Påskupprop mot utförsäkringarna!
Påskupprop mot utförsäkringarna!

Påskupprop mot utförsäkringarna!

Fem hundra kom till demonstrationen

Påskupproret
Demonstranterna på Götaplatsen

PåskupproretDemonstrationer mot utförsäkringarna ägde i måndags rum på 35 orter runt om i Sverige. I Göteborg kom ca 500 personer till Götaplatsen för att vid 14-tiden lyssna till tal och musik. En av dem som talade var Susanne Eklund, en av initiativtagarna till demonstrationen och själv drabbad av utförsäkringarna. Hon lever sedan åtta år med svår epilepsi och beskriver sina erfarenheter av att inte bli trodd under sjukutredningen som oerhört kränkande.
– Nu arbetar jag 74 procent och är stolt över det, men det var en lång väg dit. Jag är så förbannad på systemet som leder till utförsäkringar, säger hon.
Andra medverkande var bland andra ståupp-komikern Jesper Odelberg som pratade om sitt behov av personlig assistans, samt en läkare som gjorde sin bedömning av bristerna i den nuvarande sjukreformen. För visst låter det helt uppåt väggarna att någon annan ska kunna ta sig friheten till att bedöma hur sjuk respektive frisk du är. Hur mycket eller lite du bör kunna arbeta. Det är egentligen nog sagt för att man ska inse vilket märkligt system vi lever i. Man kan inte annat än att instämma i att dagens sjukreform verkligen är en sjuk reform.

Text: Andreas Hallén
Foto: Lisa Sundberg

Påskupprop mot utförsäkringarna!

En gemensam aktion mot utförsäkringar av sjuka kommer att äga rum under påsken. På torsdag 21/4 inleds Påskuppropet med tal av bland annat kända författare och en mängd andra personer som är upprörda över utförsäkringarna av sjuka i Sverige. Detta sker på Stadsbiblioteket klockan 18 och det är fri entré. På annandag påsk 25/4 samlas människor på Götaplatsen mellan klockan 14–16, för att visa sin protest mot utförsäkringarna.

Conny Brandell, präst inom psykiatrin i Göteborg.

En av initiativtagarna bakom Påskuppropet är Conny Brandell, präst inom psykiatrin i Göteborg. Han berättar att kyrkan kritiserar initiativtagarna för att vara alltför politiska medan samhället kritiserar dem för att vara för religiösa. Men han poängterar att initiativet med Påskuppropet är politiskt och religiöst obundet:
– Vi är varken eller. Vi är enbart mänskliga i den här frågan, berättar Conny. Påskuppropet är en manifestation där budskapet är en mänskligare sjukförsäkring utan absoluta tidsgränser och med individuella prövningar.

  • Information om torsdagens events på Stadsbiblioteket och vilka som håller tal finns på facebook.
    • Information om manifestationen på Götaplatsen finns på facebook.

Text: Lisa Sundberg
Foto: Lars Lejring

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.