Presidentens hustru
Presidentens hustru

Presidentens hustru

Presidentens hustru är en roman av Curtis Sittenfeld om Alice Lindgren, en ung kvinna som växer upp med sin familj i Riley, Kansas. Boken handlar om hennes liv, inspirerat av Laura Bushs historia, från hennes ungdom till att hon träffar Charlie Blackwell (George Bush).

Som läsare får man följa hennes liv under ungdomsåren, genom gymnasiet och universitetet till att hon blir bibliotekarie och senare grundskolelärare. Hon umgås i början av boken, under high schoolåren, med Andrew Imhof. De två fattar tycke för varandra. Dock så omkommer han i en bilolycka där han krockar med Alice som förare i den andra bilen. Detta gör henne mycket omtalad i hemstaden. Att hon blir ökänd för olyckan, att många beskyller henne för den och den ständiga påminnelsen om vad hon var inblandad i får till följd att hon flyttar till Madison när hon börjar college.

Senare livet möter hon den politikern Charlie Blackwell, som är republikan medan Alice själv är liberaldemokrat. Men det blir inte större politiska konflikter mellan dem. Man får ta del av deras relation, den hastiga händelse­utvecklingen när de träffas, blir förlovade, gifter sig och skaffar barn. En stor del av boken handlar om klassresor. Alice lever ett medelklass liv innan hon träffar Charlie, som kommer från överklassen. När de träffas övergår hon till att bli en del av hans överklassliv, och omger sig mestadels med personer i hans krets.

Alice liv innehåller dödsfall, äktenskapskris, abort och presidentliv bland annat. Att det nämns om bilolyckan hon var inblandad i, hennes val att göra abort, att hennes farmor är homosexuell, och att hon genomför en plastikoperation gör boken ännu mer läsvärd och unik, då det kan ses som mycket kontroversiellt i den tiden det utspelar sig. Aborten skedde under hennes ungdomsår, vilket ska ha skett under 50-talet. Då det hölls tyst om detta utfördes det i Chicago hos hennes farmors vän. Det var i början endast Alice, farmodern och Gladys som visste om detta. Plastikoperationen skedde under senare mellan 80 till 90-talet, vilket betyder att det var vanligare under den tiden.

Charlie Blackwell liv präglas av politikupplevelser. Hans pappa var guvernör och hans bror satt i kongressen. När han och Alice börjar träffas ger han sig in i kongressvalet, ett flertal år senare blir han guvernör av Wisconsin, och efter det blir han USA:s president och efter detta ger han sig återigen in i guvernörsvalet. Trots Alice motståndskänslor i att hennes man är en president stöttar hon honom till mesta delen under perioden, trots deras olika sidor i politiska frågor.

Under perioden som Charlie Blackwell är president får Alice och Charlie som förväntat anamma en ny livsstil. Från att leva anonymt som en ”vanlig” människa ändras Charlies livssituation till att bli en världskänd ledare. Deras trosuppfattning skiljer sig även åt. Charlie använder sin tro för att upprätthålla nykterhet. Alice klassresa resulterar i att hon överger sin lutheranska tro och anammar en anglosaxisk. Deras religiösa motsättning är en ”ouppklarad uppgörelse”.

Boken är mycket intressant enligt min åsikt. Den tar upp spännande händelser som hon har fått genomgå i sitt liv, och jag rekommenderar den att läsas.

Jag ger boken 5/5 stjärnor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.