Oskar Källner: Alfa och Omega
Oskar Källner: Alfa och Omega

Oskar Källner: Alfa och Omega

Intresserad av science fiction, fantasy och skräck? På jakt efter sommarläsning men inte sugen på något alltför maffigt? Då kan du spana in Oskar Källners nya novellsamling Alfa och Omega.

Titel: Alfa och Omega
Författare: Oskar Källner
Förlag: Fafner Förlag
Utgivningsår: 2017

En man skulpterar högteknologisk konst i väntan på jordens undergång. I en evighetslång korridor i ett mystiskt arkiv göms en väldig fasa, och en kvinna sover i tusentals år i hopp om att finna ett sätt att rädda sin man från döden. I Alfa och Omegas sju noveller möter vi en rad olika karaktärer, miljöer och intriger. Oskar Källner lyckas väl med att gestalta det allra största i relation till det lilla. Rymdens och tidens oändlighet blir greppbar genom karaktärernas önskningar, rädslor och livsöden. Det är storslaget och hisnande, men samtidigt intimt och skört i känslorna, relationerna och i de filosofiska frågorna som väcks.

Handlingsmässigt skiljer sig novellerna åt en hel del. Den Lovecraft-inspirerade skräckhistorien Jormungand leker med otäck stämning, sekter och portaler. Jag uppskattar huvudpersonens förmåga att anpassa sig till det övernaturliga i den historien – det vore tröttsamt om större delen av novellen beskrev en förnekande karaktär. Memento Mori är i sin tur en superhjälte- och action­historia, vars berättarstruktur och temposkiftningar håller uppe spänningen fint, medan vi i Stockholms drottning möter ett Stockholm som övermannats av fantasyfolk. Övriga noveller rör sig inom science fiction-genren, och det är dessa historier som ger en helhetskänsla till samlingen och som berör mest. Det är något alldeles speciellt att läsa en kärlekshistoria som spänner över tusentals år, och att lära känna ett uråldrigt medvetande som njuter av att äntligen, efter årmiljoner, röra någon annans fysiska kropp. Episkt.

Alfa och Omega är utgiven på Källners eget förlag Fafner Förlag. Jag fastnar inte för bokomslaget och flera titlar är ganska melodramatiska, men texterna är rakt igenom välskrivna. Tack vare författarens känsla för berättartempo, och det generella fokuset på karaktärernas viljor och behov, finns ett framåtdriv och en spänning i historierna. Jag läser snabbt och intensivt. De två mest svindlande berättelserna (Tills tiden skiljer oss åt och Gamma) lever kvar efter läsningen och väcker tankar och fantasin. Hur kommer människan utvecklas i framtiden? Vad kan vi skapa? Läs och dröm dig iväg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.