Härliga barnböcker för stora och små
Härliga barnböcker för stora och små

Härliga barnböcker för stora och små

Det finns många härliga barnböcker för stora och små. Böcker med igenkänning, böcker som väcker tankar, böcker med fantastiska illustrationer. Låt oss titta närmare på tre sådana böcker från förlaget Rabén & Sjögren.

29693669_O_1Titel: Hej och hå kläder på
Författare: Stina Kjellgren
Illustratör: Lotta Geffenblad
Läsålder: 3–6 år
Förlag: Rabén & Sjögren

Hej och hå kläder på är en underbar bok där språk och illustrationer samspelar på ett harmoniskt sätt. Att klä på sig är ett vardagsinslag som blir tusen gånger roligare med lekfulla rim. Genom berättelsen får vi se hur barnen handskas med kläderna. Hur den stora klär på sig smidigt och lätt, medan de små prövar sig fram och får känna efter. ”Byt tillbaka en gång till, eller ha dem som du vill!” skriver författaren om skorna som hamnar på fel fot. Det viktigaste är ju trots allt att barnen känner sig stolta över sin egen insats. För övrigt känns boken tidsenlig och genusmedveten. En pojke bär rosa fjärilsvingar och en man hjälper barnen i hallen. Så självklart som det ska vara.

29695243_O_1Titel: Löftet
Författare: Nicola Davies
Illustratör: Laura Carlin
Läsålder: 3–6 år
Förlag: Rabén & Sjögren

En stad beskrivs som ond, kall och hård. ”Inget växte. Allt föll sönder. Ingen log.” skriver Nicola Davies i boken Löftet. Löftet handlar om hur en ung tjej stjäl en väska fylld med ekollon som hon lovar att plantera. Boken väcker tankar om att ta ansvar för naturen och den värld vi lever i, och om modet att våga förändra oss själva. Illustrationerna är mycket talande. Den inleds med olika nyanser av grått, duvblått och beige för att slutligen övergå i naturens alla klara, sprakande färger. Boken har en cirkelkomposition där den också avslutas med ett löfte som inger en känsla av hopp och liv.

29687729_O_3Titel: Tilly som trodde att…
Författare: Eva Staaf
Illustratör: Emma Adbåge
Läsålder: 3–6 år
Förlag: Rabén & Sjögren

Tilly är nyfiken på hur andra människor har det och genom boken får vi en inblick i hur det kan vara. Boken lyfter fram olikheter hos människor och miljöerna framkallar känslor och tankar kring bus, allvar, utanförskap, rikedom och gemenskap. Vi får också se hur olika vuxna förhåller sig till barn. Tilly som trodde att… är en spännande bilderbok med ett samhällskritiskt barnperspektiv. Den nominerades till Augustpriset 2014. Illustrationerna är detaljrika med härliga färger och ett lekfullt perspektiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.