Kallskänken och Vad ska vi göra med varandra. På ABF:s scen läste hon en av sina texter och pratade om den nya arbetarlitteraturen.
Elisabeth Grate och Abdellah Taïa
Förläggaren Elisabeth Grate har fingertoppskänsla när det kommer till fransk samtidslitteratur. De som inte kände till det lilla förlaget gjorde det med råge när Patrick Modiano fick Nobelpriset 2014. Här står hon med Abdellah Taïa, som är aktuell på förlaget med boken Ett land att dö i.
Kim Thúy och Yukiko Duke
Det var mycket värme och skratt i samtalet mellan den vietnamesiska författaren Kim Thúy och Yukiko Duke, redaktör på tidningen Vi Läser. Thúy bjöd på sig själv och berättade att hon ofta fokuserar på fel saker, som till exempel att titta efter räkor istället för valar på valsafari. Det var först i vuxen ålder hon förstod att hon dessutom är närsynt.
Boksignering pågår! Pilar i luften hjälpte en att navigera rätt.
Ett knallorange telefonbås stack ut på mässgolvet. Här inne kunde man bläddra i Håkan Hellström-boken Sjung ditt liv.
Gudrun Schyman och Ingela Mårtensson
”Feminism är anti-militarism!” Gudrun Schyman höll ett brandtal om säkerhetspolitik och föreslog en rad åtgärder för att sätta mänsklig säkerhet framför ”säkerhet” av territorium. Framför allt riktade hon skarp kritik mot vapenexporten och de starka ekonomiska krafterna som driver på industrin. Ingela Mårtensson från Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet var moderator.
Karolina Ramqvist och Eva Gedin
Att skriva eller prata var temat för Karolina Ramqvist och förläggaren Eva Gedins samtal. Ramqvist hade velat att hennes romaner slapp henne som person och hon plågas av att hon ska säga något som kommer störa läsningen av hennes böcker. Samtidigt gör författarbesöken det möjligt för henne att leva på sitt författarskap.
Tidningsbord
Trycksaker i överflöd.
Vilt
Bokmässan handlar inte bara om böcker. På plan två fanns ett mattorg där man kunde köpa allt från grönsaker och ost, till viltkött.
De med framförhållning bokade en restaurangupplevelse mitt bland montrarna, istället för att stå i milslång kö på lunchen.
Filmaren Sara Broos delade med sig av sina tankar från arbetet med Speglingar, hennes senaste film om relationen till mamman och konstnären Karin Broos. ”Ät inte ditt hjärta. Vissa saker ska man låta vara”, var hennes bästa insikt.
Kartago
Några av Sveriges främsta serietecknare hade prytt förlaget Kartagos montervägg.
Bim, Ester och Nina
På seminariet Det kändes lugnt när mina känslor dog pratade serietecknarna Ester Eriksson, Bim Eriksson och Nina Hemmingsson om hur de använder sin konst som uttrycksform för starka känslor, tankar och relationer.
Serietecknarna och illustratörerna Robert Nyberg och Charlotta Björnulfson
Hur mycket får man skämta om döden? Jag fick en liten pratstund med serietecknarna och illustratörerna Robert Nyberg och Charlotta Björnulfson om galghumor.
Konstnärligt geni eller inte – här var det fritt för alla att lämna sitt avtryck.

Bildning och Finland blir nästa års teman för Bokmässan, som kommer att äga rum 28 september – 1 oktober 2017.

Bild: Tatiana Madrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.