Barnböcker, barnböcker och mer barnböcker!
Barnböcker, barnböcker och mer barnböcker!

Barnböcker, barnböcker och mer barnböcker!

Hösten och vintern var full av fantastiska böcker för barn, både helt nya böcker och nyutgivna gamla favoriter – allt ifrån de härliga Allis Sprallis-böckerna (som du kan läsa om här) till nyutgivningen av Barna Hedenhös (som du kan läsa om här), som ju också låg till grund för 2013 års julkalender. I följande nedslag i bokskörden finns en blandning av djur, äventyr, dinosaurier, fordon, sagovärldar, monster, kroppen, lekar och upptåg – något för alla barn. Mycket som får läslusten att växa!

Böckerna presenteras i ungefärliga ålderskategorier.


Titel: Liten, liten snälling
Författare: Lotta Olsson
Illustratör: Charlotte Ramel
Genre: Barn (0–2 år)
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2013

En söt och rolig bok för de allra minsta. Historien handlar om en vanlig dag i en liten persons liv, som görs rolig med medryckande rim och skojiga detajer i bilderna. Hög igenkänning för de små och snyggt målat. En bok man gärna vill ha till sin lilla älskling.


Titel: Här är stora näsan
Författare: Lotta Olsson
Illustratör: Charlotte Ramel
Genre: Barn (0–2 år)
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2013

En till söt och rolig bok för de allra minsta. Här får en lära sig om begreppen stor och liten, med lustiga rimord och välgjorda bilder med typiska detaljer i ett småbarns liv. En härlig humoristisk bok för alla små barn.


Titel: Var är mina skor?
Författare & illustratör: Åsa Karsin
Genre: Barn (0–3 år)
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2013

En näpen bok om Doddi som letar eftar sina skor. På enkla och tydliga bilder får vi se när Doddi letar runt bland andras skor för att tillslut hitta sina egna. En helt okej bok för de små.


Titel: En anka är bra att ha
Författare & illustratör: Isol
Genre: Barn (0–3 år)
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2013 (2007 i Mexico)

En anka är bra att ha är en finurlig liten historia berättad från två olika perspektiv – ankans och pojkens, och om hur god nytta de har av varann i sin tillvaro. En söt bok med enkelt tecknade bilder som vecklas ut till att bilda en version av historien på var sida. En fyndig idé fast lite tråkigt tecknad.


Titel: Kom!
Författare & illustratör: Anna-Clara Tidholm
Genre: Barn (1–3 år)
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2013

En otroligt söt liten bok där någon försöker få med Nalle på att göra något roligt och kommer med massa skojiga förslag. Nalle säger nej av olika anlednigar hela tiden, men tillslut kommer hen med ett eget förslag. Både texten och bilderna är så söta att man gillar boken och rycks med. Det är kul för det lilla barnet att leta efter nalle på bilden och se vad hen gör. En händelserik bok för de små.


Titel: Lyssna, Kjelle!
Författare: Kajsa Gordon
Illustratör: Mia Maria Gûettler
Genre: Barn
Förlag: Berghs
Utgivningsår: 2013

Hunden Kjelle lyssnar med sina långa hundöron och hör olika ljud som barnet känner igen. På nästa sida får man veta vad det är. Det blir en rolig gissningslek och samtidigt händer roliga saker i berättelsen när Kjelle upptäcker saker och får en lekkompis. En spännande omtyckt bok för de minsta.


Titel: Är det dags?
Författare & illustratör: Kitty Crowther
Genre: Barn (0–3 år)
Förlag: En bok för alla
Utgivningsår: 2013

I en bok för de allra minsta är det bilderna som är viktiga. Allteftersom kommer det djur som väntar på något, som leker under tiden, som frågar och undrar. Man undrar vad de väntar på. Snart, snart … En lite annorlunda men spännande bok för de minsta.


Titel: Vad susar så snabbt förbi?
Författare & illustratör: Thomas Müller
Genre: Barn (1–3 år)
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2013

Vad susar så snabbt förbi? är en fantastiskt rolig bok i vilken man får lära sig vad alla möjliga fordon heter – till och med en del som vuxna inte vet. Det är härliga färgrika bilder och fordonen körs av olika djur som har med sig och fraktar saker. Trots att det inte är en historia inbjuder den till samtal med barnet. Det blir lärorikt att diskutera kring vad de olika fordonen är till för, vilka som är passagerare och vad de har med sig. En bok som barnet gärna läser igen och igen.


Titel: Kaffekanna åker bort
Författare & illustratör: Anna Bengtsson
Genre: Barn (1–3 år)
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2013

Kaffekanna åker bort handlar om kaffekannan som åker buss med påsen, kassen, gurkan och besticken. På bilder med härliga färger får man se hållplats efter hållplats för de olika sakerna tills det blir kaffakannnans tur att gå av. Ett lite ovanligt grepp att göra sakerna levande, men fantasifullt passande ett barn.


Titel: Frejas plats
Författare & illustratör: Linnéa Krylén
Genre: Barn (0–3 år)
Förlag: Opal
Utgivningsår: 2013

Freja älskar sina stövlar. Med dem går hon runt i naturen och upptäcker små saker tillsammans med en grå katt. I fantastiskt vackert målade naturbilder följer vi Frejas upptäcktsfärd. En fin bok för de minsta.


Titel: Traktorn gör jobbet
Titel: Racerbilen tar priset
Författare: Mandy Archer
Illustratör: Martha Lightfoot
Genre:
 Barn (0–3 år)
Förlag: Berghs
Utgivningsår: 2013 (Eng 2012)

I Traktorn gör jobbet är Hugo ute och kör med sin traktor hela dagen. De kör hö till kossorna, plogar och skördar och plötsligt måste de flytta ett träd som fallit över vägen. I Racerbilen tar priset förbereder sig Putte och racerbilen med hjälp av mekanikerna för den stora racertävlingen. Det kör ett väldigt spännande lopp… Båda böckerna har fina bilder med klara färger och beskriver väl vad man gör med de olika fordonen, och på slutet får man lära sig alla delar av traktorn och raceriblen – och även andra fordon. Själva lyckades jag och min dotter elda upp oss ordentligt i den otroligt spännande racertävlingen, och det måste ju vara bra betyg!


Titel: Tilda i tvättstugan
Författare: Linda Pelenius
Illustratör: Lena Forsman
Genre: Barn (1–3 år)
Förlag: Berghs
Utgivningsår: 2013

Tilda i tvättstugan är den varma och humoristiska berättelsen om Tilda och hennes pappa som tvättar och har picknick i tvättstugan. Bilderna är fina och färgglada med namn på alla tvättstugedetaljer. Men det roligaste är mysteriet med strumptrollet som äter strumpor…


Titel: Du och jag min skatt 1-åringen
Titel: Du och jag min skatt 3-åringen.
Författare & illustratör: Flera olika
Genre: Barn (1 respektive 3 år)
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2013

Dessa böcker är delar av en serie gjord efter barnets utvecklingsfaser. Det finns från Du och jag min skatt 0-åringen upp till Du och jag min skatt 5-åringen. De innehåller ett stort urval av sånger, ramsor, verser och bilder. I ettåringens bok finns gott om skojiga ramsor med rörelser, pek- och tittutlekar och kortare texter med mycket bild så som passar ettåringar alldeles utmärkt. Det en mycket bra samling som lockar till skratt, sång och nyfikenhet hos de små. I treåringens bok finns lite längre ramsor, berättelser om vardagsgrejor som att gå på bio eller dammsuga, humoristiska sånger, bilder som man kan peka på och prata om. Med pruttande ketchup, busiga barn och hoppande grodor blir det självklart en bok fylld av mycket att tycka om.


Titel: Sigges dinosaurier
Författare: Eva Vidén
Illustratör: Jens Ahlbom
Genre: Barn (1–3 år)
Förlag: Berghs
Utgivningsår: 2013

Sigge gillar dinosaurier, han har över 100 stycken att leka med. En dag åker han med mamma på bussen till museet där de får titta på både stora och små dinosaurier. En rolig bok för alla dinosaurieälskande barn – och dinosaurier är väl något de flesta barn fascinerade av. Boken har snygga detaljrika bilder på många dinosaurier.


Titel: Så funkar dinosaurier
Författare, illustratör: Alan Snow
Genre: Barn (3–6 år)
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2013 (Storbritannien 2012)

En skitskoj bok för alla dinosaurieintresserade! Här får man lära sig en massa intressanta saker om de vanligaste dinosaurierna, när de levde – och varför dog de egentligen ut? Bilderna är helt otroliga! Insidan av dinosaurierna målas upp som ett maskineri där inre smådinosaurier sköter alla kroppens funktioner. Vid sidan av är det är fullt med anekdoter, skojig fakta och knäppa skämt i stil med de som brukar berättas i skolåldern. Man kan liksom inte säga annat än att det är en fantastisk bok!


Titel: Mammas lilla monster
Författare: Dawn McNiff
Illustratör: Kate Willis-Crowley
Genre: Barn (2–4 år)
Förlag: Opal
Utgivningsår: 2013

Jag och mitt barn bara älskar Mammas lilla monster. Boken handlar om det lilla monstret vars mamma ska gå på fest men monstret vill inte att hon ska gå – något som alla barn kan känna igen sig i. Det som gör boken extra fantastisk är att de är monster, och deras vardagssaker är sådant vi tycker är äckligt. Mamman gör sig fin i sjögräskappa och toalettvatten, lilla monstret älskar att dricka mögelmjölk och mamma har med sig smaskiga ruttna maskar hem.


Titel: Ibland kommer vintern om natten
Författare & ilustratör: Karin Stjernholm Ræder
Genre: Barn (3–6 år)
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2013 (första 1977)

En gammal fin bok i nytryck om vad man gör när julen nalkas. När man får gå ut i snön och göra snögubbar, julpyssla och göra julklappar, baka pepparkakor, klä granen och dansa med mera. En bok med julstämning som ger en vacker känsla.


Titel: Sov gott
Författare: Thérèse Bringholm & Inger Scharis
Illustratör: Lena Forsman
Genre:
Barn (3–6 år)
Förlag: 
En bok för alla
Utgivningsår:
2013 (första 2010)

Barn älskar djur och det är fantastiskt roligt att se hur många olika lustiga sätt djur sover på. På sida efter sida med tydliga och roliga bilder får vi se sovsätten och får en fråga inför nästa sida: ”Kan du sova med öppna ögon? På ett ben? Uppochner? En fyndig lärorik och rolig bok som blir en favorit hos barnen och ger roliga aha-lärdomar för den vuxne.


Titel: Världens bästa näsa
Författare: Helen Rundgren
Illustratör: Ingela P Arrhenius
Genre: Barn (3–6 år)
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2013

En fantastiskt rolig bok fylld av näsor, ögon och öron. Vem har egentligen världens bästa näsa? I boken får vi lära oss att det finns så många olika bra näsor. Är det elefantens näsa som går att använda till så många olika saker? Eller stjärnmullvadens som har 22 nästippar? Vem har världens bästa öron? Är det fladdermusen som hör hur det ser ut? Kanske vårtbitaren som har öron på knäna och spelar med bena? Och vem har de bästa ögonen? Är det katten som ser i mörkret? eller bläckfisken som har störst ögon? En rolig och lärorik bok (även för vuxna) med färgglada bilder.


Titel: Nyfiken på kroppen
Författare: Stéphanie Ledu
Illustratör: Benjamin Bécue, Ilaria Falorsi, Mélisande Luthringer, Julie Mercier
Genre: Barn (2–6 år)
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2013 (Frankrike 2012)

En väldigt heltäckande bok för alla vetgiriga barn, med massvis av klara och tydliga bilder. Den är tänkt att fungera för 2-åringar som vill titta på bilder och upp till 6-åringar som suger i sig fakta. Och jo, det funkar. Den är tydligt indelad i kategorier som handlar om hur man ser ut, sinnena, hälsa och funktionshinder, hur man växer och åldras redan i magen, vad man behöver för att må bra och ta hand om sig själv, kroppsdelar och funktioner med mera. Bra är att den inte bara handlar om den fysiska kroppen och varför det till exempel är viktigt att sova, utan också tar upp sådant som behovet av andra människor, mentala funktionshinder, rädsla för att åka till sjukhus och så vidare. Det känns verkligen som att de försökt få med allt. Boken är väldigt omtyckt av barn och kan ge upphov till många olika konversationer dag efter dag. Den är verkligen lärorik.


Titel: Det var en gång en pojke – Tre fantastiska bilderboksäventyr: Att fånga en stjärna, Funnen och vunnen, Vägen hem
Författare & illustratör: Oliver Jeffers
Genre: Barn (3–6 år)
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2013 (första på engelska 2007)

”Det var en gång en pojke, som en dag fann en pingvin utanför sin dörr …” ”Det var en gång en pojke – som tyckte väldigt mycket om stjärnor …” och så vidare börjar två av de tre sagolika äventyren i denna lilla samling. Böckerna bygger genom både bild och ord upp en drömlik stämning samtidigt som man hålls på jorden av barnets typiska rättframma tänkande – det är väl klart att man kan åka båt till sydpolen och lämna sin pingvin där, om den nu verkligen vill det? Visst kan man ta sig hem från månen med hjälp av sin nya rymdkompis. Och självklart kan man fånga en stjärna, men man måste ju komma ihåg att äta medan man väntar på den. Förtrollande böcker som bara måste läsas!


Titel: Festen i Hulabo
Författare: Britt G. Hallqist
Illustratör: Helga Henschen
Genre: Barn (3–6 år)
Förlag: En bok för alla
Utgivningsår: 1961, nyutgivning 2013

Festen i Hulabo är en omtyckt klassiker av välkända Britt G. Hallqvist som kom ut redan 1961. Den håller än. De lekfulla rimmen om djuren som kommer till bonden Jöns fest i Hulabo är riktigt underhållande för stora och små. Med helt fantastiska rim och skojiga bilder håller den även de små barnen fästa och intresserade under många sidor. Jag blev riktigt imponerad av hur 3-åringen satt still under alla 61 sidor och lyssnade och kommenterade intresserad hela tiden – det är få böcker som klarar det! Rikigt rolig och underhållande!


Titel: Haren och sköldpaddan (fabel)
Författare: Aisipos, återberättad av Angela McAllister
Illustratör: Jonathan Heale
Genre: Barn (3–6 år)
Förlag: En bok för alla
Utgivningsår: 2013 (tryckt 2003 efter en gammal fabel)

En gammal fabel med visdom som håller än. Den handlar om hur sköldpaddan lurar den skrytande haren. Bilderna är lite väl mörka men historien lyfter upp berättelsen.


Titel: Fem myror är fler än fyra elefanter – färg och formbok
Författare: Lars Haglund och Bengt Linné
Illustratör: Owe Gustafson
Genre: Barn (3–6 år)
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2013 (nyutgivning från 2003)

I denna bok får vi se den välkända elefanten från barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter. Varje sida består av bild på en elefant i varierande färg, form och mönster, tillsammans med en förklaring till utseendet på elefanten och dess hatt. Det blir ganska avancerat med färger som pistaschgrön, kanelbrun och azurblå, med former som bullig, geléig och svajig och med mönster som brokig och kamouflage. Det kan passa lite större barn, men de små tycker ändå att denna är väldigt rolig, med alla härliga färger – och en rolig elefant med hatt såklart.


Titel: Max och Maja – Den snöiga dagen
Författare illustratör: Alex Scheffler
Genre: Barn (3–6 år)
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2013

Det finns flera böcker om vännerna Max och Maja. I Den snöiga dagen går de ut och åker kälke, ska bygga snökanin eller snömus och bråkar, men de löser sitt bråk på ett bra sätt och hela boken avslutas i en påhittig och glad stämning. En väldigt bra bok som handlar om när man säger förlåt och hur bra det kan bli då.


Titel: Nalla och Björn firar jul
Författare & illustratör: Kajsa Lindström
Genre: Barn (3–6 år)
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2013

Man kan inte annat än att älska denna bok! Nalla och Björn är två nallar fotograferade i olika situationer; när de bakar mormors kanelkakor, klär granen, slår in paket, bygger snögubbe och firar jul. De är otroligt söta och myskänslan smyger sig på inför julen. En tydlig bild och genomgång av alla ingredienser till kakorna finns, och i slutet står receptet på kakorna som man såklart blir jättesugen på att baka. Mums!


Titel: Du ska inte gråta vintervarg
Författare: Stefan Casta
Illustratör: Lennart Eng
Genre:
Barn (3–6 år)
Förlag: Opal
Utgivningsår: 2013

Du ska inte gråta vintervarg är en alldeles magisk berättelse om Stieg som möter en ensam varg. Han tänker på den, målar den, köper mat till den. Han går ut i vinternatten till den ylande vargen. Är det en saga eller är det på riktigt? En väldigt speciell och magisk stämning byggs upp i boken både av texten och de fantastiskt vackra bilderna av vinternatten med sina stjärnor, förbipasserande människosvärmar i julruschen, en ylande varg och en pojke. Läsvärd för de som gillar det sagolika och vackra. Och vargar såklart.


Titel: Siri och snömannen
Författare: Tiina Nopola
Illustratör: Mervi Lindman
Genre: Barn (4–6 år)
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2013 (2012 i Finland)

Siri är en påhittig tjej som vill ut och åka skidor. Men Lill-Otto, Mellan-Otto och Stor-Otto vill inte följa med, för de vill bara åka pulka. Då berättar hon om snömannen i skogen, åker dit med sina skidor och hoppas att de ska följa med. Men snart vet hon inte var hon är, det snöar och börjar bli mörkt, och var är Ottosarna? En spännande bok med fantastiska bilder där djuren finns med i skogen och äter ostsmörgåsar. En bok full av värme som man inte kan annat än gilla.


Titel: Plupp bygger bo
Författare & illustratör: Inga Borg
Genre: Barn (4–7 år)
Förlag: Opal
Utgivningsår: 2013 (första utgåva 1956)

En gammal älskad klassiker i nytryck. Plupp ser de andra djurens bon och vill också ha ett. Han bygger ett bo tillsammans med sina vänner Hermelin och Lämmel. Sedan vill han åka ut på en flotte, bygger en och tar med sig sina vänner på färden. En fantastiskt mysig bok med helt underbara bilder som skapar en härlig känsla. En bok att älska.


Titel: Norrskensexpressen 
Författare & illustratör: Chris Van Allsburg
Genre: Barn (4–7 år)
Förlag: En bok för alla
Utgivningsår: 2013 (första 1985)

Norrskensexpressen är en älskad klassiker som nu kommit i nytryck. Man förstår enkelt att den är så omtyckt för den den bygger upp en magisk stämning kring barndomens tomtetro. Den handlar om en pojke som vaknar en natt av att ett tåg kommer och stannar utanför huset. I bara morgonrock och tofflor kliver han på tåget där det finns fler barn och de åker lång väg genom snön till Nordpolen där tomten, renarna och tomtenissarna väntar. En magisk historia som tilltalar barn i sagoåldern.


Titel: Sagor om julen
Författare & illustratör: Flera olika
Genre:
 Barn (4–9 år)
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2013 (från 2003)

En fantastiskt fin samlingsbok! Den innehåller många av de älskade gamla julvisorna som Adventstid, Sankta Lucia, Staffan stalledräng, Nu tändas tusen juleljus med flera. I boken finns också julsagor och ramsor med Pippi Långstrump, Pettson och Findus och några till. Boken är full av juliga bilder till alla de sagor och sånger som fyller sidorna med julstämning: gamla omtyckta och nyare bilder av bland andra Ilon Wikland, Matti Lepp och Elsa Beskov. Kanske den enda sagobok man behöver vid juletid? En väldigt mysig bok att gotta ned sig i under en filt i vintermörkret.


Titel: Lukas är en ninja
Författare: Dorthe Skytte
Illustratör: Kim Dalsgaard
Genre: Barn (cirka 7 år)
Förlag: Hegas
Utgivningsår: 2013

En lättläst bok för 7-åringar. Boken byggs upp väldigt spännande då Lukas smyger runt i nattens mörker efter en galen man. Han blir avslöjad av månens sken. Det hela är jättespännande tills helt plötsligt historien bryts av med förklaringen att det var på låtsas. Ett väldigt abrupt och trist avbrott som skapar ett antiklimax. Synd på en sådan fantastisk början och mitt.


Titel: Ina och trädandarna
Författare och illustratör: Caroline Röstlund, Jessika Berglund
Genre: Barn (6–10 år)
Förlag: Alvina förlag
Utgivningsår: 2013

Ina har tråkigt i skolan och kan inte koncentera sig på matten. Tack och lov blir det snart rast och hon leker med sina vänner trädandarna. Gångertabellen är invävd i berättelsen. Ina och hennes vänner ger sig iväg på äventyr, talar ett eget språk och letar skatter tillsammans. Genom finurliga bilder av en sagolik natur fylld av skatter och en fantasifull berättelse, fylls man av värme och tron på att den sagolika barnavärlden finns nära.


Titel: Viktiga kartor – för äventyrare och dagdrömmare
Författare & illustratör: Sarah Sheppard
Genre: Barn (6–10 år)
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2013

Viktiga kartor – för äventyrare och dagdrömmare är en jätterolig och intressant faktabok för vetgiriga barn (och vuxna). Här får man genom omfattande bilder, kortare faktatexter och anekdoter lära sig om allt spännande som finns på vår jord. Utöver flaggor och världskartor får vi lära oss om mystiska platser, pirater och skatter, farliga djur, upptäckare och äventyrare, djuphavsgravar, jordens plattor, guld & ädelstenar med mera.


Titel: Bestar – möt myternas djur
Författare & illustratör: Jan och Tor Jäger
Genre: Barn (6–10 år)
Förlag: Berghs
Utgivningsår: 2013

När man tröttnat på vanliga djur är det spännande att läsa om de mytiska djur som det berättats om långt tillbaka i tiden; bestarna som har alldeles speciella förmågor och utseenden. Många av dem är blandningar av olika djur, som kentauren som har hästben och människoröverkropp och harpyor som har rovfågelskropp och kvinnohuvud. De flesta är hemska, som midgårdsormen som aldrig slutar växa, basilisken som är supergiftig och kan döda med sin blick, eller bunnyuip – den hundliknande besten med valrosständer som få som sett överlever att berätta om… En del är vackra och svårfångadde, som pegasus – den snälla och vilda bevingade hästen och fågel fenix, som har evigt liv och vars tårar kan läka alla sår. En intressant och spännande bok för både stora och små, med väldigt snygga bilder.


Titel: Rosas buss
Författare: Fabrizio Silei
Illustratör: Maurizio A. C. Quarello
Genre: Barn (7–12 år)
Förlag: Alvina förlag
Utgivningsår: 2013

Bens morfar tar med honom till ett museum och visar en gammal buss. Morfar berättar historier om hur hemskt de svarta blev behandlade när han var ung. Han berättar om Rosa som satt på en buss och vägrade flytta på sig för att lämna plats åt en vit. Om att hon blev gripen och att de svarta därefter vägrade åka buss i över ett år – det var starten på den amerikanska medborgarrättsrörelsen som krävde lika rättigheter för alla medborgare. Denna viktiga bok beskriver historien på ett förståeligt sätt för ett barn som själv tänker och inser. Hur vågar man vara modig? ”Det krävs att man besegrar rädslan och att man vet att man har rätt” tänker Ben.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.