Heja folkbiblioteken!
Heja folkbiblioteken!

Heja folkbiblioteken!

Det är något magiskt med bibliotek. Som portalsamlingar till outforskade världar finns de där, tillgängliga i varje stadsdel. Biblioteken utgör fria kunskapsbanker och finns likt oaser i ett samhälle genomsyrat av konsumtionshets.

De sista åren har jag varit sjukskriven. Bortsett från det uppenbart plågsamma i en sådan situation, är all tid i sig själv besvärlig. Ett överflöd av tid blir lätt ett existentiellt vakuum. Dagarna blir snabbt identiska och meningslösa när en inte har någonstans att ta vägen – något som är kontraproduktivt för syftet med en sjukskrivning. (En sjukskrivning är till för tillfrisknande och återhämtning, inte stress och apati.) När dessutom ekonomin är skral, och vård och myndigheter jobbar långsamt (eller inte alls) blir det inte särskilt mycket mer kvar att göra än att sitta hemma och glo. För att bryta ett sådant mönster började jag regelbundet att besöka biblioteken här i Göteborg. Att läsa stimulerar nämligen inte bara tankeverksamheten och fantasin, det är också väldigt socialt stimulerande. Med en god bok är du aldrig ensam.

Mina biblioteksbesök blev till upptäcktsfärder. Ett par gånger i veckan gick eller åkte jag till något av stadens alla bibliotek. Utöver glädjen i att strosa runt på olika bibliotek, och den fria tillgången till böcker, gav biblioteken mig mål och motivation att vidga ett alldeles för litet rörelsefält och utforska nya miljöer. Men det kanske mest givande var att ägna sig åt ett privat bildningsprojekt, något som hjälpte mig till ett friskare liv. Läsningen gav möjlighet att distansera mig från egna problem och ältanden, och att ändra perspektiv på livet. Det ligger mycket i den gamla devisen att kunskap är makt, inte minst egenmakt. Alltså blev mitt bildningsprojekt en central del i återupprättandet av en någorlunda sammanhängande vardag.

Biblioteksutbudet är dessutom inte begränsat till böcker. På biblioteken hittar du datorer(och gratis wifi), musik, serier, tv-spel, ljud och e-böcker. Dessutom ligger vissa i anslutning till kulturhus och har mysiga fik.

Om du vill läsa mer om varför bibliotek är viktiga för demokrati och samhälle kan du göra det här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.