Sommartips 2017
Sommartips 2017

Sommartips 2017

Sommar på bästkusten är långt ifrån tråkigt. Plötsliga väderskiften, bländande grönska i stadens alla parker och uppiggande dopp i havet håller vem som helst alert. Inte nog med det har regionens arrangörer varit extra flitiga och knåpat ihop ett sommarprogram som passar de flesta budgetar. En resa till valfritt Medelhavsland är därmed totalt överflödigt (nåja). Här är några tips för en härlig staycation.

Pressbild Jane Austen Övertalning, Halliforna, Hisingsfestivalen
Jane Austens Övertalning, Hallifornia och Hisingsfestivalen är några av tipsen för i sommar.

JULI

SKULPTUR I PILANE / TJÖRN
Hela sommaren | Alla dagar 9-19 | Kostnad

Skulpturparken Pilane på Tjörn är lika mycket en naturupplevelse som en konstupplevelse. Här finns fornlämningar, betande får och samtida konst samlade i ett vackert landskap. I år ställer Pilane ut verk av Magdalena Abakanowicz (1930-2017), Jaume Plensa, Tony Cragg, Sophie Ryder, Pia Hedström, Xavier Veilhan och Mohannad Soleman. En perfekt dagsutflykt!

Mer info: http://pilane.org/sv/Start

KONSERTER PÅ SLUSSEN
Hela sommaren | 21.30 – 00.00 | Kostnad

Den gamla sillkonservfabriken Slussens Pensionat på Orust kan utan överdrift kallas för en Bohuslänsk pärla. Belägen precis vid Henåns vatten lockar pensionatet till sig flera namnkunniga svenska artister varje år. I juli kommer bland andra Göteborgsfavoriten Slowgold (Amanda Werne) för att mysa till det med sin drömska folkrock, och briljanta Annika Norlin med sitt Säkert!

Mer info och spelplan för resten av sommaren: http://www.slussenspensionat.se/

PICKNICK I BERZELIIPARKEN MED JANE AUSTEN

12 juli | 15.00-16.30 | Gratis

Stadsbiblioteket Göteborg ordnar bokcirkel med Jane Austens Övertalning i Berzeliiparken bakom biblioteket. Låna och läs boken, ta med lite picknickmat och bokcirkla tillsammans. Vid regn hålls bokcirkeln på lilla scenen plan 1.

UTOMHUSBIO I SLOTTSSKOGEN

14 juli | 22.00 | Gratis

Vilken film som ska visas på utomhusbion i Azaleadalen är fortfarande en hemlighet. Arrangörerna Bio-logi meddelar på Facebook att de kommer att avslöja det inom kort, och de lovar något fantastiskt. Ett som är säkert är att det kommer att finnas en DJ på plats som värmer upp innan visningen.

Mer info: https://www.facebook.com/biologislottsskogen/ 

HALLIFORNA I VARBERG

20-22 juli | Gratis

Halliforna är en festival i Varberg med fokus på vatten- och actionsport. Under tre dagar fylls området runt Varbergs Fästning med aktiviteter som dans, yoga, skatetävlingar och konserter. I Vallgraven kan du testa att åka wakeboard och i Societetsparken kan du bland annat se Aurelia Day live (lördag 22 juli kl 19.00). Festivalen är gratis, men om man vill stödja arrangörerna kan man köpa ett armband, som även fungerar som inträde till femårskalaset/avslutningsfesten på Surfers Corner.

Mer info. https://www.hallifornia.se/

DUNGENYRAN

29-30 juli | Kostnad

Dungenyran är en musikfest ute i skogarna mellan Ulricehamn och Herrljunga. Årets line-up utgörs av artister som The Tape, Eldoradio, FX-Ray, Still Ill, Slaveriet, och Mother Gaia. Hela line-upen hittar du på festivalens Facebook-sida.

Mer info: https://www.facebook.com/dungenyran/


AUGUSTI

HISINGSFESTIVALEN

15 augusti | Gratis

Hisingsfestivalen är en familjetillställning som vill lyfta fram ungas kreativitet och skapande, och visa på Hisingens kulturella bredd. Programmet är fortfarande under arbete, men några klara punkter är Glenn Hyséns Sagostund (ja, du läste rätt), Äkta Spåman i sin spåvagn (konstnären Linda Spåman) och Valter Nilsson and the Hurt Feelings. Håll dig uppdaterad på festivalens Facebook-sida.

Mer info: https://www.facebook.com/hisingsfestivalen/

JONATHAN SAFRAN FOER (USA) I SAMTAL MED PAMELA JASKOVIAK

19 augusti | 16.30  | Gratis

Författaren bakom Att äta djur och Extremt högt och otroligt nära, är i år aktuell med en ny roman, Här är jag. Romanen har beskrivits som ”ett imponerande verk om ett äktenskaps dödsryckningar och om att sakna något att offra livet för” (sverigesradio.se). I sommar kommer Jonathan Safran Foer till Stadsbiblioteket för ett samtal med Göteborgsbaserade poeten och författaren Pamela Jaskoviak.

HIROMI ITŌ (JAPAN) – LÄPPARNA GÖR MITT BRÖST BRUNSTIGT

20 augusti | 17:00 | Gratis

Om du bara får välja ett litteraturevenemang att gå på i sommar kan detta vara The One. En av Japans största samtida poet och författare, tillika feministisk ikon, Hiromi Itō, kommer till Stora Teatern i augusti för läsning och samtal. Inom ramen för programserien  När våra läppar talar tillsammans arrangerat av Textival, bjuds Itō in på ett samtal om bland annat begär, kön och sexualitet. Hennes översättare Johanne Lykke Holm och Lisa Pääjärvi är med på läsningen, och poeten och litteraturvetaren Karin Brygger leder samtalet.

Mer info: länk till Facebook-eventet

SVARTEDALEN FESTIVAL

25-27 augusti | Kostnad

Eldsjälarna bakom Svartedalen är inne på sitt femte år som fest/festival i Bokenäs. Biljetten kostar blott en halv Dag Hammarskjöld och det ger dig plats på tältområdet och tillgång till ”badplats, musik och massa glädje”, enligt arrangörernas hemsida. Steget, Tjuv, Rome Is Not A Town, Baby Jesus och Big Kizz är några av artisterna i årets line-up.

Mer info: https://svartedalen.com/


SEPTEMBER

ACTION I PARKEN GOTHENBURG BOWL GAMES

2 september | Gratis

Action i Parken Gothenburg Bowl Games firar fem år och bjuder på en fullspäckad dag i alternativkulturens tecken. Förutom skatetävlingen Gothenburg Bowl Games i Actionparken, som varje år lockar till sig imponerande brädtalanger, kommer det även att smällas upp en stor scen där artister som True Moon, Allvaret och Rome Is Not A Town kommer spela. Uppe på biografen Bergakungens tak kan man gå på nördloppis, spela schack och delta på en mängd andra aktiviteter. Festivalen är gratis och familjevänlig.

Mer info: https://www.facebook.com/Actionpark.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.