Café Taktik
Café Taktik

Café Taktik

Vill du göra något annat en fredagskväll än att dricka öl eller gå på bio? Letar du lokal till barnkalaset? Slutade föreläsningen tidigare än väntat? Kom till Sveriges första brädspelscafé, här i Göteborg. Lär dig ett spel på fem minuter eller ägna en timme åt att läsa regelboken, ät hemlagad mat eller drick bara en kopp kaffe. Café Taktik erbjuder mer än bara väldigt, väldigt, väldigt många brädspel.

Några av caféets många spel.
Café Taktik
Var: Wadmansgatan 16. Hitta hit.
Öppettider: Tisdag 15–22, Onsdag–Lördag 12–22, Söndag 12–20
Pris per person om ni ska spela: 50 kronor (30 kronor helgfri vardag innan klockan 14), pensionär 20 kronor, barn under 8 år 10 kronor.
Filmquiz: Information hittar ni här.
Hemsida: www.cafetaktik.se

Caféet idag

Café Taktik, som nyss fyllt fyra år, ligger mellan Heden och Lorensberg. Dess knallröda skylt sticker ut från kvarterets alla posha restaurangers och den varma källarlokalen är väldigt svår att bara gå förbi. Där nere välkomnas en av hyllmeter av brädspel, doften av nybakat och en jäkligt trevlig personal. Aspekt.nu har träffat ägarna, Sara Johansson och Robin Wilcox, som berättar om caféet.

”Taktik är ett brädspelscafé där vi har mer än fem hundra brädspel och för 50 kronor per person får man spela hur mycket man vill”, säger Robin Wilcox. Han fortsätter med att berätta att personalen gärna rekommenderar spel och förklarar regler i den mån de hinner. Det finns allt möjligt att välja mellan – inte bara tunga strategispel, utan även gamla klassiker som spelas lika mycket som, om inte mer än, nördspelen.

Sara Johansson berättar att det är kvälls- och helgöppet. ”Vi har öppet vardagar också, men det är främst mycket folk på just kvällar och helger,” säger hon. Förutom brädspelen är Café Taktik som ett vanligt café – du måste inte spela. Om du vill kan du komma hit och bara ta en kopp kaffe i en schysst miljö. Det finns mat i form av till exempel pajer och soppor – mycket vegetariskt och veganskt. Det är ett mysigt och personligt ställe med väldigt mycket kontakt personal och gäster emellan.

Att gå på ett brädspelscafé är ett bra och billigt alternativ till att till exempel gå på bio, spela biljard eller bowla. ”Eller om man inte vill dricka öl, men ändå gå ut och göra något kul med sina kompisar”, säger Sara, och Robin håller med.

Det är en väldigt blandad skara besökare som kommer till Taktik. Det är främst kompisgäng, men även barnfamiljer, folk som är på dejt eller som har sina föräldrar på besök i stan.

Spel som får för lite uppmärksamhet

Med så många spel är det lätt att en del spel försvinner i mängden. Robin berättar att när de hittar spel som de själva gillar, men som kanske är lite udda och som folk inte hittar på egen hand, brukar de rekommendera dessa till sina kunder.

”Ett spel som jag tycker spelas alldeles för lite är Love letter”, säger Sara, ”för det är jättemånga som tycker att temat är tråkigt. ’Åh, kärleksbrev? Nä, det låter fjantigt – det vill inte vi spela.’ Men det är ett jättebra spel där man ska försöka ta ut varandra i varje runda. Egentligen ett perfekt spel för Taktiks kunder, men det är fel tema, vilket gör folk ointresserade.”

Robin fortsätter: ”Grejen är att det är ganska populärt; de som vet vad Love letter är spelar det. Men om vi försöker rekommendera spelet är det aldrig någon som nappar, för det är så…”

”Det ser lite fjantigt ut på något vis”, flikar Sara in. ”En liten röd påse liksom. Men egentligen är det ett väldigt snabbt och socialt spel. Annars så tycker jag Mascarade spelas för lite också. Det är ett lurigt bluffspel, med jättestora karaktärskort.”

Ägarna Sara Johansson och Robin Wilcox

De berättar att caféet har jättemånga tunga strategispel, som inte spelas mest för att de tar tid, och att det är tråkigt när dessa mest står och samlar damm.

Sara tycker att Thurn und Taxis spelas för lite. ”Det är jättemånga som spelar Ticket to ride – och Thurn und Taxis har väldigt lik spelmekanik, men det har även en brun låda och en tyskt titel och då känner folk att de inte vill.” De minst spelade spelen har ofta just fel tema och ful låda att skylla på att folk inte väljer det, utan istället tar något som ser roligare och häftigare ut. ”Det är därför King of Tokyo har slagit”, fortsätter hon, ”för du spelar monster och det är ju skitcoolt. Och så har spelet tuffa tärningar. Men liknande spel spelas inte för det har inte coola monster.” Skulle Sara tipsa om något är det: bli inte rädd för det första intrycket, för det som är inuti kan vara helt fantastiskt.

Ett spel som Robin inte tycker är ute lika ofta som han hade velat är Steam Park. I det bygger man varsin egen liten nöjespark. ”Det är lite hetsigt, men också superstrategiskt. Och det är skitsnyggt. Tänk dig dator­spelen Machinarium möter Theme Park Tycoon.”

Andra spel som spelas för lite:
Africana – superenkla regler, men ser lite lamt ut.
Isla Dorada är samma sak. Det ser tufft ut, men det är ingen som spelar det ändå.
– Luchador! Mexican Wrestling Dice – wrestlingyatzy ungefär, där man faktiskt har en liten boxningsring.

Hemuthyrning av spel.

Det finns även spel till försäljning.

Eftersom caféet bara har cirka fyrtio sittplatser tar det inte lång tid innan det är fullsatt. Sara berättar att det är trist att behöva säga ”Nej, ni får gå hem.” Därför har de istället börjat med ”Nej, ni får gå hem, men ta med er ett spel så kan ni sitta hemma istället.” Än så länge är hemuthyrningen inne i en testperiod för att se om det fungerar och att allt kommer tillbaka som det ska. Men hittills har det gått bra. Eftersom det är en provperiod kan man inte hyra hem vilket spel som helst, utan de har en lista på spel som man kan välja emellan. Tanken är att den skall utökas, med till exempel alla de klassiker som spelas på Taktik.

”Det är ett sätt att göra spelen mer tillgängliga, istället för att skaffa en större lokal”, säger Sara. ”Så det är bara att komma hit, titta på listan och se vilket spel du vill ha. Då är det istället 50 kronor per spel och dygn. Vill du hyra med dig tre spel hem en dag är det 150 kronor, istället för att det är 50 kronor per person om man är här. Så det blir egentligen ett mycket billigare nöje om man är flera som hyr med sig hem, men då måste man å andra sidan har ett spelvänligt bord, och vill man dricka kaffe får man koka det själv. Så det finns väl för- och nackdelar.”

Sara visar hur spelet Tobago går till.

Abonnera lokalen, till exempel till barnkalas

Det går att boka bord på Taktik, men lokalen blir ju snabbt full. För att underlätta för större sällskap har Sara och Robin bestämt att det går att abonnera hela stället. Då har de fasta timkostnader och spelavgiften ingår för alla som kommer dit. Det går även bra att förbeställa fika och mat. ”Vi har öppet caféet för försäljning som vanligt, men ingen annan får komma in i lokalen. Och då har man också oss i personalen mycket mer tillgängliga, eftersom vi inte tar hand om några andra sällskap”, säger Sara.

”Detta är bra på till exempel på barnkalasen, där det är många korta spel och föräldrarna inte har tid att hjälpa alla 20 ungar”, fortsätter hon. ”Då är vi som två extraföräldrar som förklarar spel och håller koll. Det blir som en avlastning för föräldrarna, och de slipper disken. Det är inte superdyrt heller om man är här i två timmar. Och de som har varit här har varit supernöjda för barnen är jätteaktiva, men de sitter samtidigt still och umgås. Barnen får aktivera hjärnan, vilket både är roligt och väldigt nyttigt.”

Upplägget har fungerat mycket bra och Sara och Robin har än så länge bara haft nöjda föräldrar. ”Och barn som har varit här på barnkalas när någon annan har fyllt år har sedan haft sitt kalas här, så det har blivit en jättefin snöbollseffekt”, säger Sara.

Alla abonneringar sker i dialog med kunden och skräddarsys efter behov. ”Om någon till exempel vill ha mat, vad för spel som kan tänkas spelas, så att vi ska kunna läsa på i förväg och komma med tips”, säger Robin.

Camel Cup. Foto: Sara Johansson

Det aktiva valet av menyn

Eftersom Sara och Robin bestämde sig för att ha hemlagat kunde de välja precis vad de ville ha på sin meny. Och det var då som de kände att det hade varit roligt om det fanns ett veganskt och vegetariskt alternativ i den här delen av stan. Det är även ett aktivt val att inte gynna köttindustrin. ”Och det känns bra att ha flera veganska alternativ, så att man som vegan inte måste ta den där saken, utan att man får välja – som alla andra. Så det är väl både för Göteborgs skull och för våra egna värderingar”, säger Sara.

Eftersom många efterfrågar kött berättar Robin att det är svårt att vara ett helvegetariskt/veganskt café. Därför har de mackor och toast med salami och skinka, men att dessa ses som ”köttalternativ.”

Spel att längta efter

Sara ser extremt mycket fram emot nysläppet av RoboRally. Och hon har fortfarande inte spelat Dead of winter, som är ett zombiespel de precis har köpt in och som folk är helt tokiga i. ”Det spelas var och varannan dag.” Robin påpekar att de även måste köpa in det omåttligt populära kortspelet Exploding Kittens.

Bausack är ett annat spel de ser fram emot. Det går ut på att det är en massa klossar i mitten, man budar om bitar och så bygger man sitt torn. Siste person med stående torn vinner. Sara berättar att det är väldigt populärt med spel i 3D. Om grannbordet spelar ett sånt spel kommer folk ofta fram till kassan nästa gång och frågar efter ”det där spelet med klossar”. På detta sätt sprids spelen till fler personer, vilket Sara och Robin tycker är väldigt roligt.

Avslutningsvis: De roligaste spelfigurerna

 • I Cash and guns får en fräsiga skumgummipistoler – det säljer sig själv; om någon annan spelar det så vill andra också göra det. Av någon anledning är folk väldigt pigga på att hota sina vänner med skumgummipistoler.

  Spelfigurerna i Pingwin.
 • Pingwin med sina dansande pingviner.
 • Riff Raff – snygg träbåt som tippar åt alla håll.
 • Get Bit, där ens legogubbeliknande figur ska försöka undvika att bli uppäten av en haj.
 • Bergochdalbanorna är väldigt fina i Steam Park.
 • Tobago har fett snygga bitar, som är gjorda i olika material.
 • Takenoko där en bygger bambustavar som en placerar ovanpå varandra. Trädgårdsmästaren och pandan som alla spelare gemensamt flyttar omkring på spelplanen är väldigt fina.
 • Camel Cup är väldigt poppis. Beroende på vart de landar så tar de med de andra kamelerna ovanpå den egna spelpjäsen.
 • Mysterium har de finaste korten. En spelar ett spöke som inte får prata, men kommunicerar med kort som de andra ska tolka. Dixit möter Cluedo.

  Mysterium
Spel som går att att lära sig på fem minuter
 • Skull – bluffspel för 3-6 spelare.
 • Ghost Blitz – ett stressigt spel där man ska vara först med att plocka rätt grej. Ett sånt spel som alla åldrar tycker är bra.
 • Patchwork – ett strategispel för två personer där du gör ett lapptäcke, med hjälp av Tetris-tänk.
 • La Boca är ett spel med färgglada klossar, där man på tid ska lösa pussel tillsammans två och två.
 • Khet – schack, fast alla spelpjäser har speglar och så har du en laserknapp; du ska lyckas skjuta kungen. Egyptiskt rymdlaserschack.
 • Pingwin – en favorit; du ska samla fisk på isflak med din dansande pingvin. Roligt och vi rekommenderar det väldigt mycket. För 2-4 personer.
 • Ricochet robot, en personlig favorit oss emellan.
 • Ovan nämnda Get Bit
 • Ovan nämnda Love Letter lär man sig definitivt på mindre än fem minuter.
 • Timeline – ett frågesportspel där allting är relativt så man behöver inte veta exakt.
 • Spyfall – lista ut vem som är spionen. Pratigt och socialt spel.

Foto: Sara Johansson och Marika Berndtson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.