Böcker för de små
Böcker för de små

Böcker för de små

Nu leker vi! och Mallan, pappan och förskolan är böcker för barn i förskoleåldern. Det är böcker med igenkänning och lekfulla illustrationer. Låt oss titta närmare på dem.

Titel: Nu leker vi!
Författare: Sara Bergmark Elfgren
Illustratör: Maria Fröhlich
Omfång: 32 sidor
Utgivningsdatum: september, 2016
Läsålder: 3-6 år
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-29-69891-6

Vad kan ett stort hus på landet erbjuda för spännande upplevelse? Utifrån ett barns perspektiv får vi följa hur den inre fantasin och leken gestaltas när de besöker kusinerna i det jättestora huset. Huset har inga möbler, men det gör det ju bara ännu mer spännande. Barnen spelar fotboll och letar fram saker som den som bodde där innan har lämnat kvar. En vattenkokare med en trasig sladd, en gammal jordglob med gamla länder och en mantel med gula stjärnor. Kanske kan de även hitta en skatt?

Illustrationerna i boken är lekfullt målade, med mycket fart och rörelse. Man kan riktigt se barnets iver att få leka och busa. Boken innehåller även många vuxna karaktärer som i vissa bilder gestaltas som upptagna och som i andra bilder sveps med i barnens lek. I slutet av boken blir det strömavbrott och lamporna släcks när barnen är uppe på vinden och letar efter skatter. Barnen tycker att det blir läskigt, men då finns de vuxna där för att ta emot barnen i sin trygga famn.

Titel: Mallan, pappa och förskolan
Författare: Jonas Lindén
Illustratör: Mia Nilsson
Omfång: 32 sidor
Utgivningsdatum: september, 2016
Läsålder: 3-6 år
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-29-69893-0

Mallans mage är proppfull av pirr. Hon är så förväntansfull inför dagen då pappa ska vara med på förskolan. Boken Mallan, pappa och förskolan illustrerar en dag tillsammans på förskolan och hur tokigt det kan gå. Det blir nämligen inte riktigt som Mallan tänkt sig när pappa spiller ut kaffe på Julles teckning, när han glömmer att sätta på korkarna på tuschpennorna eller när han tar för många ärtor vid lunchbordet. Sedan får vi inte glömma fotbollen som landade på frukten.

Jag tycker tyvärr att boken reproducerar traditionella könsnormer när pappan beter sig så tokigt och lite inkompetent. Jag tror faktiskt inte att man skulle skildra en mamma på samma sätt. Sedan kan givetvis barn och föräldrar känna igen sig i situationen ändå och boken behöver en intrig för att bli spännande. Men ett något mer nära samspel och mindre glapp mellan barn och vuxenvärlden hade känts mer tidsenligt.

Det jag uppskattar med boken är illustrationerna som är väldigt lekfullt tecknade. Jag tycker om alla detaljer man kan finna om man tittar noggrant på bilderna. Köket hemma hos Mallan är stökigt och inte alls perfekt, vilket känns väldigt äkta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.