Höjdpunkter bland årets TV-serier
Höjdpunkter bland årets TV-serier

Höjdpunkter bland årets TV-serier

Game of Thrones i all ära, men det finns många andra serier under 2017 som också förtjänar uppmärksamhet.  En del nyproduktioner och några säsongsfortsättningar. Här är tips och tankar om serier du inte får missa!

Redan släppta:

Taboo

Tom Hardy spelar en stenhård och gåtfull äventyrare vid namn James Delaney, som återvänder till London från sina resor i början av 1800-talet. Han ärver en bit land av sin far som visar sig vara en nyckelposition för både regeringen, det Ostindiska Kompaniet och amerikanerna. I en mystisk blandning av häxkraft, passion, våld, förräderi och politik, följer vi James kamp för ett eget handelsmonopol. Han försöker hantera de större krafterna både utanför och inuti sig själv. Det är rått, fantasifullt och spännande.

Huvudkaraktären är totalt humorbefriad, men tycks alltid ligga ett steg före tittaren. Han är överraskande och handlingskraftig, vilket gör en väldigt nyfiken på vad som ska hända härnäst. Ett stort plus är de många egensinniga bikaraktärerna som bidrar till trovärdigheten och komiken i serien. Kort sagt, en kanonserie som bör ses.

Första säsongen finns på HBO Nordic.

Titel: Taboo
Genre: Drama, Mysterium, Thriller
Skapare: Chips Hardy, Tom Hardy, Steven Knight
Medverkande: Tom Hardy, Leo Bill, Oona Chaplin m.fl.
Släpptes: Januari 2017
Mer information här

 The Handmaid’s Tale

Denna dystopiska framtidsserie är baserad på en bok av Margaret Atwood och utspelar sig i en framtid där människan har förlorat sin fortplantningsförmåga. Bara några få lyckas föda barn som överlever. USA har tagits över av en extremreligiös grupp som tillfångatar dessa kvinnor. De kallas ”handmaidens” och bor under slavliknande förhållanden hos uppsatta familjer som vill ha barn. Huvudpersonen är handmaiden June. Genom henne lär vi känna världen och den mardröm som är hennes liv.

Detta är ingen lättsmält historia – våld förekommer ofta i både psykisk, fysisk och sexuell form. Men det är välgjort och serien lyckas beröra på djupet framförallt i relationerna mellan kvinnorna. Några stilistiska avvikelser såsom Junes berättarröst och en del plötsliga, malplacerade stämningsförändringar i musiken, drar ner betyget något. Det tar också lite för lång tid att lära känna huvudkaraktären. Men överlag är detta en intressant och gripande historia som blottar mängder av mänskliga svagheter och väcker mycket tankar.

Första säsongen av The Handmaid’s Tale finns att se på HBO Nordic.

Titel: The Handmaid’s Tale
Genre: Drama, Science Fiction
Skapare: Bruce Miller
Medverkande: Elisabeth Moss, Yvonne Strahovski, Max Minghella m.fl.
Släpptes: April 2017
Mer information här

The Leftovers (säsong 3)

Två procent av den mänskliga befolkningen har försvunnit, helt plötsligt och utan ett spår. Tre år senare är världen sig inte riktigt lik. Vi lär känna ett antal personer i en amerikansk stad som har påverkats stort av försvinnandet. Polisen Kevin Garvey börjar tappa minnet om vad han gör under nätterna. Hans fru Laurie har gått med i en mystisk sekt som lockar allt fler medlemmar. Sonen, Tom, följer en man som påstår sig kunna läka andras smärta. Vi lär även känna Nora som förlorade hela sin familj vid försvinnandet.

Det finns en surrealistisk ton i serien som blir allt starkare när märkliga saker börjar hända. Jag blev inte förvånad när jag såg att en av skaparna också har arbetat med Lost. Men även om inte alla svar finns att få här, saknar The Leftovers den planlösa känslan som kan finnas i Lost. Alla tre säsonger är uppfriskande nog välskrivna med en intrig som håller rakt igenom. Karaktärerna är intressanta och komplexa, konceptet fascinerande och berörande – det är helt enkelt en väldigt sevärd serie.

The Leftovers finns att se på HBO Nordic, där den tredje och avslutande säsongen släpptes i början av året.

Titel: The Leftovers (säsong 3)
Genre: Drama, Fantasy, Mysterium
Skapare: Damon Lindelof, Tom Perrotta
Medverkande: Justin Theroux, Amy Brenneman, Christopher Eccleston m.fl.
Släpptes: April 2017
Mer information här

Ozark

Många associerar nog Jason Bateman med Arrested Development eller lättsmälta komedifilmer. Men i Ozark visar han helt andra kvalitéer. Han spelar Martin Byrde, en intelligent och handlingskraftig pengatvättare som hamnar i problem med en mexikansk drogkartell. I ett försök att rädda sitt och sin familjs liv, flyttar familjen till Ozark för att tvätta en enorm summa pengar. På plats stöter de på problem med bland annat den lokala droghandeln och situationen blir alltmer kritisk.

Med snyggt foto, tät stämning och den ständiga känslan av ett hot i bakgrunden, är Ozark en spännande och intensiv serie. Skådespelarna imponerar, och särskilt huvudkaraktären roar och överraskar.

Första säsongen finns att se på Netflix. Rekommenderas starkt.

Titel: Ozark
Genre: Kriminalare, Drama, Thriller
Skapare: Bill Dubuque, Mark Williams
Medverkande: Jason Bateman, Laura Linney, Sofia Hublitz m.fl.
Släpptes: Juli 2017
Mer information här

Kommande:

Mr. Robot (säsong 3)

Mr. Robot är en samhällskritisk och mycket stämningstät berättelse om Elliot, en introvert programmerare som blir inblandad i hackergruppen fsociety. Deras mål är att förändra dagens ekonomiska system, där det gigantiska bolaget ”Evil Corp” sitter på massor av makt. Tillsammans med Elliot tvingas tittaren försöka skilja på verklighet och fantasi då Elliots liv blir alltmer fragmentariskt och egendomligt. Det är intensivt, otäckt och inspirerande. Förbered dig på en hel del ångest.

Första säsongen av Mr. Robot är briljant i stilen, manuset och karaktärsgestaltningen. Andra säsongen är dock lite av en besvikelse med en alltför lång startsträcka och en intrig som börjar tappa sting. Det ska ändå bli spännande att se om skaparna lyckas få tillbaka stämningen och utveckla historien i nästa säsong.

Tredje säsongen har premiär i oktober och kan ses på HBO Nordic.

Titel: Mr. Robot (säsong 3)
Genre: Kriminalare, Drama, Thriller
Skapare: Sam Esmail
Medverkande: Rami Malek, Christian Slater, Portia Doubleday m.fl.
Släpps: 11 oktober
Mer information här

Stranger Things (säsong 2)

Vi befinner oss i en fridfull småstad i Indiana, USA, på 80-talet, där ett barn plötsligt försvinner under mystiska omständigheter. Mamman Joyce försöker desperat att förstå vad som har hänt sonen och konfronteras av alltmer skrämmande ledtrådar. Pojkens vänner letar också i smyg, och stöter ihop med en mystisk flicka med rakat huvud som gömmer sig från något, eller någon.

Denna uppmärksammade serie har blivit mångas favorit, och det med rätta. Skådespelarna är fantastiska, särskilt barnen imponerar. I sann H.P. Lovecraft-anda bygger skaparna upp en skräckhistoria som kittlar, skrämmer och fascinerar. 80-talsstilen och den mystiska, intensiva stämningen gör serien till något alldeles särskilt.

Säsong 1 finns på Netflix, och uppföljaren kommer i oktober. Perfekt att kura ihop sig till under en filt i soffan i höst.

Titel: Stranger Things (säsong 2)
Genre: Drama, Fantasy, Skräck
Skapare: Matt Duffer, Ross Duffer
Medverkande: Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Winona Ryder m.fl.
Släpps: 27 Oktober
Mer information här

Black Mirror (säsong 4)

Denna välgjorda science fiction-serie består av helt fristående avsnitt som alla berör frågor kring framtida teknik. Hur skulle den kunna påverka oss människor och samhället? Till skillnad från science fiction som utgår ifrån teknikens globala effekter och dess stora och ofta hisnande följder, håller sig avsnitten oftast på en privatare, intimare nivå. Storyn kryper oss nära inpå skinnet och låter oss följa enskilda individer och livsöden som drabbas av teknikens följder. Ofta är det obehagligt, skrämmande och bisarrt. Alltid välproducerat med genomtänkt manus. Black Mirror är sällan en feel-goodserie, utan snarare en mörk satir. Den kan ses som ett samhällskritiskt debattinlägg. Men främst är det ett experiment där seriens skapare vågar dra frågor till sin allra spets för att förstå vad som kan gå fel och för vem. Resultatet är minst sagt minnesvärt.

Det finns redan tre säsonger på Netflix. Den fjärde beräknas komma någon gång i den andra halvan av 2017.

Titel: Black Mirror (säsong 4)
Genre: Drama, Science Fiction, Thriller
Skapare: Charlie Brooker
Medverkande: Daniel Westwood, Hannah John-Kamen, Beatrice Robertson-Jones m.fl.
Släpps: Andra halvan av 2017
Mer information här

The Man in the High Castle (säsong 3)

Smart, snygg och intressant. The Man in the High Castle imponerar med en spännande intrig och fascinerande setting. Serien är baserad på en roman från 1962 av­­­ Philip K. Dick och utspelar sig framförallt i USA. Det målas upp en alternativ verklighet där tyskarna och japanerna vann andra världskriget. USA har delats upp i en japansk zon i väst och en tysk zon i öst, med ett laglöst ingemansland i mitten. Vi lär känna ett antal karaktärer som har olika intressen i det politiska läget. Juliana Crain får tag på en mystisk film av rebellerna och lämnar allt för att få reda på sanningen. Hennes pojkvän Frank blir fångad av den japanska militären, och japanen Tagomi försöker förhindra ett annalkande världskrig. Samtidigt får Obergruppenfürer Smith i uppdrag av Hitler att leta rätt på filmerna som rebellerna gömmer, och i förlängningen även The Man in the High Castle.

Karaktärsporträtten är speciella i den här serien. Jag har svårt att känna sympati gentemot huvudkaraktärerna Juliana och Frank. Ofta blir jag väldigt frustrerad över deras val och personligheter, och följer deras historier främst i nyfikenhet om den större intrigen. Bikaraktärerna däremot, och särskilt de som först gestaltas som ”bad guys”, överraskar ständigt med sina mångfasetterade personligheter och djup. Detta bidrar till seriens höga kvalité och till spänningen. Det kan tyckas ett omöjligt uppdrag att binda ihop alla trådar som historien introducerar. Men de lyckas – säsong två levererade både svar och en känsla av helhet.

Andra säsongen släpptes i slutet av 2016 på Prime Video, och nästa säsong ryktas komma ut i slutet av 2017. Håll utkik!

Titel: The Man in the High Castle (säsong 3)
Genre: Drama, Science Fiction, Thriller
Skapare: Frank Spotnitz
Medverkande: Alexa Davalos, Luke Kleintank, Rufus Sewell m.fl.
Släpps: Slutet av 2017?
Mer information här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.