Döden på Nilen
Döden på Nilen

Döden på Nilen

Boken Döden på Nilen är en av Agatha Christies många mordmysterier där Hercule Poirot är privatdetektiven som ska lösa fallet.

En ung kvinna, mrs Linnet Doyle, frågar privatdetektiven Hercule Poirot om han kan ta sig an ett annorlunda fall: en situation som ännu inte är hotfull. Före detta bästa vännen Jacqueline de Bellefort förföljer Linnet Doyle och hennes make, Simon Doyle, genom Egypten på deras bröllopsresa. Jacqueline anser att Linnet stal Simon, eftersom han var förlovad med Jacqueline innan han mötte Linnet och därefter avbröt förlovningen. Mr Poirot anser inte att det utgör något allvarligt hot, utan bara en obekvämlighet för det nygifta paret.

Under kvällen skjuter dock Jacqueline Simon Doyle i benet för att hon, enligt henne själv, inte kunde hålla tillbaka sin ilska mot honom. Det följs av att pistolen försvinner. Senare under natten skjuts mrs Doyle till döds i sin hytt. Är det Jacqueline som är mördaren, som även sedermera uttryckt att hon ville sätta en kula i hennes huvud, eller är det någon som hyser agg mot Linnets pappa, mr Ridgeway, som stulit pengar från flera personer? Vad som är fastslaget är att pistolen som tillhörde Jacqueline är borta, pistolen som användes för att skjuta Linnet Doyle är borta och den dödas pärlhalsband är borta. Alla närvarande på båten har ett alibi för när pistolen stals, då flertalet syntes när Jacqueline sköt Simon i benet. Sedan tyckte sig Jacqueline, när hon uttryckte sina upprörda känslor gentemot Linnet inför Poirot, se någon stå som en skugga nästan utom synhåll och lyssna på deras samtal.

Poirots stora fokus är vart mordvapnet tog vägen och vem som tog den. Poirot tror inte att Jacqueline är mördaren. I ett försök att rentvå Jacqueline från mordmisstankar, i och med att det sannolikt var hennes pistol som användes vid mordet, försöker Poirot ta reda på vem den sanne mördaren är. Frågan han ställer sig är om mordet hade begåtts i en upphettad situation eller om det var planerat.

Sedan sker ytterligare två mord …

Läsupplevelsen erbjuder avundsjuka och intriger. Boken bygger på ett klassiskt triangeldrama, med en twist. Linnet upplevde att många hatade henne på grund av hennes rikedom, trots att personerna inte kände henne, så det fanns många motiv. Rörde det sig om en hämnd, avundsjuka eller rånmord? Eller finns det en ytterligare sida som inte tagits i åtanke?

Jag fastnade omedelbart vid boken. Det är spännande i att hela min teori om hur saker förhöll sig visade vara upp- och nervänd, vilket gör upplevelsen underbar.

Jag ger denna bok 5 av 5 försvunna pistoler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.