En liten analys av Cyberpunk 2077
En liten analys av Cyberpunk 2077

En liten analys av Cyberpunk 2077

Jag är ett enormt fan av spelstudion CD Projekt Red och deras spelserie The Witcher. Spelstudion jobbar just nu på ett nytt spel, Cyberpunk 2077, vilket kommer vara ett kolossalt förstapersonsskjutar-rollspel. Och jag är väldigt peppad.

OBS! Hög nördfaktor!

CD Projekt Red släppte en trailer på E3 (världens största spelmässa) 2018, och sedan ytterligare en trailer två månader efter E3. Att de nu börjat släppa information och trailers till spelet ger mig hopp om att det snart är klart och kommer att släppas. Just nu har Cyberpunk inget utgivningsdatum, utan CD Projekt Red har sagt att det är klart när det är klart, vilket är frustrerande. Men när de släppte den andra trailern gick min lilla nördhjärna på högvarv. Jag började analysera båda videorna och titta på andras analyser, och jag fick många idéer och tankar om hur spelet kommer att vara.

I den första trailern som släpptes på E3 visar de mycket av spelvärlden och alla slags människor som lever i den. Man får även se allt från de små städerna runt om Night City till dess center. Men det är några scener i trailern som får mig att fundera. Den första scenen utspelar sig i tunnelbanan precis i början och det första man ser är en karta över alla spåren – jag tänker att tunnelbanan kanske kommer vara ett alternativ till att ta sig runt i staden. Den tanken får mig även att fundera om Fast Travel kommer vara en funktion eller inte, och om de kommer att använda tunnelbanan som en Fast Travel. Den andra scenen jag funderat en del över är den som utspelar sig i taxin med de tre männen. Man märker snabbt att de här männen är annorlunda, att något inte står rätt till. De ser mer ut som maskiner än människor och jag tror att det kommer vara en stor fråga i spelet. Vart går gränsen mellan maskin och människa? Jag undrar också hur det skulle funka ur ett spelarperspektiv. Kommer det finnas bonusar för vilken sida man väljer? Man kanske kommer att kunna hoppa högre som maskin eller att folk litar på dig mer som människa. Jag tror det kommer finnas många för- och nackdelar. Korven på moset är om man kunde gå den tunna linjen mellan dessa två.

CD Projekt Red släppte som sagt en andra trailer efter E3 och den ger oss mycket information om hur spelet ser ut hittills. Det jag fastnade för här var hur man skaffar cyberware och street cred. Jag tror att de båda kommer höra ihop väldigt mycket, för jag antar att desto mer street cred du har desto mer affärer, vapen, kläder och cyberware låses upp. Jag tänker även att om man har mycket street cred kanske man låser upp mer möjligheter till hur man kan klara av uppdrag. Det kan vara väldigt roligt och belönande. Till exempel så kan du låsa upp nycklar som öppnar dörren till gömda skatter eller dörren på baksidan så du kan smyga in oupptäckt. Sen om det går att öka sin street cred – går det även att sänka den? Det skulle vara intressant om man kunde få minus. Man kanske kunde se det som att ge sig själv en större utmaning, eftersom man då inte har tillgång till lika många affärer, vapen, etcetera. Det hade också funkat med ens rollspelande; att kunna vara lite som Night Citys Jokern och vilja se staden i lågor.

Exempel på hur cyberware kan se ut

Cyberware var det andra jag fastnade vid, det vill säga högteknologiska proteser eller modifikationer. I trailern får vi veta att många av modifikationerna kommer ge dig nya möjligheter i hur du spelar. Detta kan vara roligt att experimentera med – tänk bara på alla olika typer av karaktärer man kan skapa. De visar två stycken modifikationer i trailern och det ena är ett nytt öga som gör att du lättare kan hålla koll på vart du ska, ammunition, med mera. Det är egentligen bara ett smart sätt att lägga till en Heads up display i spelet. Den andra modifikationen ser man bara för ett par sekunder; två stycken långa klingor som sitter på ens armar, precis som på en bönsyrsa. Jag längtar efter att se vad det kommer finnas utöver dessa två. Något jag skulle älska är om man kan ersätta sin ena hand mot en änterhake, som man sedan kan använda för att klättra upp på tak eller dra in folk i närstrid.

Över allt annat är jag sjukt spänd på att få veta mer om det här underbara spelet som jag har väntat så länge på. Jag vill ha det nu och sjukskriva mig i en vecka. Detta kommer såklart inte hända – jag får bara vänta som alla andra. Jag tror dock att det jag inte kommer att behöva vänta på är mer information. Det kommer att komma mycket av den varan de närmsta åren. Tills dess får jag underhålla mig med genom att spela Fallout och låtsas att det är Cyberpunk.

Länkar 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.