Pixiböcker för vuxna
Pixiböcker för vuxna

Pixiböcker för vuxna

En pust av nostalgi. De flesta av oss hade sådana när vi var små. Om inte annat har du nog sett dem framme vid kassan av din lokala mataffär. Pixiböckerna. De är små, kvadratiska barnböcker. Nu kommer de tillbaka, i modern tappning. I maj ger förlaget Kartago ut två boxar med pixiböcker, den ena av Nina Hemmingsson och den andra av Martin Kellerman. De hanterar ämnen som fest, natur, ångest, barndom och döden. En salig blandning helt enkelt.

Ur pixiboken Relationer

Pixibox av Martin Kellerman

Utgivningsdatum: 2017-05-04
Kategori: Tecknad serie i miniformat
Förlag: 
Kartago förlag
ISBN: 9789175152288
Pixibox av Nina Hemmingsson
Utgivningsdatum: 2017-05-04
Kategori: Tecknad serie i miniformat
Förlag: 
Kartago förlag
ISBN: 978917515227

Pixiböcker kom 1955, då av Lindqvist förlag. Det var illustrerade barnböcker och lite senare pekböcker. Jag hade klassiska sagor i mina pixiböcker, som till exempel Peter och vargen och Rödluvan. De sagor jag får läsa idag är inte så mycket sagor, som två av Sveriges mest populära serietecknares tolkningar av vissa ord. Med sex böcker vardera har de gett ut varsin liten pixibox, perfekt för att spridras över lägenheten eller kaffebordet.

Ur pixiboken Ångest

Den första jag läser är Rocky Om Alkohol och direkt blir jag orolig över Kellermans alkoholintag, tills jag minns vad det är för bok. Sedan blir jag trött för att det alltid är så mycket text. Men strax sitter jag och kluckskrattar tyst på kontoret och sen är boken slut. Nästa!

Hemmingssons tecknarstil är mer mardrömslik och hennes pixibok Om Relationer ger mig mest ångest. Såklart hoppar jag därför raskt vidare till Ångest. Och så går det – hela tiden vidare till nästa lilla bok.

Rocky har som vanligt en tydlig röd tråd, även om den hoppar runt och har sig. Nina Hemmingssons pixiböcker har mer ett grått mörker över sig. Också det är som vanligt.

Plötsligt är alla 12 miniböcker utlästa och det är nästan så att jag önskar att jag hade ett kaffebord att sprida ut dem på. Det har varit en komprimerad, men underhållande upplevelse. Fler sådana, tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.