Notis
Notis

Asiatiska Filmfestivalen i Norrköping 5–8 mars

Parasit (Starkt rekommenderad film!)

Är du intresserad av asiatiska filmer och bor i Norrköping? I sådana fall kan du gå på biografen Cnema, där  föreningen AFF håller den första filmfestivalen i Sverige med fokus på just asiatisk film. I Norrköping börjar festivalen den 5 mars och håller på till den 8 mars.

Priset är samma för alla filmer:

Ordinarie pris: 90 kr per film
Vid köp av biljetter till 3 AFF-filmer: 80 kr per film
Vid köp av biljetter till alla AFF-filmer: 70 kr per film

TORSDAG 5 MARS

18:30 EXTREME JOB  (Sydkorea) Actionkomedi


FREDAG 6 MARS

16:00 PARASIT (Sydkorea) Starkt rekommenderad, läs helst inget om den för bästa upplevelse utan bara gå och se den.

20:00 FIRST LOVE (Japan) Kriminalkomedi


LÖRDAG 7 MARS 

16:00 ASAKO I & II (Japan) Drama

18:30 ASH IS PUREST WHITE (Kina) Gangsterfilm


SÖNDAG 8 MARS

16:00 SO LONG MY SON (Kina) Drama


Bor du inte i Norrköping? Festivalen kommer under denna månad även att ta sig till Ekerö (4 & 11 mars), Skärholmen (22 mars), Stockholm (24–29 mars) och senare även Umeå (29 mars).

This Week in Improv

February 12th

The improv week kicks off on Wednesday with Improverket’s VM i impro, a battle to the death between local (and not-so-local) performers.

(Language: Swedish)

Link: VM i impro

February 15th

Impram is putting on a special show at Frilagret on Saturday at 6pm. Come and check out The Impram Show!

(Language: English)

Link: The Impram Show

February 16th

On Sunday, Cult impro is hosting its second Cult impro eve of 2020 at KonstKollektivet in Mölndal. Between 3pm and 7pm, you can see the Impromaniacs in battle action, participate in an open session, and/or watch a performance by Living Mistakes.  

(Language: Swenglish)

Link: Cult impro eve


If you or your group have an improv event to promote, please email us at .

Lesbisk frukost på Frilagret!

Lesbisk frukost är tillbaka på Frilagret! Alla som tycker att det kan vara roligt eller intressant att hänga i en miljö som fokuserar på lesbiskhet är välkomna. Du behöver varken identifiera dig som kvinna eller lesbisk för att komma. Barn och hundar får tas med (hundar måste dock vara kopplade). Queerorkestern kommer att uppträda med queermusikal.

Information:

När: 23 november, 09:00–12:00

Var: Frilagret, Heurlins Plats 1

Pris: Gratis!

Mer information: frilagret.se/kalender/lesbisk-frukost-queermusikal/

Spökvandring med Gothenburg ghost walk

Lär känna Göteborgs skuggsida när du tillsammans med Gothenburg ghost walk spökvandrar till flera platser som anses vara hemsökta. Du får bland annat besöka berget där Göteborgs bödel på 1600-talet levde, och får  förklarat hur en avrättning gick till. Det berättas även om Göteborgskvinnan som blev ett av Jack the Rippers offer på 1800-talet i London. Allt på spökvandringen skall vara baserat på ”verkliga” händelser – alltså inte något extra som utklädda skådespelare eller liknande.

Information:

Var: Samling på baksidan av Tyska kyrkan, Köpmansgatan 20.

När: Datum bestäms på fredagar och du kan finna gällande datum och tider på facebooksida.

Pris: 100kr. OBS! Endast kontant betalning.

Mer information: Gothenburg ghost walks facebooksida.

Mattias Anderssons avslut på Backa Teater

Foto: Ola Kjelbye

Mattias Andersson som varit konstnärlig ledare och chef på Backa Teater sedan 2006 lämnar nu Göteborg och tar över rollen som konstnärlig ledare och teaterchef på Dramaten i Stockholm.

I en intervju i DN kring hans nya position konstaterade han att det är ett jätteprivilegium att få denna uppgift samt förtroendet av alla på Dramaten. Tidigare hade endast en teaterchef ansvar på Dramaten, men nu är arbetet uppdelat mellan en vd och en konstnärlig ledare, vilket gör uppgiften lite mer mänsklig att utföra. Mattias Andersson kommer att leda arbetet tillsammans med vd:n Maria Groop Russel.

Mattias pjäser och arbete på Backa Teater har varit oerhört uppskattat. I alla dessa år har han helhjärtat delat med sig av sina verk, som nästan alltid tagit upp samhällsfrågor och ofta dokumentärt, men pjäserna är mer än så. Ett av hans mål på Backa Teater har varit att öppna teaterns dörrar för en större publik, de som kanske inte annars skulle sätta sin fot på en teater. Han har jobbat mycket med att lyfta fram tankar och åsikter som kanske inte alltid har så stora möjligheter att bli hörda.

Genom pjäser som Brott och straff, Utopia 2012, The Misfits, Lille Kung Mattias, Skuggorna av Mart och Gangs of Gothenburg, har han arbetat med teman som berör många, oberoende av socioekonomisk tillhörighet.

Utöver de pjäser som visats på Backa Teater har han även skrivit och satt upp pjäser på andra scener, bland annat på Dramaten: Mental states of Sweden, Deformerad persona tillsammans med systern Ylva Andersson och Idioten, samt genomfört flera internationella samarbeten genom Backa Teater.

Nu är hans tid på Backa Teater dock över. Tack och lov är de fantastiska skådespelarna som Backa har kvar och fortsätter att omvandla manus till levande berättelser. Något Mattias funnit viktigt är att se till är att det också finns skådespelare med olika bakgrund. Hans sista pjäs Vi som fick leva om våra liv handlar om vad man skulle gjort om man hade kunnat leva om sitt liv. Genom intervjuer har folk fått svara på just detta; vilka val man gjort i livet, vad man ångrat, samt vad man skulle gjort annorlunda.

Tyvärr är i princip alla föreställningar slutsålda men hoppet är inte ute om du ändå är intresserad. Backa Teater skriver så här:

Föreställningen är ett samarbete med Dramaten och kommer efter sin spelperiod på Backa Teater att spela på Dramaten Elverket i Stockholm. Det märks också på publiken. Internationellt sett är det vattentäta skott mellan vuxenteater och ungdomsteater. Vuxna går inte och ser ungdomsteater. På Backa har vi både unga och vuxna i publiken. Här spelar vi för skolor på veckodagarna och för en vuxen, offentlig publik på kvällar och helger. Backa Teater lockar Göteborgarna till sig. Människor med skiftande bakgrund och åldrar, från norr till söder, har fått svara på en och samma fråga.

Vill du veta mer om Mattias Andersson kan du läsa en intervju med honom här nedanför. Inkluderar även en länk till hans hemsida där du kan läsa mer om vad han gjort under åren samt två videoklipp.

https://www.dn.se/kultur-noje/mattias-andersson-ny-teaterchef-pa-dramaten/

http://www.mattiasdrama.se/

Information kring föreställningen Vi som fick leva om våra liv

När: Visas på Backa Teater fram till 28 december.
När: Visas på Dramaten från och med 23 januari.

Pris: Eftersom du missat föreställningarna på Backa Teater sparar du mellan 90 och 250 kronor. På Dramaten kommer föreställningen att kosta dig mellan 150 och 370 kronor.

Längd: 2 timmar och 40 minuter.

Ålder: Från 15 år.

Zaytoven

Xavier Lamar Dotson är mannen som var med och formade det många idag kallar för trap-genren. Lyssnar du på dagens pop? Om svaret är ja: oavsett om du är medveten om det eller inte har du troligtvis lyssnat på trap i ett “pop-format”. Ursprunget till detta sound kommer ifrån en källare i Atlanta, mer specifikt hemma hos Xavier som är känd under namnet Zaytoven. Där satt han med en MPC och skapade historia. Jag skulle inte kalla honom grundaren till genren, men definitivt en av grundarna till dagens trap-sound.

Trap-soundet jag nämner identifieras genom ett antal tydliga ingredienser; skarpa virveltrummor, hi-hats som går i ”triplet rhythm”, hårda 808s och ofta upprepade melodier. Temat och texterna brukar relatera till att vara “fast” eller “trapped” i en viss tillvaro och livsstilen, och valen det kan föra med sig.

Nedan inkluderar jag en intressant dokumentär som handlar om Zaytoven. Den fokuserar på flera spännande delar i hans liv. Först och främst hans livsstil som troende, vilken blir en kontrast till hur många omkring honom levde. Kyrkan har varit en vägledning i livet och han har genom sin livsstil inspirerat sin omgivning. Han har även fått bevittna Gucci Manes transformation från gangsterlivet till positivitet. Kortfattat visar dokumentären hur Zaytoven började sin karriär från källaren hos mamma, till att jobba med de stora namnen inom hiphop.

Han har jobbat med en stor mängd artister; Migos, Drake, Future, Nicki Minaj, Lil Wayne, Lil Uzi Vert, Travis Scott, Wiz Khalifa och 21 Savage bara för att nämna några – katalogen är enorm. Zaytoven producerade även rap-trion Migos första stora hit Versace. Detta var låten som lyfte trion till nya höjder. Men utöver detta har Zaytoven fortsatt producera en stor majoritet av Migos diskografi, och har haft en oerhörd roll i Migos framgång.

Jag har skrivit engelska undertexter till denna dokumentär, om det blir svårt att hänga med i dialekten och sättet att tala. Se till att välja Engelska/USA och inte autogenererad textning.

Nyfiken på trap-genren? Läs mer här: https://runthetrap.com/what-is-trap-music/
Varför är Gucci Manes transformation så märkvärdig? Läs mer här: Gucci Mane’s Transformation

EQLovesFestival 2019

Varför finns det så få kvinnliga musikproducenter? Det frågar sig föreningen EQLovesMusic som för tredje året i rad arrangerar sin inspirationsfestival EQLovesMusicFestival.

Festivalen riktar sig till alla inom musikområdet, från yrkesutövare till musikälskare, som vill se jämställdhet på agendan.

Med panelsamtal, föreläsningar och scenframträdanden fokuserar årets arrangemang på förebilder och systerorganisationer, men också på MeToo-rörelsen och hur den påverkar jämställdhetsarbetet inom musikområdet.

Festivalen äger rum på både Brewhouse och Högskolan för scen och musik och bjuder på inspirerande panelsamtal, föreläsningar och scenframträdanden.

Lokalerna är tillgänglighetsanpassade och alla är välkomna.


Var: Brewhouse
När: Fredagen den 20/9 klockan 18:00

Var: Högskolan för scen och musik i Göteborg
När: Lördagen den 21/9 klockan 12:30

Pris: 50 kronor via förköp.

Mer information:
https://www.eqlovesfestival.com/
https://www.facebook.com/events/731172163984578/
https://eqlovesfestival.com/time-schedule/index.html

A$AP Rocky – Babushka Boi

A$AP Rocky

Den nu i Sverige kontroversielle rapparen A$AP Rocky blev för några veckor sedan tillåten att återvända hem till USA, efter att han och två från Rockys sida dömdes till villkorlig dom. Han säger: “This has been a very difficult and humbling experience. I want to thank to court for allowing me, Bladi and Thoto to return to our family and friends. Thanks again for all the love and support”.

Jag fann hela denna incident intressant då jag kunde notera folks reaktioner på händelsen. Om man känt till A$AP Rocky innan incidenten så vet man att han är en artist som inte varit involverad i mycket drama, speciellt om man jämför med andra rappare. Det var synd att det var detta som gjorde honom synlig för många svenskar. Men det som jag tyckte var mest tråkigt av allt var konsekvenserna av att det var afghanska killar som muckade gräl. Kommentarerna om deras ras och kultur dök direkt upp i sociala medier. Inte förvånad, men finner alltid dessa kommentarer tråkiga att se. Ignoranta människor gillar att dra extrema slutsatser utifrån väldigt ytliga referensramar.

Det är högst sannolikt att A$AP Rocky fick en lättare dom tack vare Donald Trumps tweets till Stefan Löfven, som var väldigt genuina och hjärtfyllda.

Donald Trump; “Men jag kan säga att han har oerhört stöd från det afro-amerikanska community i detta land. Och när jag säger afro-amerikan kan jag säga ifrån ALLA i det här landet, eftersom att vi alla är EN”. Oerhört inspirerande och det stämmer verkligen med Donalds handlingar, att vi alla är en av samma folk. Amerikaner. 

Nu över till något lite roligare. A$AP Rocky släppte nyligen singeln Babushka Boi. Musikvideon är rätt sweet och jag ville därför dela den om man missat den. Personen bakom videon heter Nadia Lee Cohen och verkar ha spännande och udda idéer som jag är all for.

Filmquiz på Café Taktik

Varannan tisdag har Sveriges första brädspelscafé quiz med filmtema. Det är gratis att delta, men kom gärna några timmar tidigare och spela något av caféets nästan 500 spel. Då betalar du 50 kronor för hela dagen. Köket erbjuder nästan uteslutande vegetarisk och vegansk mat. Bordsbokning är möjlig och vid extra populära filmteman är det att rekommendera, då lokalen snabbt fylls.taktik-logo

Quizet börjar klockan 19:00 och håller på ungefär i en timme.

Mer information finns på deras facebook. När och om det kommer fler quiz är i dagsläget oklart, då caféet ska säljas. Återkommer med mer information.

Information
Var: Wadmansgatan 16. Hitta hit.
När: Varannan tisdag klockan 19:00.
Pris: 50 kronor om du ska spela brädspel, annars gratis.
Hemsida: www.cafetaktik.se

Text: Marika Berndtson

Göteborgs Vintagemässa

Nu till helgen öppnar portarna till Göteborgs fjärde Vintagemässa, denna gång i Exercishuset på Heden. Varför inte ta dig dit för en titt? Det kan nog bli ett riktigt trevligt besök, i synnerhet om du har ett intresse för vintage och gamla prylar. Annars går du kanske hem med ett nyfunnet glädjeämne.

Göteborgs Vintagemässa 
Var: Exercishuset, Heden.
När: 7 maj klockan 11–17 samt 8 maj 11–15.
Pris: 50 kronor.
Mer information: Göteborgs Vintagemässa

Foton från tidigare mässdagarGEST presenterar YEN

Gothenburg English Studio Theatre, eller GEST, är en liten undangömd skatt av brittisk kultur i hjärtat av Göteborg. Två gånger om året får vi möjligheten att avnjuta engelskspråkiga nutida pjäser som anpassas till den intima scenen i ett samarbete mellan brittisk och svensk talang. Många av uppsättningarna är prisbelönta och den senaste är inget undantag.

Författaren Anna Jordan vann Bruntwood Prize for Playwriting 2013 för manuset till pjäsen YEN som sattes upp på Royal Exchange Theatre i Manchester så sent som februari i år. Detta kritikerrosade, moderna drama fokuserar på betydelsen av arv mot miljö, där miljön i fråga kan likställas med uppfostran, eller snarare avsaknaden av denna.

Tv-spel hela dagarna

Jed O’Hagan och Thomas Dennis spelar två bröder vars vardag huvudsakligen består av tv-spel och porr, med en opålitlig mamma, spelad av Emma Keele, som enda vuxna förebilden. Jessica Hayles gestaltar grannflickan Jenny. När hon kommer in i bilden bryts killarnas monotona vardag och de får uppleva en värld utanför sitt lilla universum. En värld deras våldsamma spel och avskildhet inte förberett dem på.

Var: Gothenburg English Studio Theatre, Chapmans torg 10
När: 4 november till 4 december 2015
Pris: 180 kronor, 130 kronor för student och 150 kronor för pensionärer
Biljetter: Kulturpunkten
Mer information: GEST hemsida

Radikal Bokmässa

/www/webvol19/ni/k0t6t3wfqyvc0go/aspekt.nu/public html/../../media1.aspekt.nu/public html/2015/09/11951338 10153687840957369 28578605125855378 n

Radikal Bokmässa är en politiskt orienterad, alternativ bokmässa. Den är gratis så att alla skall ha råd att gå, och äger rum 22–27 september på Syndikalistiskt Forum, Övre Husargatan 27.

 

Radikal bokmässa 
Var: Syndikalistiskt Forum, Övre Husargatan 27
När: 22–27 september
Pris: Gratis!
Mer information: syndikalistisktforum.se/radikal-bokmassa-2015
Årets program 

Tisdag 22/9

Kl.18:00 Kamrater Jennie Johansson, Tommy Sundvall och Heroindöd visar fanzines och leder fanzineworkshop.

Onsdag 23/9

Kl. 17:00 Charlie Andreasson

Torsdag 24/9

Kl. 16:00 Jack Hildén
Kl. 17:30 Roland Paulsen

Fredag 25/9

Kl. 16:00 Kristeori med Rasmus Fleischer

Lördag 26/9

Kl. 13:00 Sexjournalen
Kl. 14.30 New Level of Pornography
Kl. 16:00 Sven-Eric Liedman och Johan Alfonsson
Kl. 19:00 Poesiläsning med Felicia Mulinari, Nino Mick, Yolanda Bohm, Charlotte Qvandt och Petra Mölstad.

Söndag 27/9

Kl.13:00 Queerlequin/Genusredaktörerna
Kl. 16:00 Sara Granér